Annons

Ölandshoppet: Triss i segrar för Mörbylångadalen

Drygt 700 starter genomfördes i helgen på Lundegård där anrika Ölandshoppet genomfördes. Arrangören Ölands Ryttarförening kunde summera en lyckad tävling och tävlingsledare Sofie Svensson var nöjd för allt beröm. Fanny Olofsson och Rossalugha Heather, från Mörbylångadalens Ridsällskap, red hem samtliga tre ö-segrar under meetinget.
Ridsport • Publicerad 3 juni 2019
Elsa Andersson och Latino från Föreningen Ölands Sportryttare var en av drygt 700 starter i tävlingen Ölandshoppet som i helgen arrangerades av Ölands Ryttarförening på Lundegård.
Elsa Andersson och Latino från Föreningen Ölands Sportryttare var en av drygt 700 starter i tävlingen Ölandshoppet som i helgen arrangerades av Ölands Ryttarförening på Lundegård.Foto: Carin Svensson

När de fyra intensiva tävlingsdagarna summeras är det med en ”good feeling” enligt tävlingsledaren själv. Arrangerande Ölands Ryttarförening har genomgått en tid med omfattande förändringar i tävlingsorganisationen. Sofie Svensson, kan konstatera att den nya organisationen nu har hittat ett koncept som fungerar.

– Vi har fått börja om lite, det har blivit en omstart i klubben. Men vi har haft toppenfina dagar, underlaget har varit toppen och allt har flutit på. Under fredagen fick två ryttare hämtas med ambulans och det blev ju förseningar, men det avlöpte väl ändå, förklarar Sofie Svensson.

Annons

De båda ryttarna drabbades enligt uppgift av hjärnskakning och fick tävlingsförbud enligt Svenska Ridsportförbundets nya regler.

– Överdomaren gav beröm, särskilt för bemötandet från ryttarna gentemot hästarna. Jag upplevde det själv, de unga ryttarna har en bra attityd mot sin häst och det är viktigt och bra för sporten, konstaterar Sofie.

Det är inte bara tävlingsridning som hamnar i fokus under Ölandshoppet. Årets mässa var välfylld av utställare och en särskild klass för käpphästar arrangerades.

– Det kommer väldigt många ekipage utifrån och den här tävlingen blir en upplevelse för familjen. Det är också roligt att det kom så många A-ponnyer (den minsta storleken på ponny, reds.amn.) A-ponnyerna brukar alltid slås ihop med B-ponnyerna. Men i helgen räckte de till för egna klasser. Det var också kul att se ett flertal unga killar. Det är viktigt för sporten, förklarar tävlingsledaren, som också konstaterar att storleken på tävlingen är optimal med omkring 700 starter.

– Så mycket större än så här vill vi nog inte bli. Det är viktigt att alla är nöjda och att det blir en bra upplevelse.

Mörbylångadalens Ridsällskap dominerade resultatlistorna, och med tre segrar var Fanny Olofsson och Rossaluga Heather, tävlingens bästa C-ponnyekipage i sammanräkningen Långe Eriks Cup. Totalt red Mörbylångadalens ekipage hem 12 placeringar under helgens tävlingar. Bästa hemmaekipage blev EbbaStina Edwards med en andraplats i Lätt B och Emilia Matzke med en andraplats i Lätt C+.

Lovisa Ahlström, här med D-ponnyn Minos, red hem en sjundeplats i klass Lätt C med C-ponnyn Mr Chips. Det var Åkerbo Hästklubbs enda placering i helgens tävling.
Lovisa Ahlström, här med D-ponnyn Minos, red hem en sjundeplats i klass Lätt C med C-ponnyn Mr Chips. Det var Åkerbo Hästklubbs enda placering i helgens tävling.Foto: Carin Svensson
Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons