Stort intresse för ÖM i bowls

När Borgholm Bowls i helgen för första gången arrangerade Ölandsmästerskap var intresset stort. 54 tävlande i olika åldrar och från fyra av Ölands bowlsklubbar gjorde upp om Ölandsmästare-titeln.
Borgholm • Publicerad 18 februari 2019
Lars ”Lajen” Johansson och Ingvar Nelson fick ta emot de två medaljerna för första och andra plats i historiens första Ölandsmästerskap i bowls. Ingvar gick även hem med Ölandsmästare-titeln.
Lars ”Lajen” Johansson och Ingvar Nelson fick ta emot de två medaljerna för första och andra plats i historiens första Ölandsmästerskap i bowls. Ingvar gick även hem med Ölandsmästare-titeln.Foto: Carin Svensson

I kvartsfinalen var bland annat Lars "Lajen" Johansson, tävlingsansvarige Jim Broberg samt landslagsspelarna Jerry Nilsson och Ingvar Nelson några av favoriterna i A-spelet.

Domare Håkan Herne fick vid flera tillfällen gå ut till banorna och mäta avståndet mellan kloten för att avgöra resultatet.

Efter en spännande sista kvartsfinalmatch vann så Ingvar Nelson över Jerry Nilsson och gick därmed vidare, liksom "Lajen", Sven-Åke "Spenty" Nilsson och Jim.

I B-spelet gick Birgitta Yngvesson, Anita Hultén, Göran Karlsson och Kerstin Carlsson vidare till semifinal.

Stundtals var spänningen väldigt påtaglig och publiken ombads vid ett par tillfällen att vara tyst så att spelarna skulle kunna koncentrera sig.

Från tävlingsledningen meddelas att det under lördagens spel var fullt av folk i spelhallen och att det var spelmattor i hela lokalen.

- Det har aldrig varit så mycket folk förut, inte ens vid SM, säger Håkan Herne som är en av ÖM-tävlingarnas domare.

Ölandsmästerskapet pågick både lördag och söndag och under lördagen var det rekordmånga deltagare och publik i Borgholm Bowls Arena.
Ölandsmästerskapet pågick både lördag och söndag och under lördagen var det rekordmånga deltagare och publik i Borgholm Bowls Arena.Foto: Carin Svensson

Under söndagen var det inte lika fullsatt men publiken fick följa de 28 tävlande i A- respektive B-spelet och se hur de kvarvarande spelarna efterhand tog sig vidare alternativt ramlade ur tävlingen.

När finalen spelades på söndagseftermiddagen stod matchen om Ölandsmästare-titeln slutligen mellan Lars ”Lajen” Johansson och Ingvar Nelson. Och det var jämnt, så jämnt, men till sist blev det Ingvar som gick segrande ur slutduellen och blev den allra första Ölandsmästaren i bowls.

– Det gäller att hålla skärpan upp och inte slappna av och att ha bra flyt, det hade vi både två både igår och idag, säger Ingvar Nelson och syftar på sig själv och ”Lajen” som var honom hack i häl i spelet om mästartiteln.

– Både Ingvar och jag har vunnit alla våra matcher igår och idag, men när vi nu möttes var det han som vann, men en dag ska jag ta honom, säger ”Lajen” och skrattar lite.

Tredjeplatsen gick till Sven-Åke ”Spenty” Nilsson. I B-spelet vann Göran Karlsson, tvåa kom Anita Hulten och på tredje plats kom Birgitta Yngvesson.

Jim Broberg, tävlingsansvarig för Ölandsmästerskapet i bowls, följer sitt klot med blicken efter ett rull i kvartsfinalen.
Jim Broberg, tävlingsansvarig för Ölandsmästerskapet i bowls, följer sitt klot med blicken efter ett rull i kvartsfinalen.Foto: Carin Svensson
”Det gäller att hålla skärpan uppe”, sa Ingvar Nelson efter att ha blivit Ölandsmästare, och nog har han skärpa i blicken när han här förbereder sig inför sitt nästa rull i semifinalen.
”Det gäller att hålla skärpan uppe”, sa Ingvar Nelson efter att ha blivit Ölandsmästare, och nog har han skärpa i blicken när han här förbereder sig inför sitt nästa rull i semifinalen.Foto: Carin Svensson
Bengt ”Kylbengan” Johansson ropar upp vilka som ska mötas i semifinal samt på vilka mattor.
Bengt ”Kylbengan” Johansson ropar upp vilka som ska mötas i semifinal samt på vilka mattor.Foto: Carin Svensson
Alla matcher är spelade i historiens första Ölandsmästerskap i bowls och Bengt ”Kylbengan” Johansson poserar framför de tre översta placeringarna i A- respektive B-spelet: fr.v: Sven-Åke ”Spenty” Nilsson, Ingvar Nelson, Lars ”Lajen” Johansson, Göran Karlsson, Anita Hultén och Birgitta Yngvesson.
Alla matcher är spelade i historiens första Ölandsmästerskap i bowls och Bengt ”Kylbengan” Johansson poserar framför de tre översta placeringarna i A- respektive B-spelet: fr.v: Sven-Åke ”Spenty” Nilsson, Ingvar Nelson, Lars ”Lajen” Johansson, Göran Karlsson, Anita Hultén och Birgitta Yngvesson.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.