Sport

Stipendiaten: ”Det får bära eller brista”

Ridsport Artikeln publicerades
Efter helgens framgångar i Böda Sand Jump for Hope, tilldelades Ebba Björe, Ölands Sportryttare, ett stipendium.
Foto: Elisia Alvinsson
Efter helgens framgångar i Böda Sand Jump for Hope, tilldelades Ebba Björe, Ölands Sportryttare, ett stipendium.

Ebba Björe hade bara några kilometers resväg till Böda Sand. Hon är en av föreningen Ölands Sportryttares framtidslöften. I helgen tilldelades hon ett träningsstipendium för sina fina resultat och bra utveckling i Böda Sand Jump for Hope. Tillsammans med D-ponnyn Talyas Diamond Link, är hon uppe och nosar på kvalklasser till SM-nivå. I helgen blev det dubbla segrar i de högsta klasserna.

Det var en glad och chockad Ebba Björe som tog emot stipendiet.

– Jag var funktionär och stod i shorts på banan och hjälpte till. Då hörde jag i högtalaren att jag skulle få ta emot ett stipendium om fem minuter. Jag fick skynda mig att byta om och hämta hästen. Jag var helt överraskad och jätteglad.

Varför fick just du stipendiet?

– Dels var det för min inverkan, de tyckte att jag hade ridit bra i helgen. Men så hade de (stipendiejuryn, reds.anm.) sett mig på en annan tävling där det inte gått så bra, och tyckte att jag hade utvecklats bra. Så det var verkligen jättekul.

Ebba Björe går på Lars Kaggg-skolan i Kalmar och huset i Böda, där hon bott med sin familj de senaste 15 åren, har blivit en sommarstuga. Flytten till Kalmar har inneburit bättre träningsmöjligheter och hon delar stall med ytterligare en framgångsrik ryttartalang: Lilly Landgren. Mats Torstensson är den som tränar ekipaget Björe/Diamond och målet är att kvala till SM. För det krävs tre felfria rundor i Medelsvår B. Hittills har Ebba Björe klarat en, två återstår. Det blir långa resor och kostsamma tävlingar för att klara kvalen och det är till detta som stipendiet kommer att användas.

– Lyckas jag inte till denna säsong så kommer fler chanser. Jag har fyra år kvar på ponny, säger hon.

I lördagens Lätt A, startade hon tidigt i klassen men satte press med en tid som det visade sig att ingen skulle slå. Inte ens träningskompisen Lilly Landgren, som brukar vara mycket svårslagen när det gäller tidshoppningar. I söndagens Lätt A+, med hinderhöjden 115 cm och ännu högre i omhoppningen, blev det åter seger. Banorna som Bo Norell byggt, var långa och kluriga, med elva språng i grundomgången och sju språng i omhoppningen. Konkurrensen var hård och segermarginalen bara tre tiondels sekund.

– Jag var jättenöjd, min ponny kändes bättre än någonsin, det var jättekul att tävla. Det var kul att det var tävlingar på Böda Sand, första gången jag har nära.

Vad hade du för taktik? Det är ju svårt att slå Lilly Landgren.

– Det hände en incident på framhoppningen, så tyvärr hade väl inte Lilly de bästa förutsättningarna. Ändå red hon in och gjorde en felfri runda. Men jag satsade allt, och tänkte ”det får bära eller brista”. Det har varit bra banor hela helgen de har passat mig och min häst, förklarar Ebba Björe.

Nästa tävling blir i Ljungby om tre veckor. Där finns det chans att sätta nästa nolla och ta ett språng närmare SM.