1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Södra–duon spänner musklerna offensivt: ”ska göra 15–20 mål ihop”

Ofelia Medhammar och Julia gjorde 39 mål tillsammans ifjol i division 2 för Kalmar Södra. Samtidigt gjorde Färjestaden 17 mål totalt på hela säsongen i division 1.
– Nu är målet att göra 15–20 mål tillsammans. Men då krävs snabbare beslut, man kan inte fundera tio minuter på vilket hörn man ska lägga bollen här.
Ofelia Medhammar och Julia Ekelin, offensiv duo i årets FGoIF som tränat upp sig med Crossfit.

Vi möts i Kalmar crossfits lokaler. Där har båda två spenderat många svettiga timmar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Det är både kondition och styrka i ett. Jag känner ju att jag får ut sjukt mycket av det här som gör att jag blivit snabbare och starkare på fotbollsplan. (Ofelia)

– Det är liknande pepp som med ett fotbollslag, det blir nästan som en egen PT att de säger till varje individ vad de behöver. Till skillnad från ett vanligt gym. (Julia)

När Ofelia körde som hårdast blev det fem–sex träningspass i veckan totalt.

– På crossfiten kan man inte mygla. Efter en timme är man helt slut så att man knappt kan ta sig ut genom dörrarna för att man är så trött. (Ofelia)

– När vi spelade PAIF–cupen körde jag ett pass innan som gav mig sådan träningsvärk att jag knappt kunde gå. Springa var inga problem men jag kunde inte stanna ordentligt. Det misstaget lär jag ju inte göra om nu till säsongen, haha.

De är uppväxta som lokalkonkurrenter, Julia i Timmernabbens IF och Ofelia i Mönsterås.

– Vi kände vill till varandra tidigt men det var först i Madesjö IF vi spelade ihop och lärde känna varandra.

Det var 2014 i ”gamla” Ettan. Efter det skildes de åt när Julia tog sig över till Färjestadens GoIF för två år sedan. Men förra året återförenades de som en svårstoppad offensiv duo i Kalmar Södra. Det slutade med 39 baljor ihop och en tredjeplats.

– Jag var intresserad av Färjestaden redan ifjol men det kändes som vi hade något på gång i Södra Det gick ju bra också, men vi gick inte upp och i år tvekade jag inte. Jag har ju velat spela högre upp, ge det en chans (Ofelia)

– Det var kul att framför allt Ofelia var klar när jag skrev på. Jag känner ju lite att jag inte är 20 längre utan det är sista åren nu att spela så högt som möjligt, säger Julia.

Med sig från Kalmar södra fick de även Matilda Mårtensson och Lina Agebjörn.

– Det roligaste det här året är att det är så himla många nya jämfört med senast. Och så många unga som tar kliv framåt hela tiden. Det känns som det blivit en nytändning. Jättekul att det är så många som vill satsa.

– Jag tycker det är mer gemenskap nu än mitt första år här. Det är inte mycket grupperingar utan alla ska trivas ihop och göra mycket tillsammans (Julia)

När ni nu har en såhär bred trupp, 25 spelare av hög klass, och de som inte platsar får spela division 4 istället för 1. Hur tror ni stämningen kommer bli?

– Vi pratar ju hela tiden om att det är vi som gör det tillsammans. ”Hesse” (Johan Hellsten) är väldigt tydlig med det. Såklart det är ett jättehopp till fyran men jag hoppas det inte blir något negativt. (Julia)

– Men det kommer säkert ta hårt på vissa samtidigt som det kan trigga en. (Ofelia)

– Ja, vi får se det positivt. Jag tror att ”Hesse” och Johan (Jaensson) haft svårt eftersom så pass många är duktiga, det är väldig konkurrens. Men det gör att man blir bättre individuellt. (Julia)

De berättar att spelsystemet har landat i 4–1–3–2.

– Jag tänker att eftersom defensiven funkat så bra sedan innan kan man satsa framåt, tryggheten finns ändå där bak. (Ofelia)

– Det är ett väldigt offensivt Färjestaden alla kommer få möta i år. (Julia)

Hur många ska ni två göra ihop i år då?

– Jag tror 20. (Ofelia)

– Jag tror 15, haha. Vi har sagt att vi ska göra 15–20 mål tillsammans i år. Jag känner lite press på mig att leverera framåt. (Julia)

– Oftast är väl problemet att man har en press som blir en spärr istället. Om man bara fokuserar på det kommer det inte gå, det viktiga är ändå att vinna och att spela en fin fotboll, tycker jag. (Ofelia)

– Sista tredjedelen är mycket tuffare i ettan än tvåan. Det krävs snabbare beslut, man kan inte fundera tio minuter på vilket hörn man ska lägga bollen.

Färjestaden har kämpat för sin överlevnad i division 1 två år i rad, i år blir det annat om man får tro Södra-duon.

– Jag tänker att vi ska vara på övre halvan, det vill och hoppas jag. (Ofelia)

– Absolut, vi har så pass bra lag att vi kan vara där. (Julia)

Läs mer

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Öland

Sommarrösten: Cecilia Uddén om sin öländska uppväxt och livet som Mellanösternkorre

Dagens öländska sommarröst är Cecilia Uddén som bland annat berättar om när hon blev kidnappad av Hizbollah.

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Öland

Utredning om cykelolyckan tar lång tid

Sedan föraren till den bil som var inblandad i dödsolyckan i Färjestaden sattes på fri fot fortsätter utredningen som kommer att ta lång tid.

Öland

Mordbranden: Misstänkt begärs omhäktad

19-åringen från Mellansverige som sitter häktad för den anlagda branden i Färjestaden för tre veckor sedan begärs under tisdagen bli omhäktad.

Insändare

Insändare: ”Livet är skört”

Jag kan inte sluta tänka på hur snabbt livet kan vändas.