ÖB-sporten tippar herrtrean

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Fotbollsbladet • Publicerad 12 april 2023
ÖB-sportens Mattis Andersson och Kalle Karlsson tippar och siar om årets division 3-säsong.
ÖB-sportens Mattis Andersson och Kalle Karlsson tippar och siar om årets division 3-säsong.Foto: Magnus Anderberg
Julian Simonssons målskytte kan bli guld värt för Färjestaden.
Julian Simonssons målskytte kan bli guld värt för Färjestaden.Foto: Kalle Karlsson

Lagets bäste målskytt, Oliver Hansson, har försvunnit. Vem ska göra målen i Färjestaden?

Kalle Karlsson: – Här finns bara en given kandidat. Julian Simonsson har ett stort ansvar på sina axlar att bomba in bollarna i nät. Efter ett skadefyllt fjolår behöver 30-åringen hålla sig skadefri – för annars kan det bli jobbigt på Tallhöjden även i år. Sedan kan man alltid sätta sitt hopp till kaptenen Jonatan Jansson och hans fina huvudspel på fasta situationer. Men någon skyttekung blir han inte, den gode Jansson.

Mattis Andersson: – En frisk Julian Simonsson har tidigare visat vad han går för. Att få fart på en sån kille kan vara mycket värt. Annars är väl styrkan i Färjestaden kollektivet och det kan vara så att målskyttet kommer att spridas på spelare från alla lagdelar egentligen. FGoIF brukar hitta många olika sätt att göra mål på. Men självförtroende på Joakim Mellborg så blir han målbäst 2023.

En stor seger och en förlust i fjol. Hur går broderbyna mot Lindsdal i år?

Kalle Karlsson: – Försäsong är försäsong och seriespel något helt annat. Nä, Lindsdal känns svagare i år än ifjol. Färjestaden vann med klara 5-0 hemma på Tallhöjden och föll borta när man var nere i källaren under hösten. I år blir det sex derbypinnar till den röda maskinen som kan lämna bottenträsket bakom sig. Där kommer man inte vara i år.

Mattis Andersson: – Trots stora spelartapp har Lindsdal övertygat otroligt mycket i slutet av försäsongen. Men det finns ett psykologiskt övertag hos ölänningarna och de är inte mindre jobbiga att möta i ett derby. Men här kan man gardera sig. Det är två hemmastarka lag och Lindsdal torskar nog inte på Fjölebros konstgräs. Varsin seger.

Joakim Mellborg är en nyckelspelare i Färjestaden den här säsongen.
Joakim Mellborg är en nyckelspelare i Färjestaden den här säsongen.Foto: Andreas Yngvesson

Fyra i tabellen 2021, åtta året efter. Vad behöver Färjestaden för att nå toppen av tabellen?

Kalle Karlsson: – Många poäng! Nä, men det orutinerade laget behöver släppa ner axlarna och bara köra. Det gjorde de under hela 2021 – och då blev det succé. Det svåra andra året är avklarat och nu kan man bygga på lång sikt. Därtill behöver man få till en bättre kontinuitet än vad som var fallet under den katastrofala hösten ifjol.

Mattis Andersson: – Jag tjatar en hel del om den där notoriske målskytten. Kan Mellborg eller Simonsson kliva fram så är hälften vunnet. Inledningen på serien 2021 går inte av för hackor. Det kan vara bra med en boost redan från start. Men jag tror att årets division 3-serie är stark och de rödklädda kommer att få slita för poängen.

ÖB-sporten tippar herrtrean

1. IFK Karlshamn

2. Högsby IK

3. Hovshaga AIF

4. Asarums IF FK

5. Växjö Norra IF

6. Älmhults IF

7. Växjö BK

8. Färjestadens GoIF

9. Kristianopels GoIF

10. Lindsdals IF

11. FK Älmeboda/Linneryd

12. IFK Oskarshamn.

Kommentar: Den lokala fotbollens mest svårtippade serie. Sägas bör, att jumbon Oskarshamn på försäsongen har slagit tabelltvåan Högsby. Vi tror att Lindsdal kan åka ur, trots fina träningsresultat. Kristianopel ska inte underskattas, de kommer att ta sina poäng. Färjestaden får i år igen kriga hela vägen för att säkra sitt kontrakt. Växjö-lagen är svårrankade. De ser bra ut allihopa men ett Blekingelag ser på förhand bäst ut.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Kalle KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.