Ponnyer dopingtestades på Böda
Varje vecka utser Svenska Ridsportförbundet ett antal tävlingsplatser där dopingkontroll av deltagande hästar ska göras. Det är ett led i förbundets allt striktare hantering av dopingfrågor. I grunden ligger fokus på djurhälsan och en viss ökning av dopingfall bland hästar i Sverige. Jordbruksverket reglerar det praktiska kring provtagningen och också veterinärens arvode. Men arrangören har ingen möjlighet att belasta tävlingsdeltagaren med en extra kostnad.
– Veterinär bestämmer tillsammans med överdomaren ett kriterium för urvalet av häst. Det är ju ett kriterium som inte kan förutses. De kanske säger, ”första till omhoppning i den här klassen”, eller ”första som river det röda hindret”. Sedan får man ta den hästen till en box där ingen annan häst har varit, det ska vara rent och kontrollerat. Där väntar man en timme för att hästen ska kissa och man tar då prov på det. Om den inte kissar tar man blodprov och det vill man ju helst undvika, förklarar Lotta Holmberg.
Helgens tävlingsveterinär Jessica Bergman, bekräftar att dopingprov har tagits och lördagens prov gick bra att genomföra. Ett prov togs på lördagen och ett på söndagen. Det handlar alltså inte om någon omfattande kontroll utan ett rent rutinförfarande.
– Totalt rör det sig nog om en extra kostnad runt 1500 kr för tävlingen, sammanfattar Lotta Holmberg.
För den som avslöjas med doping av häst, väntar disciplinåtgärder från förbundet. Regler för doping finns noga beskrivna i tävlingsreglementet. Det är alltid ryttarens ansvar att hästen inte får i sig otillåtna preparat. För ryttare under 18 år kan en annan vuxen ställas ansvarig; hästägare, tränare eller målsman.