Tror inte på fortsättning för Ironman: ”Skelettet håller inte ihop”

I augusti deltar han för tjugonde gången i Ironman eller dess föregångare Kalmar Triathlon. Men han tror inte på någon fortsättning i Kalmar för ”jippot” som han kallar det. Kenneth M Forsberg som bor i Färjestaden är kritisk till tävlingen.
– Det har kommit så långt bort från den fina andan som vi lovade oss själva, deltagare och publiken att vi skulle ha.
IRONMAN • Publicerad 28 juni 2018
Kenneth M Forsberg, Färjestadenprofil i Ironman:”Jag var med och hjälpte till och la tid på det här första året, 2012. Men ju mer jag började titta på det hela, desto mindre benägen var jag att hjälpa till. Jag jobbar inte gratis åt Ironman. ”
Kenneth M Forsberg, Färjestadenprofil i Ironman:”Jag var med och hjälpte till och la tid på det här första året, 2012. Men ju mer jag började titta på det hela, desto mindre benägen var jag att hjälpa till. Jag jobbar inte gratis åt Ironman. ”

Kenneth M Forsberg är inte rädd för att säga vad han tycker. Han är själv medlem i Kalmar RC Triathlon och har vid flera tillfällen varit med som deltagare i Ironman. Han har även hjälpt till vid sidan av. Men sedan några år tillbaka vill han bara vara med som deltagare.

– Jag är med och tävlar runt. Det är en social grej. Det är många som jag känner som tittar på och tycker att det är jätteroligt att jag är med. Men jag vill inte hjälpa till. Jag var med och hjälpte till och la tid på det här första året, 2012. Men ju mer jag började titta på det hela, desto mindre benägen var jag att hjälpa till. Jag jobbar inte gratis åt Ironman. Jag vill inte vara en del av den biten, säger han.

Som Ölandsbladet tidigare berättat har Färjestadens GoIF och FBC Kalmarsunds Ungdom valt att hoppa av sitt engagemang i Ironman 2018 då ersättningen anses vara för låg (runt 50 kronor per timme). Andra klubbar på Öland har däremot valt att fortsätta samarbetet då de trots låg ersättning inte anser sig ha råd att tacka nej. Det är ett resonemang som Kenneth inte köper.

– Nej, men titta på Hulterstad. Det räcker om de startar upp en egen rolig jippotävling så hade de fått in en bra slant på det. De kan starta upp nån träsklöpning eller vad fan som helst, det är ju poppis. Det skulle funka.

Kenneth ger som exempel ett välgörenhetslopp på södra Öland tidigare i år.

– Jag var och sprang ett sådant här välgörenhetslopp för Barncancerfonden i Degerhamn i april. Det var väl runt tvåhundra stycken som kom och folk kunde frivilligt ge pengar. Jag tror att det kom in ungefär 60 000 kronor till Barncancerfonden. Så det går att dra ihop...

Förutsättningarna för att få ihop funktionärer till Ironman skiljer sig åt på olika håll i världen. Kenneth berättar att man i övriga Europa har ett volontärsystem i samband med tävlingen. Där har man teamleaders som får lön. De är ansvariga för eventområdet och de plockar i sin tur in volontärer.

– På många håll i Europa kan en intresserad volontär höra av sig för att hjälpa till. Då står Ironman för boende och mat för dem. I Sverige finns inte det här systemet. Ironman är ett vinstdrivande företag och i Sverige vill idrottsföreningarna ha betalt, men avtalen är dåliga. Vi ska arrangera det hela, men vi får inte ersättning för alla kostnader som vi har.

I år ställer Kenneth upp i Ironman för tjugonde året, om man räknar med föregångaren Kalmar Triathlon. Han saknar tiden innan Ironman tog över 2012.

– Jag gillar inte det här upplägget. Det har kommit så långt bort från den fina andan som vi lovade oss själva, deltagare och publiken att vi skulle ha.

– Ironman är ett jippo. Jag personligen är stolt över att ha personer i min bekantskapskrets som kom på idén med Kalmar Minitriathlon. Tyvärr råkade vi sälja den biten till Ironman, men det finns inte med i själva Ironman-konceptet. Det här är bara något som de såg: ”Wow, det här drar in pengar, det ska vi köpa”.

Hur ser framtiden ut för Ironman i Kalmar tror du?

– Vad jag vet finns inget avtal just nu. Personligen tror jag inte att det kan bli något här nästa år. Jag är ganska övertygad om att förhandlingar förs med andra. Det har ryktats om att Malmö har erbjudit massor av miljoner för att få driva det hela i tre års tid. Men det kommer nog inte att bli så för de har inte kompetensen.

Kenneth tror att Ironman i Kalmar har vuxit för mycket för sitt eget bästa.

– Det är i en situation där vår lilla tävling har vuxit till en stor koloss som faller samman för att skelettet inte håller ihop. Kolossen har blivit för stor och skelettet är inte tillräckligt starkt, det faller samman. Jag tror att det här blir sista året här.

– Men det är bra för då öppnas nya dörrar för något nytt och bättre.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.