Sport

Ölands voltige på SM: ”jättebra resultat”

Ridsport Artikeln publicerades
Charlotte Kemna från Ölands Voltige vid Sikehamns Hästsportklubb, slutade på en elfteplats i årets svenska mästerskap i voltige. Hon tävlade med en lånad häst, Lövstykkes Latano.
Foto: Anders Åkerström
Charlotte Kemna från Ölands Voltige vid Sikehamns Hästsportklubb, slutade på en elfteplats i årets svenska mästerskap i voltige. Hon tävlade med en lånad häst, Lövstykkes Latano.

Det blev inga topplaceringar i årets svenska mästerskap i voltige i Laholm men tränare och lagledare Julia Kemna är ändå nöjd med resultaten. ”Vi är glada och nöjda med prestationen, det var en lyckad helg”, sammanfattar hon.

Efter förra årets fina framgångar satte skadeproblem käppar i hjulet under säsongen. Nyförvärvet, voltigehästen Keanu har inte kunnat användas i träning mer än skritt. Att träna voltige utan häst är tämligen svårt men tack vare en genuin sammanhållning och väl etablerade samarbeten inom sporten, kunde voltigörerna Fredrike och Charlotte Kemna låna en lämplig häst från Hallandsklubben Caprifolen.

– De tränade en gång i våras och tävlade sedan en gång på den hästen. Sedan blev det tre dagars läger i somras, men då med ganska lite hästtid, det är många som använde den hästen. Så det är ju jättesvårt att gå in och göra sina svåraste moment när man inte känner hästen, förklarar Julia Kemna.

Efter några inledande problem i grundklassen lyckades dock både Fredrike och Charlotte Kemna hämta upp lite poäng i det efterföljande kür-momentet. Totalt blev det 5,905 poäng till Charlotte och 5,391 poäng till Fredrike, båda tävlade på lånade hästen Lövstykkes Latano.

– Hästen var lite ojämn i grundprogrammet, det blev några ryck. Då får man upprepa rörelsen och det ger många poäng i avdrag. Men Charlotte tog sig till finalen där hon till slut kom på elfte plats. Det är ju ett jättebra resultat med tanke på förutsättningarna, summerar tränare Kemna.

Ja, förutsättningarna, att komma till ett svenskt och nordiskt mästerskap med en lånad häst som man knappt har hunnit sitta på, är ju så klart en utmaning. Men lösningen på problemet är samarbete och det är något som präglar voltigesporten i Sverige, enligt Julia Kemna:

– Det var ett underbart evenemang, alla hjälptes åt. Det kom till och med en linförare från Tyskland med sina hästar för att hjälpa det finska laget som hade problem med sin häst. Alla vill verkligen att sporten ska lyckas och man stöttar varandra. Alla älskar ju sina hästar och är väldigt rädda om dem, samtidigt som man är beredd att låna ut den till andra, det är stort tycker jag.

Svensk mästare i juniorklassen blev EM-medaljören Johanna Lindberg, Umeå. Lindberg blev också silvermedaljör i EM-klassen, trots att hon föll av sin häst mitt under programmet. På seniorsidan segrade Sandra Anderberg, Örestad.

För 18-åriga Charlotte Kemna är det sista året i juniorklassen. Till nästa år är motståndet på tävlingsbanorna seniorklassen.

– Det är ett stort kliv till seniorklass och då måste vi ha en häst som vi kan träna med. Jag hoppas att Keanu ska bli den hästen. Vi jobbar med honom och nu är han skadefri. Han klarar allt i skritt men nu behöver vi träna mer galopp, förklarar Julia Kemna.

Ölands Voltige hos Sikehamns Hästsportklubb är i princip den enda förening med fungerande voltige i hela distriktet Småland/Öland. Ölands Voltige försöker därför ställa upp så mycket det går och reser ibland runt till andra klubbar i Kalmar Län för att hålla voltigekurser och träningar. Det är viktigt för att kunna behålla så många utövare som möjligt kvar i sporten.