Skyttetalangen tror på medalj i VM: ”Jag har potential”

Snart börjar VM i skytte i Sydkorea och den öländska talangen Louise Rosell gör sitt sista mästerskap som junior. Hon tror på medaljchans där – och längre fram tar hon sikte mot det största mästerskapet av alla.
– För några veckor sedan så bestämde jag mig för att försöka satsa på OS.
SKYTTE • Publicerad 23 augusti 2018
Louise Rosell laddar för VM.
Louise Rosell laddar för VM.Foto: Johan Björling

Förberedelserna inför VM i sydkoreanska Changwon, som startar sista augusti, är i full gång för 20-åriga Louise Rosell från Algutsrums SK. Hon är en av 28 svenskar som är uttagen till mästerskapet och Louise ställer upp i juniorklassen, liggande skytte 50 meter.

I förberedelserna inför VM ingår både träning och tävling. Den här helgen åker hon till Norge där Nordiska Mästerskapen avgörs. Där ställer hon både upp i liggande skytte och ställning. Och formen tycks det inte vara något större fel på i alla fall.

– Den är väl ganska bra. Jag får lite ordentlig träning nu när jag åter till Norge.

Förväntningarna på NM är att ta medalj i juniorklassen om allt stämmer. I VM kommer det däremot att bli tuffare.

– Det är ganska hård konkurrens, men jag har potential att ta medalj även på VM om jag har en bra dag. Men förhoppningen är väl att komma så högt upp som möjligt och att visa upp mig.

Vad är svårigheten med att skjuta på en tävling som VM jämfört med en mindre tävling?

– Det känns väl lite mer seriöst kanske än när man bara är runt om i Sverige och tävlar. Det är lite mer nerver och så är det ju mycket större. Dessutom är det vapenkontroller på lite annorlunda sätt och kontroller av mina skyttekläder också, så allt blir ju lite större.

Just den mentala biten är extra viktig att träna upp för en skytt. Louise berättar att hon brukar hitta på pressande scenarier vid träning för att öva på att skjuta under press.

– Ja, jag brukar tänka att det är VM-final eller så.

Det här blir Louises sista mästerskap som junior innan hon byter upp till seniorklassen. Men hon räds inte utmaningarna som väntar där.

– Det blir ju mer konkurrens att byta över till seniorsidan. Men jag ska skjuta på och ta en plats i seniorlandslaget.

Vad har du för mål på längre sikt?

– För några veckor sedan så bestämde jag mig för att försöka satsa på OS. Inte nästa OS, men OS:et efter det.

– Att åtminstone ta mig till OS någon gång i mitt liv är väl det mest långsiktiga målet jag har. Det är många skyttar som jag känner som satsar på närmsta OS nu, men jag tror att det är lite för kort tid för mig. Men det kanske kan hända det med...

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.