SM-helgen avslutades i dramatiskt väder

SM-segling i båtklassen 606 arrangerades av Borgholms Båtklubb i helgen. Men helgens skiftande väderlek ställde till det.
– Det har varit extremt tuffa förhållanden för våra seglare.
Segling • Publicerad 13 augusti 2019
Oväder drog in över Kalmarsund.
Oväder drog in över Kalmarsund.

Under torsdagen invigdes SM-helgen av OS-medaljören, Pelle Pettersson. Det är också mannen som designat tävlingsbåten, 606. Då var allt frid och fröjd. Men frid och fröjd är sällan bra i segling. För när SM-tävlingarna skulle inledas på fredagen var det på tok för vindstilla ute på Kalmarsund.

– Det var otroligt fint väder men det blåste för lite. Det saknades cirka 3 m/s för att vi skulle kunna genomföra fredagens race, säger seglingsledaren, Patrik Schander.

Pelle Pettersson (till vänster) med Borgholms Båtklubbs ordförande, Ingvar Herbertsson.
Pelle Pettersson (till vänster) med Borgholms Båtklubbs ordförande, Ingvar Herbertsson.

Vanligtvis ska nio seglingar avklaras under ett SM i båtklassen 606. Därför var de tvungna att segla ikapp en del av fredagens inställda race under lördagens oväder.

– Vi startade lördagens tävling lite tidigare för att hinna segla fyra race. Det var bra väder under första två racen. Sedan blev det riktigt tufft för seglarna.

Och några ekipage fick avbryta tävlingen redan under lördagen.

För att utse en SM-vinnare krävs minimalt tre race. Och det såg länge ut som att tävlingen skulle stanna vid lördagens fyra race.

– Vi får se hur det blir på söndagen. Det ska blåsa ordentligt och 606:or tål inte allt för extrema vindar, sa Patrik Schander efter lördagens race.

Och visst blev det tuff vindsegling under söndagen.

- Vindarna gjorde så att vi fick lägga om banan lite. Men det är sånt som hör till seglingen.

Även då blev några tvungna att bryta. Då deras segel hade gett vika för de kraftiga vindarna. Det blåste upp till 14-15 m/s. Men det hindrade inte resterande båtar från att genomföra ytterligare tre race.

– De var ordentligt trötta när de kom i mål på söndagen.

– Det har varit extremt tuffa förhållanden för våra seglare. Och vi är väldigt nöjda med tävlingen.

Efter sju genomförda race stod det klart att SM-mästare i 606 blev Emil och Henrik Hansen från Göteborgs Yacht Club. Tätt följt av Erik Lindén, Måns Gustafsson och Oskar Lindén från Oxelösunds seglarsällskap.

606:or seglas med en blåröda punkt längst upp på seglet.
606:or seglas med en blåröda punkt längst upp på seglet.
De främsta seglarna av 606 under SM-helgen.
De främsta seglarna av 606 under SM-helgen.
Borgholms slottsruin i bakgrunden.
Borgholms slottsruin i bakgrunden.
En av få soltimmar under helgens seglingar.
En av få soltimmar under helgens seglingar.
Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.