Annons

Smedens pojk: ”Kan bli hur bra som helst”

Han tackade nej till Fotbollsakademien i Värnamo. Nu är det plan B som gäller för 17–årige Alvin Gustafsson som är uppväxt ett stenkast från Runvallen.
– På Öland har jag svårt att tänka mig något annat lag. Men jag vill upp några divisioner, ta mig till Lindsdal eller Berga.
Ortsdatering • Publicerad 12 april 2018 • Uppdaterad 17 april 2018
Alvin Gustafsson är uppväxt i Runsten och pappa är smed: ”Jag visar inte om jag är sliten. På östra sidan ska man vara hård och härdad”
Alvin Gustafsson är uppväxt i Runsten och pappa är smed: ”Jag visar inte om jag är sliten. På östra sidan ska man vara hård och härdad”

Det är få lagledare som är så ärliga i sin kritik som Göte Johansson. Därför tar vi hans omdöme på största allvar: ”Alvin Gustafsson kan bli hur bra som helst”

– Jag vill vidare, uppåt. Jag kom in i fotbollsakademien i Värnamo och gjorde någon träning men det fanns inte så mycket linjer att erbjuda så jag hoppade av det spåret. Jag vet ju att jag vill bli elektriker. Så det blir plan B istället.

Annons

Hur ser den ut?

– Att försöka ta klivet några divisioner, till Lindsdal eller Berga. Jag har svårt att tänka mig någon annan klubb på Öland som Glömminge eller Färjestaden utan ska jag vidare känns fastlandet bäst. Jag ska försöka göra så bra jag kan i år så att de får upp ögonen för mig.

Göte säger att du är en av lagets mest träningsvilliga också?

– Jag tycker det är jäkligt skoj, träning är det bästa som finns på dagen så det prioriterar jag fullt ut. Jag tycker det är jobbigt när det inte är träning. Det är inte bara fotbollen utan även killarna i laget med tugget i omklädningsrummet. Jag dubblerar gärna med b-laget för jag tycker det är så kul.

Du blir aldrig sliten?

– Det händer men jag kan ju inte visa det. På östra sidan ska man vara hård och härdad, haha.

Farsan är smed i Runsten och Alvin berättar att han växt upp med att lattja boll på Runvallen.

– Det gick ganska fort när jag kom upp, det var svårt att fatta. Jag såg upp lite till en del äldre i laget så det var häftigt. Jag hade fördel att jag var rätt välvuxen och kunde sätta emot lite direkt.

Ifjol var han rätt given i laget som ytterback.

– Jag tycker det är jäkligt skoj nu när vi har en hög utgångsposition och ska gå framåt nästan som en yttermittfältare. Jag är ganska het på båda fötterna så det spelar ingen roll vilken sida.

Annons

Offensivt är ett av målen inför säsongen är faktiskt redan uppfyllt.

– Jag fick in mitt debutmål i a-laget redan i träningsmatchen mot Hulterstad, en tunnel på ”Puma” (Johnny Näslund). Det var säsongens mål men jag gör gärna fler.

Men vi räknar med att Alvin briljerar mer på annat sätt.

– Löpningen är min styrka. Huvudspelet är det jag främst vill bli bättre på. Jag är 1.90 men tajmingen fattas.

Är du på Wille Alvarmo–nivå rentav?

– Nä, Wille har ett par jäkla lungor. Det hade varit gutt rå på honom nån gång.

Uthålligheten finns i släkten. I släktträdet hittar vi kusinen Viktor Olofsson – Ölands bäste spelare de tre senaste åren som nu tränar för Ironman.

– Han har mer styrka och är bättre duellspelare. Man jag vill påstå att jag har bättre teknik än honom, haha.

I RM/SSG spelade han med Theodor Eriksson, Isak Sannestam, William Alvarmo och Jonathan Byman som nu lirar för SSG.

– Det var häftigt att kliva in i första derbyt mot dem. Det var några av mina bästa matcher för säsongen.

Annons

Blir det mer eller mindre rivalitet när ni spelat i samma lag som barn– och ungdomar?

– Det blir nog mer, vi tjatar på varandra flera veckor innan match. I år tycker jag vi är snäppet bättre efter vad jag sett av SSG.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons