GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ölands mest mogna 18–åring?

Lagkapten redan som 18–åring i ett division 2–lag. Det är anmärkningsvärt inte bara på Öland utan säkert över hela landet.
– Fantastiskt roligt. Samtidigt lite läskigt. Men jag har hört det från många att jag är mogen i mitt sätt att vara och umgås mycket med äldre så därför känns det inte så konstigt, säger Magda Herdinius.
Fotboll, div. 2 dam • Publicerad 22 april 2018

Efter att tränare Julius Sääf utsett Magda Herdinius till lagkapten konstaterade han: ”Hon är väldigt mogen för sin ålder. Jag trodde knappast att hon bara var 20 år”.

Om vi ska vara petiga är hon inte det heller. Magda Herdinius är 18 och ett halvt.

– Det var väldigt blandade känslor när de utsåg mig till lagkapten. Det är fantastiskt roligt. Samtidigt lite läskigt. Jag föreställer mig att en kapten är mycket äldre och har mycket mer rutin. Men eftersom jag vet att jag har förtroendet från tränare och spelare så är det bara att köra på.

Halva laget ungefär är äldre än dig, hur känns det att ”basa” över dem?

– Det är inga problem, jag har hört det från många att jag är mogen i mitt sätt att vara och umgås mycket med äldre så därför känns det inte så konstigt att jag har den här rollen nu.

Hur är du som lagkapten?

– Jag är generellt väldigt positivt. Jag är väldigt kommunikativ, pratar mycket både på och utanför plan och mån om alla i laget.

Julius säger att du dessutom är en jäkla vinnarskalle.

– Det har han rätt i. Det är ju en bra egenskap men det kan ju väga över också så att det inte blir så positivt, säger hon lite trevande.

– Jag tror knappast domare och motspelare har blivit mer provocerande utan snarare har mitt humör har blivit lite sämre. Om jag ska kunna kräva att de andra i laget ska uppföra sig bra på plan så måste jag själv bli bättre på det.

Den där vinnarskallen fick sig några törnar ifjol. RM plockade nio poäng ifjol och 16 året innan.

– Det var jättetråkigt men vi hade väldigt mycket unga spelare ifjol och nu har alla en division 2–säsong med sig i bagaget och det är värdefullt, säger Magda

– Det var ofta brist på folk så vi fick ingen kontinuitet och spelare fick gå runt på olika positioner. Det är det vi ska försöka bli bättre på framöver så att vi får en trygghet i laget och hos varje enskild spelare.

Nytt för i år är att Julius Sääf och Henrik Slunge coachar laget.

– Det var väldigt givande med nya tanker och idéer. Vi hade problem med spelglädjen ifjol när det gick lite knackigt. Nu försöker vi umgås mer utanför planen för att bygga en stark laganda, det behöver bara vara att träffas och äta. Det är där vi behövt lägga krutet. Så det känns väldigt bra.

Det känns som lagandan var RM:s ”grej” för några år sedan när laget sprang igenom division 3 och knappt släppte ett mål bakåt.

– Jo, det vet vi ju. Det har varit lite mycket förändring i truppen senaste åren, några starka ledare som flyttat så det blivit lite oroligt. Det är det vi försöker bygga upp igen och det börjar bli riktigt bra.

Hur tufft var det mentalt efter alla förluster?

– Vi har ju många unga, duktiga talanger, när det går dåligt har de unga kanske lättare att ta åt sig och få dåligt självförtroende. Vi vet att allt sitter här, säger hon och pekar på skallen.

– Det har vi lagt mycket tid och energi på nu och kommer fortsätta med hela säsongen. Vi har märkt det tidigare att när det mentala inte är med till 110 procent så går det inte bra.

Hur hanterar du själv förluster?

– Jag blir väl snarare mer arg på mig själv. Jag känner inget agg mot laget utan tar ut frustrationen på mig själv. Det kanske inte är en önskvärd egenskap, speciellt som kapten. Men det är något jag får jobba med.

Då var du arg rätt mycket ifjol?

– Hehe, arg och arg. Mer extremt frustrerande när jag vet att jag och vi som kollektiv kan bättre.

Är det likadant utanför fotbollen då?

– Det kan även vara vid sällskapsspel och mindre tävlingar som jag kan bli sur. Då kan det bli någon syrlig kommentar, jag slår inte sönder något eller så.

Uppväxt i Lopperstad, nästgårds med Runsten och RM/SSG är moderklubb. Hon gjorde flest mål i laget med sex mål, första säsongen hon var helt ordinarie i a-laget.

– Det var ändå en rolig säsong för jag kände personligen att jag utvecklades mycket.

Då var hon yttermittfältare eller forward, nu är hon tänkt att vara i mitten och styra spelet.

– Jag känns lite ovant just nu men det är klart roligt att testa något nytt och jag har en bra blick för spelet Jag är ganska allsidig, hyfsat snabb, ganska stark huvudspelare, bra tillslag, passningar, inlägg och skott utifrån.

Tillbaka till den där mogna 20–åringen. Förlåt, 18 och ett halvt.

– Jag är driven som person. Jag brukar ha tydliga mål för mig själv. Jag försöker ha något konstruktivt, som ifjol att jag skulle göra fem mål.

Vad har du för personlig målsättning i år då?

– Nä, jag avslöjar inte mina mål innan. Det blir så mycket press utifrån om omgivningen vet.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.