Stor genomgång – Kalmarsund renoverar truppen: ”Vill förändra daminnebandyn”

Det kommer att bli stora förändringar i FBC Kalmarsund inför nästa säsong – många spelare kommer att försvinna och flera kommer att plockas in.
ÖB-sporten reder tillsammans med sportchefen Patrik Klockare Bäck ut en rad frågetecken och skapar dessutom en hel del nya.
– Jag ska inte sticka under stolen med att vi försöker vara med och hugga på de stora spelarna, säger sportchefen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Innebandy, SSL dam • Publicerad 14 mars 2023 • Uppdaterad 16 mars 2023
Patrik Klockare Bäck har goda förhoppningar inför kommande säsong.
Patrik Klockare Bäck har goda förhoppningar inför kommande säsong.Foto: (ÖB)

Efter att ha tagit klivet upp i SSL valde ett skadedrabbat Kalmarsund att satsa på en stor spelartrupp. I mångt och mycket fick samtliga som låg bakom avancemanget chansen.

– Den är stor, det är många spelare till antalet. Det gjorde vi medvetet med insikten av att vi inte visste var vi stod någonstans. Många spelare som aldrig provat på SSL. Vi valde strategin att förlänga med så många som möjligt och flera satt redan på avtal. Dessutom hade vi en del skador med oss in i säsongen och visste att det skulle bli en tuff säsong. Vi visste också att många inte skulle få så mycket speltid men vi ville ge alla som varit med på den fantastiska säsongen chansen att få bevisa att man ska spela, säger Klockare Bäck.

Säsongen har gått över förväntningarna. Dels resultatmässigt, på planen, men också utanför planen där gruppen blivit en sammansvetsad enhet med en god laganda.

– Vi hade också räknat med att det skulle kunna bli ett eller annat avhopp under säsongen. Nu har det inte blivit det och det ska staben och spelarna som hållit ihop gruppen ha cred för.

Thea Ekholt har redan förlängt sitt kontrakt.
Thea Ekholt har redan förlängt sitt kontrakt.Foto: Andreas Yngvesson

Till nästa säsong kommer dock flera spelare få tacka för sig.

– Den normala ingången är att man kanske har 16-17 spelare plus målvakter. Med det sagt kommer vi inte att ha en lika stor trupp till antalet nästa år utan siktar på att minska den. Samtidigt som vi vill spetsa den lite grann.

Sammanställning

Spelare med utgående kontrakt

Alzbeta Durikova

Kommer med stor sannolikhet att förlänga sitt kontrakt. Endast en signatur på ett papper som saknas.

Amanda Nilsson

Försvinner efter säsongen. Blir troligtvis en flytt.

Frida Hellgren

Har precis som Durikova ett optionsår. Kommer att ha en diskussion med FBC om det ska förlängas eller ej.

Sina Sturzenegger

Är sambo med herrlagets Jan Bürki som på grund av studier kan tvingas till flytt. Paret ska dock vara öppna för att spela på olika orter.

Malin Andersson

Gör troligtvis sin sista säsong i FBC-tröjan. En förlängning verkar inte särskilt trolig.

Julia Zachrisson

Har redan aviserat att hon inte kommer bli kvar i Kalmarsund nästa säsong.

Louise Mannerstål

Isabel Aravena

Ellen Gunnarsson

Karen Farnes

Sara Waktel

Josefin Nyberg

Molly Sturesson

Kalmarsund kommer dessutom att försöka bli ännu mer professionella.

– Kravbilden kommer att snäppas upp vad det gäller en hel del. Spelarna måste vara med på det.

Hela föreningen är också tydlig med att spelartruppen, på pappret, ska bli starkare.

– Det är ingen hemlighet att det inom kort kommer att presenteras ett par nyförvärv och även någon förlängning. Vi är en bra bit på väg och har inte jättemånga platser kvar att fylla.

”Vi vill som förening vara med och förändra daminnebandyn.”
Patrik Klockare Bäck.

Inför kommande säsong har klubben andra förutsättningar jämfört med tidigare.

– Vi har ökat vår attraktionskraft på marknaden. Vi vill som förening vara med och förändra daminnebandyn. Vi har kastat ut ett och annat avtalsförslag som jag tror, eller, utan att säga för mycket, så kommer det svida en del att säga nej. Om inte annat så ser vi till att de får ett jäkligt bra avtal någon annanstans. Vi sätter press på de andra klubbarna.

Från Kalmarsund Ungdom har en hel del spelare, så som Towa Nilsson och Agnes Moberg, fått testa på spel i SSL.

– Vi kommer att erbjuda ett x antal platser till våra egna spelare som kommer att få vara med i en talang- eller träningsgrupp. Det kan gå otroligt fort i den åldern.

En spelare som enligt uppgifter var nära Kalmarsund redan i fjol är den tjeckiska landslagsspelaren Eliska Krupnova, som av många ses som en av de absolut bästa innebandyspelarna i världen.

Eliska Krupnova i Pixbotröjan.
Eliska Krupnova i Pixbotröjan.Foto: Mattis Andersson

Men det föll på jobbsituationen?

– I hennes fall har du faktiskt helt rätt. Det var långt gånget med henne i förhandlingarna och hade hon bara fått ja för att ta med sig sitt jobb så hade det nog kunnat bli något där. Men jag kan bekräfta att det inte funnits någon kontakt inför detta året.

Rykten

Klockare Bäck om ...

Ellen Bäckstedt - sitter på kontrakt med Endre

”Som det ser ut i dagsläget är det osannolikt. Det ligger egentligen inte i våra händer utan det är bara om det skulle komma en förfrågan därifrån.”

Sofie Joelsson - landslagsstjärna i Thorengruppen

”Vi hade en bra dialog inför denna säsongen. Men av naturliga skäl var det samma som med Ellen. Hon ville se var FBC:s satsning tar vägen. Sedan spelar det familjära in där också. Men vi har inte gett upp hoppet om att få se henne i ljusblått framöver.”

Klara Molin - har enligt uppgifter varit i kontakt med Kalmarsund

”Det är ju en landslagsspelare, så det är klart att hon finns med på en lista över såna som skulle kunna vara aktuella. Hon har ju själv deklarerat att det inte blir en fortsättning i Sirius. Hade varit ett bra tillskott i truppen.”

Enligt uppgifter till ÖB-sporten ska Lunds Emelie Rosenqvist också vara högaktuell för en återkomst.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.