Så slog Matilda Sjödin, 28, poängrekordet: ”De betyder väldigt mycket för mig”
Under två år har Kalmarsunds överlägsna poängdrottning Matilda Sjödin genomgått en resa som tagit henne till sin poängbästa säsong någonsin i SSL.
Men äventyret har inte bara varit resultatmässigt – den har framför allt skett på ett personligt plan.
– Det är mycket tack vare dem som gör att jag är där jag är idag, säger poängmaskinen.
Innebandy, SSL kvartsfinal dam • Publicerad 23 mars 2023

Det var inför förra säsongen Kalmarsund värvade in både Moa Tschöp och Matilda Sjödin. Det var två färdiga storstjärnor som kunde gå rakt in och prestera på en nivå klubben aldrig tidigare kunnat. Sjödin drogs med skadebekymmer under säsongen men mäktade likväl med att vara starkt bidragande till SSL-avancemanget.

Väl i innebandys finrum har hon malt på och sprutat ur sig poäng.

– Rent poängmässigt har det varit en bra säsong, men jag känner att jag kan leverera bättre än vad jag gjort, säger hon.

När forwarden kom till FBC hade hon vid två tillfällen gjort 53 poäng. En gång för Djurgården, en annan gång för Täby. Siffran var tangerad när det var tio minuter kvar av säsongen. Då kom nummer 54. Sjödin gjorde ett mål som blev pricken över i:et under succésäsongen.

Men hur kunde 28-åringen dra till med en så stark säsong just nu? Hon har mått bra.

– Jag tror att mycket hänger ihop med att jag trivs väldigt bra. Både i Kalmar och i FBC Kalmarsund. Jag har en ganska stor roll här i FBC och ska ju producera och leverera poäng. Men mycket hänger ihop med livet utanför innebandyn. Jag har ett väldigt bra nät utanför med personer som stöttar och hjälper mig med allting utanför innebandyn. Mycket är tack vare dem, att jag kan leverera på planen. Det hänger ganska mycket ihop med hur man presterar på planen.

Fler poäng än någonsin.

Har du någon gång varit bättre?

– Jag personligen skulle säga att jag inte är så bra som jag kan bli. Samtidigt har jag kunnat leverera på en ganska bra nivå under hela säsongen, hittills. Men jag känner att har jag har ännu mer att ge och inte visat allt jag kan.

I poängligatoppen omges hon av idel landslagsspelare. Osökt kommer frågan:

Varför spelar inte Matilda Sjödin i landslaget?

– Det är fråga som inte jag kan svara på, faktiskt. Det är ju alltid en ära att få dra på sig den svenska dräkten men samtidigt har jag haft det ganska tufft under ett tag privat som dels gjort att jag valt att fokusera på annat än att komma med i landslaget. Jag har fokuserat på att vara här i Kalmar och få en tillvaro som jag trivs bra i istället för att göra något bara för att. Jag vill kunna må bra och prestera som jag vill för att sedan, om jag skulle bli uttagen, kunna vara med och leverera även där.

Det låter som att steget till Kalmarsund varit bra för dig?

– Absolut, det tycker jag. Det har har varit väldigt bra och jag har som sagt träffat människor här som betyder väldigt mycket för mig och betytt väldigt mycket i den resan jag har gjort och som gjort mig till den jag är idag. Det är mycket tack vare dem som gör att jag är där jag är idag.

I år har Matilda Sjödin fått äran att vara lagkapten.
I år har Matilda Sjödin fått äran att vara lagkapten.Foto: Bejto Demiri

Om ett telefonsamtal hade kommit från landslagsledningen är det dock ingen självklarhet att hon hade hoppat på landslagståget igen.

– Som jag var inne på innan. Det är alltid en är att få ett sånt samtal som ett bevis på att man har gjort något bra. Men just nu kan jag inte svara självklart att jag hade tackat ja. Vi får se vad som händer och om jag hade fått ett samtal får jag ta det där och då.

Kalmarsund vill fortsätta framåt och uppåt. Spelartruppen väntas bli ännu starkare nästa säsong. Med en ännu bättre omgivning borde Sjödin ges förutsättningar till ännu fler poäng.

Eller?

– Förhoppningsvis så är det så. Vi får se var det landar nästa säsong. Men just nu är det fullt fokus på först och främst de här träningarna vi har kvar. Nu är vi ju i den berömda bubblan och har fullt fokus på kommande matcher.

Men tankarna är i SBB Arena och laget som hon tagit till slutspel. Där väntar ett oerhört tufft motstånd i form av regerande SM-finalisten Pixbo.

Innebandy, SSL kvartsfinal 1:5

Pixbo IBK-FBC Kalmarsund

Tid: Fredag, 19.30.

Plats: Wallenstam Arena, Mölnlycke.

Finns det ens en chans?

– Jag tror stenhårt på det laget vi har. Det kommer självklart att vara en väldigt tuff uppgift för oss att ta oss an Pixbo. Men jag ser inte det som en omöjlighet. Vi vet att vi har ett bra lag och har gjort bra matcher. Som mot Thorengruppen hemma, gjorde vi en väldigt bra match där vi var nära att vinna. Vi har ett lag som är redo att ta oss an uppgiften. Vi har ingen press på oss utan ska ut och njuta av den situationen vi är i och spela så bra vi kan. Det är en ren bonus att vi är där vi är med ett så ungt lag och som nykomlingar. Vi ska älska läget vi är i.

Drömmen med FBC?

– Det är väl klart att det är så att FBC Kalmarsund har bara börjat den här resan och jag tror att det kan bli bättre och bättre ju längre tiden går. Sedan är det klart att alla drömmar går mot ett SM-guld så småningom.

Matilda fick i uppgift att skriva 54 med lika många bollar. Hur många det blir nästa år återstår att se.
Matilda fick i uppgift att skriva 54 med lika många bollar. Hur många det blir nästa år återstår att se.Foto: Mattis Andersson
”Jag har ett väldigt bra nät utanför innebandyn med personer som stöttar mig och hjälper mig med allting utanför innebandyn.”
Matilda Sjödin.
Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.