Annons

Ölänningen gör SM-debut och blir historisk

Han har några av karriärens bästa träningsmånader i ryggen.
Under onsdagen står Linus Af Wåhlberg på startlinjen i SM.
– Slår jag någon så ska jag vara glad, säger Ölands SK-åkaren.
Längdskidor • Publicerad 29 januari 2019
Linus Af Wåhlberg debuterar i SM under onsdagen. I helgen värmde han upp med att komma femma i ett långlopp över 42 kilometer, bara drygt två minuter efter meriterade segraren Anders Svanebo.
Linus Af Wåhlberg debuterar i SM under onsdagen. I helgen värmde han upp med att komma femma i ett långlopp över 42 kilometer, bara drygt två minuter efter meriterade segraren Anders Svanebo.Foto: Privat

Sedan hösten bor Linus Af Wåhlberg i Sundsvall, där flickvännen Erica studerar. SM i längdskidor avgörs i staden fram tills på söndag, som en del av SM-veckan, och under onsdagen skriver ölänningen historia.

Ölands SK-åkaren blir klubbens första SM-deltagare någonsin när han tävlar i 15 kilometer klassisk stil. Dokumentationen är bristfällig, men det är mycket möjligt att 28-åringen också är den första ölänningen någonsin som tävlat i längdskidornas svenska mästerskap.

Annons

– Långloppsvärldscupen pågår, så det är många som inte är med på grund av den. Men det är högst troligt att jag kommer vara sämst, säger Linus Af Wåhlberg.

Det existerar inte någon kvalgräns till tävlingen. Antalet deltagare varierar från år till år, men brukar landa på mellan 100-300 skidåkare. I onsdagens lopp är det individuell start.

– Slår jag någon så ska jag vara glad. Majoriteten av de som deltar är proffs, som jobbar med skidåkning och som tränat i hela sitt liv. Plus att banorna är jättetuffa.

Vad har du för tidsmål?

– Det är jättesvårt att veta, beroende på vädret. Om jag kan vara en kvart efter segraren, vem det nu blir, så är jag nöjd. Jag vet att det låter jättedåligt att tappa en minut per kilometer, men det är samma nivåskillnad som att någon i IFK Borgholm går in och spelar med GIF Sundsvall.

Utöver veckans SM-deltagande finns redan nu en annan tävling i 28-åringens tankar. Linus Af Wåhlberg har totalt fem starter i Vasaloppet, varav fyra målgångar. Hans jakt på Benny Nilssons Ölandsrekord, som lyder 5.15.13, har varit väldokumenterad i ÖB-sporten.

Efter att ha varit bästa ölänning tre år i rad så lovade han ett slaget rekord inför 2017. Det slutade med en sprucken skida efter två kilometer och det öländska rekordet stod sig med knappt tio minuters marginal. Förra året bröt han tävlingen.

Med snart bara en månad kvar till årets arrangemang så känner han sig starkare än någonsin.

– Jag vikarierade lite på en högstadieskola i höstas, men det var inte många timmar. Bilen har sålts, jag har sagt upp alla onödiga streamingkonton, försäkringar och annat. Nu tränar jag bara. En vanlig vecka blir det ungefär 20 träningstimmar.

Så du lever som ett proffs, men utan någon ekonomisk ersättning?

Annons

– Ja, jag är 100 procent skidåkare men jag får inga pengar. Jag försöker snåla med allt, då gör man faktiskt inte av med så mycket pengar heller.

Har det gett resultat i skidåkningen?

– Ja, verkligen. Den största skillnaden är att jag är mer bekväm och avslappnad. När man är ovan så spänner man sig för mycket och blir trött på grund av det. Dessutom har min vilopuls blivit lägre och min mjölksyratröskel höjts.

Det låter återigen som att Benny Nilssons rekord lever farligt?

– Ja, allt tyder på att jag kommer kunna slå det. Ganska lätt, dessutom. Men man vet aldrig med väder och före. Jag kanske bryter i Eldris...

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons