Sörman: ”En av de starkaste säsongerna på 20 år”
Först och främst är det viktigt att förstå att ridsporten inte är så geografiskt definierad som lagsporter. Som lagidrottare väljer du kanske en lämplig förening i närheten, där du trivs med gemenskapen, kommer till träningarna och spelar match. Som ryttare är du inte alls lika beroende av det geografiska läget, du tränar kanske mest hemma och reser till olika tränare på olika platser. Klubben har du kanske valt efter tradition, hur kompisar väljer eller gemenskap.
Därför finns det från tid till annan en mängd skickliga ryttare som är synnerligen bofasta på Öland, men som väljer en klubbadress på fastlandet. Naturligtvis gäller även det omvända. Ölandsbladet bevakar de som tävlar med en öländska klubbadress.
Den här våren har det varit synnerligen givande att bevaka den öländska ridsporten. Ölands RF har haft ett ponnylag i elitserien, Mörbylångadalens ponnylag kvalade dit och ingår till nästa säsong. Mörbylångadalen har haft lag både i hoppning och dressyr, Sikehamn har lyckats få ihop ett lag i hästdressyren och Åkerbo Hästklubb siktar på ett ponnylag till hösten. Det var länge sedan så många Ö-föreningar representerades av lag i de officiella serierna, om det ens någonsin har hänt?!
Två Ö-ryttare tävlade i finalen i Sverigeponnyn på Scandinavium och ÖRF:s stjärnryttare Amanda Eriksson får vi troligtvis återse på Falsterbo Horseshow, efter en formidabel succé på Stockholm International Horesehow i december 2018.
Även om det möjligen kan saknas ett hopplag i högsta serien elit, så kan Ölands Ryttarförening stoltsera med att internationella dressyrstjärnan Michelle Hagman numera tävlar för klubben. Hon är aktuell med en andraplats i nations cup. Ölands Voltige hos Sikehamn Hästsportklubb satsar vidare och vi hoppas på nya framgångar i SM när det är dags för detta.
Mörbylångadalen har haft inte mindre än tre ponnylag i hoppningens lägsta serie, och slutade både som segrare och andraplacerade när serien avslutades förra helgen. Med det sagt vill jag visa på bredden och höjden inom Öländsk ridsport.
Tillväxten är god, till årets tävlingssäsong finns ett flertal helt nya namn i startlistorna. Och de etablerade klättrar höge upp i klasserna. I helgen genomförs dessutom Ölandshoppet på Lundegård. Jag kan verkligen rekommendera ett besök. Ridsport är inte särskilt komplicerat, enklare än det mesta faktiskt, i alla fall så länge vi håller oss till hoppning.
Här finns inga offside regler så du behöver inte hålla koll på hur snabbt eller åt vilket håll de andra ryttarna rider eller springer, det finns ingen risk att du får gult kort eller blir utvisad om du knuffar till någon annan ryttare. Du kan heller inte slänga dig raklång i gräset för att någon snuddar din lilltå. Eller brutalt toktackla en medryttare genom att trycka upp den med ditt ridspö mot ridhussargen.
Till dig som är novis åskådare på en hopptävling kan jag förklara följande: Hästen ska hoppa över hindren med ryttaren på ryggen i rätt ordning. Trillar en bom får ekipaget felpoäng. Om hästen vägrar hoppa får ekipaget felpoäng.
Svårare än så är det inte. Det svåra är att få hästen att samarbeta och att kommunikation mellan häst och ryttare fungerar perfekt, att få varje liten detalj att stämma exakt, att få varje avstamp på rätt punkt, att motivera hästen att vilja göra sitt bästa. För det krävs massor av träning. Och mod.
Har du inte varit på hopptävling förut? Passa på i helgen, på Lundegård i Köpingsvik.