Nedräkningen till VM – 25 öländska experttips och favoritmål!

Nedräkningen är igång på allvar. ÖB–sporten tar nu reda på hur fotbolls–VM slutar och de finaste minnena från turneringen enligt ett massivt gäng med öländska idrottsprofiler.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 14 juni 2018

1) Hur går det för Sverige?

2) Vilket lag vinner VM?

3) Vilket är ditt favoritmål i VM genom tiderna?

Ilko Corkovic.
Ilko Corkovic.

Ilko Corkovic, Byxelkroks AIK (Kommunalråd Borgholm)

1) – Tror att de går vidare från gruppspelet och sedan tar det stopp.

2) – Tyskland eller Kroatien.

3) – Anders Svenssons frisparksmål mot Argentina 2002. Tog ledigt några timmar från jobbet eftersom matchen spelades mitt på dagen. Jag och en arbetskamrat från Skatteverket såg matchen och jublade i vår lägenhet i Björkviken. Ett klassmål!

Lennart Wahlin.
Lennart Wahlin.

Lennart Wahlin, SSG IF

1 – Sverige vidare efter vinster mot Sydkorea och Mexiko och förlust mot Tyskland. Sedan blir det Brasilien och där är det slut.

2 – Jag tror på något europeiskt lag, Tyskland eller Frankrike. Jag gillar fransoserna och vette fan om inte dem fixar till det till slut.

3 – Det var snart 25 år sedan men jag minns det som igår. Midsommardagen –94. Vi tog oss från Björklunden klockan två på natten till Willy Fredriksson i Alby. Det var så jädra kallt. Sedan gör Martin Dahlin sin fantastiska språngnick mot Ryssland och vi tar oss ut till Willys pool. Det var fyra grader varmt i badet och det var bara jag och Anders Kallin som slängde oss i. Så jäkla kul och bedrövligt!

Fanny Nilsson.
Fanny Nilsson.

Fanny Nilsson, IFK Kalmar

1 – Tror de kan komma till åttondelsfinal som grupptvåa men längre kommer de nog inte.

2 – Tyskland brukar ligga på topp men tror Brasilien tar hem det i år.

3 – Hur ska man komma ihåg sådant? Jag kan inte ens komma ihåg mina egna mål, och de är inte många.

"Prisse”.
"Prisse”.

Andreas Prins, IFK Borgholm

1 – Jag är tveksam att dom går vidare ifrån gruppen tyvärr, allt hänger på hur det går i första matchen mot Sydkorea så klart! Men nej det blir respass förresten, Sydkorea är för bra !!

2 – Ja, hjärtat vill ju att England så klart äntligen ska lyckas men inte så troligt kanske. Så jag säger att Frankrike lyckas, tycker att dom har ett bra lag med en bra centrallinjen och det tror jag är nyckeln!

3 – Ja det måste vara Michael Owens 2-1 mål mot Argentina 1998 i Frankrike VM, farten, balansen och styrkan i målet var grymt! Satt hemma och skrek och hoppade i soffan ungefär så som jag gör än idag.

Marcus Nilsson, Högby IF
Marcus Nilsson, Högby IF

Marcus Nilsson, Högby IF

1 – Det vore kul om vi kunde ta oss vidare från gruppen. Efter det blir det svårt!

2 – Tror det är dags för Spanien igen.

3 – Anders Svenssons frisparksmål mot Argentina 2002. Satt på nån tävling eller nått och tittade, har jag för mig.

erland augustinsson
erland augustinsson

Erland Augustinsson, Persnäs AIF, PAIF–cupgeneral

1 – Sverige blir tvåa i gruppen efter Mexiko. Tyskland totalfloppar med 4 poäng på tredje plats efter förlust i premiärmatchen och kryss mot Sverige. För Sverige blir det stopp i åttondel mot revanschsuget Brasilien.

2 – Tysklands flopp ger utrymme för England. Enbart inhemska spelare från den vassaste ligan just nu. Engelska fan sågar truppen vilket passar spelarna perfekt. Gick bra i kvalet så varför inte.

3 – Har två, båda signerade Kenneth Andersson -94, där 1-0 på Brasilien i gruppspelet är historiens vackraste (kolla i Taffarels extrema lufthäng till ingen nytta).

Men det som berör mest är hans kvittering till 2-2 mot Rumänien i sista övertidsminuten av kvartsfinalen. Matchen var förlorad, Sverige spelade med en man kort. Rumänska försvaret med Petresko och Popesko i täten stängde hela straffområdet och matchen var nästan slut.

I TV-rummet som nyss var fyllt av släktingar men som gav upp var bara jag kvar - och Kenneth. Jag bara skrek takt ut och tårarna rann längs kinderna. Av uppståndelsen stapplade en pyjamasprydd skara tillbaka nerför trappan och vi fick istället uppleva det tillsammans som är svensk idrottshistoria.

Kim Nilsson.
Kim Nilsson.

Kim Nilsson, FBC Kalmarsund/Landslaget

1) – Med en stark defensiv och lite tur, tror jag att Sverige tar sig till åttondelsfinal. Tyvärr är vi inte starka nog att nå längre. Vi måste hitta nätet.

2) – Neymar är i form efter skada och väldigt spelsugen och nyckeln i Brasilien. Kanske världens bästa vänsterback i Marcelo kommer dominera på sin kant. Coutinho gör sitt första VM. Blir en nyckelspelare . Det är Brasiliens tur detta VM.

3) – Ronaldinhos frisparksmål mot England i VM 2002. Han lurar försvar och målvakt. Alla tror på inlägg men lägger bollen över alla och rakt upp i vänster kryss.

Tim Börjesson och André Ohlsson.
Tim Börjesson och André Ohlsson.

Tim Börjesson, Glömminge–Algutsrums IF

1) – Som alltid när det vankas mästerskap för Sveriges del går man in i någon slags bubbla fyllt med tro och hopp att man ska få återuppleva –94. Men man blir lika besviken varje gång. Men hoppas dom tar sig vidare från gruppen. Stryk i åttondelen mot Brasilien.

2) – Finns många kandidater i år. Brasilien, Argentina, Frankrike bland annat. Men tror att den tyska maskinen drar det längsta strået.

3) – Brolin varianten är ju fantastisk men var kanske lite för liten för att minnas perfekt. Var nog mest godis i skallen på mig då. Taco–Anders frisparksmål mot Argentina säger jag nog. Vi varpå fotbollscup i Värnamo om jag inte minns fel. Den TV:n som vi hade på rummet saknade antenn så Peter Mosseke snodde en antenn från ett av motståndarlagens sovsal. Så det blev ett nästan lika högt jubel i laget när han kom tillbaka med antennen som när Svensson dunkade upp frisparken.

André Ohlsson, Glömminge–Algutsrums IF

1) – Hoppas och tror att vi tar oss vidare från gruppen men vi lär ryka så det visslar om det i åttondelen dessvärre.

2) – Frankrike skulle jag nog säga, Emil Börjesson trodde Italien...

3) – Den flygande holländaren, Van persies nick i VM 2014 mot Spanien. Magiskt mål på alla vis. Jag minns tyvärr inte vad jag själv gjorde just då, satt nog på en uteservering med ”Kimman” (Bengtsson) och drack Loka.

Alexandra Johansson.
Alexandra Johansson.

Alexandra Johansson, Färjestadens GoIF

1) – Får Granen (Andreas Granqvist) ihop samma glöd i laget som i kvalet så tror jag de går vidare från gruppen. Tråkigt nog får jag väl säga att de åker ut sedan.

2) – Svårt.. Tror det kommer stå mellan Tyskland, Argentina och Brasilien. Jag säger Brasilien!

3) – Följde gärna Argentina förra VM då Messi alltid gjorde/gör det lilla extra i matcherna så som den snygg frispark i krysset mot Nigeria! Men glömmer heller inte David Villas klackmål mot Australien som ställde målvakten! Reaktionerna blir kanske inte lika starka som när Sverige gör mål!

Andrea ”Pea” Karlsson.
Andrea ”Pea” Karlsson.

Andrea ”Pea” Karlsson, RM IF

1) – Jag tror det går bra! Jag tror de kommer tvåa i gruppen och klarar sig hela vägen till semi. Jag hoppas det blir lite roligare fotboll än genrepet, det ska riktigt kul att följa dem!

2) – Tyskland, dem är stabila. Eller är det här man ska säga Sverige??

3) – Alltså, sorry men jag kan omöjligt komma ihåg ett VM-mål när jag inte ens kan komma ihåg varför jag ställer ett kom-ihåg larm på mobilen…

Ulf Nilsson.
Ulf Nilsson.

Ulf Nilsson, Färjestadens GoIF

1) – Sverige går vidare från gruppen, längre än så är svårt att sia om.

2) – Jag tror på Brasilien!

3) – 1958, Kurre Hamrins mål mot Västtyskland, jag satt hemma och lyssnade på radion.

Amanda Ahlström.
Amanda Ahlström.

Amanda Ahlström, Glömminge–Algutsrums IF

1) – Jag tror att Sverige går vidare som tvåa. Vi får stryk mot Tyskland men seger mot Sydkorea och Mexiko. Sedan blir det förlust i åttondelsfinalen.

2) – Som vinnare står den tyska maskinen.

3) – Jag måste säga Oleg Salenkos fem mål i en och samma match mot Kamerun 1994. Jag var ju dock knappt född då men min sambo som har några år på nacken skall alltid visa hans mål på Youtube när jag bränt lite för många lägen och säger ”såhär skall du göra”.’ Så de fem VM-målen kan jag nästan utantill.

Jennifer Nilsson.
Jennifer Nilsson.

Jennifer Nilsson, Mörbylånga GoIF

1) – De går obesegrade ur gruppen! Vinst mot tyskarna och Sydkorea kryssar mot Mexiko. Sen åker de ut i åttondelen.

2) – Kan inte så mycket om fotboll, men hade varit kul om något lag vann som slog Mycket långbollar. De tycker jag är kul att titta på!

3. – När Sydafrika gör 1-0 i öppningsmatchen för sin publik, fint mål och fin målgest!

Andreas Johansson.
Andreas Johansson.

Andreas Johansson, Degerhamns IF

1) – Jag är optimist i denna frågan, därför tror jag och hoppas på att Sverige går till kvartsfinal efter att ha blivit tvåa i gruppen och vunnit åttondelen mot Brasilien. Haha! 🙄🤪

2) – Tyskland. Utan tvivel. Känns lika uppenbart som att Sverige skulle vinna ishockey VM i år igen.

3) – Oj den frågan var svår för mig. Har nog inget favoritmål antagligen. Minns dock ett fotbolls VM när jag var yngre, då drog jag och några kompisar ut min gamla tjock tv med förlängningssladdar och grejer och låg hela kvällarna på min studsmatta i trädgården och glodde på fotboll. Vi sov på mattan också i sovsäckar. Det var en fin och varm sommar då precis som denna börjat. Vi kickade självklart boll så fort det inte var en match på tv:n.

Robin Nilsson.
Robin Nilsson.

Robin Nilsson, assisterande tränare Böda/Högby

1) Jag tror vi glider igenom gruppen obesegrade, sju poäng kan jag tänka mig. Sen åker vi på uddamålsförlust mot brassarna.

2) Om mina kalkyleringar stämmer så vinner Argentina mot Frankrike i finalen. Så Argentina vinner.

3) Maradonas handsmål mot England –86, jag gillar när det skiter sig för England. Jag kan inte påstå att jag satt klistrad vid tv:n och jublade när det hände, jag var två år och inte särskilt fotbollsintresserad just då.

Pontus Björk.
Pontus Björk.

Pontus Björk, SSG IF.

1) Vi åker i åttondel mot Brasilien, efter straffar. Vinst mot Sydkorea och två kryss gör att vi slutar tvåa i gruppen med fem poäng, två poäng bakom tyskarna.

2) Jag tror och hoppas på Argentina av någon konstig anledning. Har alltid sympatiserat med England förut, men deras trupp innehåller för många från Tottenham...

3) Får nog säga taco-Anders frisparksmål mot Argentina 2002. Första mästerskapet som man följde slaviskt och har mest minne ifrån. Minns ej var jag var då. Men Alexanderssons 1-1 mål mot England från samma VM så var jag på Ikea i Älmhult. Populär utflykt innan Ikea flyttade till Kalmar.

Ellen Bäckstedt.
Ellen Bäckstedt.

Ellen Bäckstedt, Endre IF, U19–landslag och före detta FBC Kalmarsund

1) Jag är inte jätteinsatt men jag tror att Sverige går vidare ur gruppen men åker tyvärr ut i åttondelsfinal.

2) – Jag har alltid tyckt att Tyskland spelar rolig och bra fotboll så tror på dem eller Frankrike till att ta hem guldet.

3) – Kommer ihåg att James Rodriguez mottagning och volleymål från förra VM–turneringen mot Uruguay var helt galet snyggt så måste väl ändå säga det, haha!

Bernt–Johan.
Bernt–Johan.

Bernt Johansson, Mr. Persnäs AIF

1) Kvartsfinal.

2) Frankrike.

3) VM-finalen, 1958. Jag var tolv år och låg och lyssnade på radion från Råsunda var 12 år. Främst minns jag Kurre Hamrins mål mot Västtyskland.

Stefan Encrona.
Stefan Encrona.

Stefan Encrona, Högsrums FF, BK Fåken

1) Tyvärr tror jag Sverige får det tufft i gruppen redan. Tror dem vinner mot Sydkorea, men förlorar både mot Tyskland och Mexiko. Dock förlorar dem bara med uddamål.

2) Brasilien vinner VM. Har en bra bredd på truppen och otroligt hög nivå på samtliga lagdelar.

3) VM 98 (ett VM utan Sverige). Holland-Argentina. Dennis Bergkamp gör målet på en otrolig 70-meters passning av Frank De Boer. Sjuk första nertagning samt en liten halvtunnel på försvararen, därefter sular han upp den i bortre krysset. Otroligt, oförglömligt. Minns tyvärr inte vad jag gjorde, 20 år sedan. Dock så vet jag att målet har aldrig lämnat mitt minne sedan dess.

Johan Gustafsson.
Johan Gustafsson.

Johan Gustafsson, Färjestadens TK

1) – Sverige blir tyvärr trea i gruppen och missar slutspel. Tyskland vinner gruppen för tvåan Mexico. Sverige har redan gjort sin bragd som nått VM, men väl i VM står man sig slätt.

2) – Brasilien vinner VM. Revanschsuget och med ett komplett lag går man igenom turneringen på ett oslagbart sätt.

3) – Josimars högerkanon i VM 1986 i mötet med Nordirland. Jag var 16 år och njöt av Brasiliens totalfotboll som hängde i från VM 1982. Egentligen var Zico, Eder och Socrates mina idoler, men Josimars skott glömmer jag aldrig. Magiskt!

Bitte Börjesson
Bitte Börjesson

Bitte Börjesson, ordförande Glömminge–Algutsrums IF

1) – Det går sådär för Sverige. Spelar oavgjort mot Sydkorea och Mexico. Uddamålsförlust mot Tyskland. Går vidare på målskillnad med nöd och näppe.

2) – Tyskland vinner. Spelar ett välorganiserat spel. Höjer sig alltid till VM. En lagmaskin.

3) – Säg bara VM -94. Brolins frisparksvariant. Dahlins nick. Alla målgester. Ravellis straffräddning. Midsommarafton/midsommardags morgon hos vänner med familjer. Våra barn vaknade för att se de flesta matcherna. Varmt och härligt. Och låten som håller än.

Martin Gustavsson.
Martin Gustavsson.

Martin Gustavsson, SSG IF

1) Tror vi tar oss vidare, straffmål i 85 mot Mexico avgör.

2) Tyskland.

3) Kenneth Andersson skottlobb mot Brasilien efter snyggt förarbete av Brolin i VM -94. Den VM–sommaren var vi 13-åriga grabbar nere i Mörby ute och spelade matcher i pauserna mitt i natten....

Martina Nelson.
Martina Nelson.

Martina Nelson, RM IF

1) – Janne Anderssons lagbygge räcker till åttondelsfinal i alla fall. Sannolikt får de väl möta Brasilien där... Men jag hoppas på att bli rejält överraskad och att det blir en ny "94-sommar".

2) – Jag tror lite på Spanien men har svårt att unna Ramos det. Får bli ett disciplinerat Tyskland istället. I konkurrens med Argentina och Brasilien. Så där ja, en rejäl helgardering...

3) – Brolins mål på frisparksvarianten i kvartsfinalen mot Rumänien i VM 94. Så snyggt - och modigt att våga i det läget! Minns inte exakt var jag var, bara att den sommaren har ett magiskt skimmer över sig - den blir bara bättre år för år, haha.

Jerker Nilsson
Jerker Nilsson

Jerker Nilsson, Mörbylånga GoIF

1) Sverige går obesegrade ur gruppen. 2-0 mot Sydkorea. 1-1 Tyskland. 1-0 mot Mexico. Men sedan åker vi ut direkt i åttondelen.

2) Brasilien.

3) Maradonas match mot England 1986. Guds hand och solomålet. Satt troligen med farsan Lennart "Lången" Nilsson och kikade på matchen.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.