Annons

Oscar och Oskar = oskiljbara lirare i 10 år

Det var en gång i en liten etta i Funkabo. Två fotbollstalanger från Vimmerbytrakten som gick in för sin dröm.
– Våra schema såg exakt likadana ut, morgonträning, skola med samma linje, hängde med samma gäng, träning på kvällen, sedan cykla ihop och käka ihop, berättar Oscar Borg.
– Det låter väldigt sjukt när vi pratar om det, skrattar Oskar Cardmo Drott.
Fotboll, div. 3 • Publicerad 22 april 2018
Oskar Cardmo Crott och Oscar borg – två polare med massor av rutin från högt upp i seriesystemet.
Oskar Cardmo Crott och Oscar borg – två polare med massor av rutin från högt upp i seriesystemet.

Oscar och Oskar. 26 år båda två. De övningskörde ihop. Båda håller på Manchester United. De har spelat spelat ihop sedan Smålandslaget och till den här säsongen tog båda klivet över från Kalmar AIK till Glömminge–Algutsrums IF. Den här gången var Borg först att välja klubb.

– Jag tjatade inte egentligen på dig att hänga på, säger han till Cardmo Drott.

Annons

– Nä, jag var med en inomhusträning och det är ett kul gäng där vi känner många sedan innan. Det finns många likasinnade. Även om vissa träningar är bedrövliga tycker man att det är kul att vara där på grund av stämningen.

Men deras gemensamma historia började faktiskt som rivaler i ungdomsfotbollen. Oskar Cardmo Drott i Målilla och Oscar Borg i SK Lojal, en klubb utanför Vimmerby.

– Vi började umgås i Smålandslaget 2006 och två år senare började vi fotbollsgymnasiet på Stagneliusskolan ihop.

– Vi snackade ihop oss där. Vi ville något med fotbollen och ska man flytta hemifrån vid 16 är det rätt skönt ha med sig någon man känner, säger Borg.

– Jag tror inte jag tagit steget annars och det är man ju tacksam för nu, det förändrade ju hela livet, säger Cardmo Drott.

Är det någon gång ni varit på vippen att bryta er ”pakt”?

– Ja du, jag vet inte om vi ska gå in på den historien… Vi bodde ihop i en etta i tre år i Funkabo, haha.

– Våra schema såg exakt likadana ut, morgonträning, sedan skola, samma linje, hängde med samma gäng, sedan träning ihop, sedan cykla ihop och käka ihop, säger Borg.

– Det låter väldigt sjukt när vi pratar om det. Men vi var aldrig i luven på varandra, konstigt nog och det berodde nog på att vi hade mycket rutiner.

– Disken körde vi alltid tillsammans. Vi fick alltid pasta av Kalmar FF. Sedan hade vi en fin deal att du (Cardmo Drott) fick köpa falukorven på Netto och jag gjorde korv stroganoff.

Annons

De lämnade Funkabo–”bunkern” men har i stort sett följts åt på fotbollsplan.

– Sista året på fotbollsgymnasiet tränade vi ganska mycket i A-truppen med Kalmar FF och spelade i U21–laget. Svårt att säga hur nära det var att få ta klivet upp, säger Cardmo Drott.

– Jag körde en avstickare hem till Vimmerby, annars har vi lirat ihop i tio år i sträck, säger Borg.

Efter KFF var det vidare till Lindsdal i division 2 ett par år.

– Där började det komma en del skador och man skötte väl inte kroppen lika bra längre, började slarva med korv stroganoffen, skrattar Cardmo Drott.

Vidare till Kalmar AIK ihop.

– Där blev det två seriesegrar och två degraderingar.

De minns bland annat en torsk borta på Lunden i en avgörande bottenkamp.

– Vi var sjukt dåliga. Jag tror det blev 1–4. Men vi var överlägsna året innan på Glömmingelunden så det är plus-minus noll inför året här, haha.

Oskar och Oscar är två av ett tiotal nyförvärv som har rutin från division 3 eller högre tidigare.

Annons

– Senaste säsongerna har vi spelat med yngre grabbar, nu är vi nästan några av dem yngre istället. Rutinen med alla spelare som varit i trean eller högre innan är guld värd, alla vet vad som väntar.

Glömminge tränar två gånger i veckan nu, på försäsongen var det tre.

– Men när vi väl kör träning ska det vara 100 procent. Varför ska vi träna tre–fyra gånger om det är skit? Bättre med riktig kvalité, säger Cardmo Drott.

– Tittar vi till spelartruppen är vi minst lika bra som de andra. Sedan har vi mindre träningsmängd och det vet vi att vi kommer få sota för vissa matcher. Men det är upplägget vi valt för att alla ska tycka det är kul att spela. Det är därför jag är här, när jag nu har småbarn så har jag inte hur mycket tid som helst, säger Borg.

Vad gör ni annars när ni inte lirar fotboll ihop?

– Vi har spelat en del NHL och FIFA genom åren.

Vem vinner?

– Jag har 55 procent vinster?, skrattar Cardmo Drott.

Vi tolkar det som att Borg inte riktigt är beredd att hålla med.

– Annars är det ju mycket annorlunda jämfört med Funkabotiden. Nu har vi flickvänner och det blir mycket att vi ses med polare och snackar skit.

Annons

Laga till en fin korv stroganoff ihop?

– Ja, nu har vi jobb och råd med lite persilja ovanpå, haha.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons