Svag avslutning – men FBC kan bli bästa nykomlingen på tio år

Tio matcher mer än ifjol. Det blev fem för mycket för Kalmarsund.
De orkade inte ända in i kaklet. Men. En normal säsong hade laget nått slutspel.
Krönika • Publicerad 12 mars 2019
Marcus Johansson visade mycket vilja men precis som laget mattades han av mot slutet i matchen mot Sirius.
Marcus Johansson visade mycket vilja men precis som laget mattades han av mot slutet i matchen mot Sirius.

940 personer på plats i Kalmar sporthall, den sjätte lägsta publiksiffran. Säger en del om att säsongen varit en succé. Men säger även en del om att lagets fans hade på känn att FBC inte riktigt hade förmågan att hota om en slutspelsplats till slut.

En känsla som även speglade avgörandet på plan mot Sirius. Vi behöver inte älta om det. Lagkapten Johan Wittberg sa som det var efter matchen: ”Det har inte varit riktigt den glöden som det var hela hösten sedan kontraktet blev klart. Hungern försvann.”

Ett FBC med den där glöden från i höstas hade varit otroligt intressant att se i ett slutspel. De hade hotat alla lag i serien.

Under de fem–sex senaste åren i Allsvenskan när jag följt Kalmarsund har de varje säsong hamnat i någon sorts ihållande formsvacka, inte sällan har det orsakat ett tränarbyte. I Allsvenskan alltså. Nu har laget gått praktiskt taget en hel säsong i SSL utan att rada upp tre raka förluster under ordinarie tid en enda gång. Fram tills nu.

Med ett stenhårt spelschema. 32 matcher jämfört med 22 ifjol. Mot mycket tuffare motstånd, världens bästa lag.

Först och främst är det synnerligen imponerande att klara av som nykomling. För det andra är det lite som söndagens i skidskytte när superdoldisen Mona Brorsson var på väg mot ett VM–guld efter strålande skytte men sedan klappade igenom med fyra bom när allt skulle avgöras. Slutet på en tävling och en serie definierar oftast en idrottare eller ett lag.

FBC har en på pappret betydelselös match kvar mot Lindås. Men en förlust innebär fyra raka bom på slutet. En vinst innebär att laget ensamt är den främsta nykomlingen på tio år i SSL med 47 poäng (Jönköping hade 44 poäng ifjol).

Under dessa tio år har bara tre nykomlingar fixat slutspel – Linköping 2010, Granlo 2012 och Växjö 2013. Det hade alltså varit en bedrift som inget lag lyckats med fem senaste åren.

Det här året kan det till slut krävas 53 poäng för slutspel. Det visar vilken exceptionell konkurrens det varit.

Vi ska inte ta något förgivet, men om FBC vinner sista matchen mot jättejumbon Lindås och plockar 47 poäng totalt. Då är det mer än vad som krävts för slutspel 2018 och 2017. 45 poäng räckte för Dalen respektive Helsingborg. De tre åren innan dess spelades mindre matcher i serien men det krävdes motsvarande 47–48 poäng för sista laget som gått till slutspel.

En normal säsong hade lagets insats räckt till slutspel. Det bevisar vilken säsong FBC har gjort. Den är inte heller normal. I så fall hade laget plockat 27 poäng – det är nämligen snittpoängen för nykomlingar senaste tio åren.

44 eller 47 poäng för FBC till slut? I vilket fall högst onormalt.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.