ÖB-sporten tippar herrfyran

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Fotbollsbladet • Publicerad 12 april 2023
ÖB-sportens Mattis Andersson och Kalle Karlsson tippar och siar om årets division 4-säsong.
ÖB-sportens Mattis Andersson och Kalle Karlsson tippar och siar om årets division 4-säsong.Foto: Magnus Anderberg
Isak Sannestam, en av få brunkare i SSG.
Isak Sannestam, en av få brunkare i SSG.Foto: Kalle Karlsson

SSG IF har fått en stämpel som ett brunkarlag. Är den befogad?

Kalle Karlsson: – Det är en förlegad syn på ”Kanonerna”, skulle jag säga. Det finns många snidare och fina bollspelare på Björkvallen och när de plockar fram den berömda SSG-andan käkar de upp allt i sin väg. Däremot har de ett par brunkare i laget i form av Johan Helgesson, Simon Andersson och i viss mån även Isak Sannestam.

Mattis Andersson: – Jag skulle ljuga om jag inte sa ja. Samtidigt vill jag inte kalla det för brunkarlag. Många av spelarna har väldigt mycket fotboll i sig och redan i fjol var det ett spelande lag. Men det finns en mentalitet i SSG som jag inte sett i något annat fotbollslag. Det i kombination med gemytliga Björkvallen gör dem till ett ”brunkarlag”.

Många lag här har haft en hektisk silly season. Vilka är de stora vinnarna och förlorarna?

Kalle Karlsson: – Där får man ändå säga att Smedby och Pukeberg har rustat mest och bäst. Pukeberg är seriesegrare i min bok, medan Smedby inte kommer räcka till för den absoluta toppen. Värst silly season har Hossmo haft som tappat flera tongivande spela och som kan få det tufft i årets serie. Ölandslagen har varit stabila och satsar klokt på kontinuitet med lokal förankring.

Mattis Andersson: – Man hade kunnat ana att Kalmar City skulle bli en förlorare i vintras. Så är inte fallet. De två självklara topplagen, Kalmar City och Pukeberg har rustat för toppen, Smedby för att haka på. Det råder inga tvivel om att Hossmo tappat viktiga kuggar samtidigt som Påryd kanske hade behövt värva lite bredd. De öländska klubbarna har klarat sig väldigt bra, båda två.

Jacob Petersson blir viktig om IFK ska närma sig den absoluta toppen.
Jacob Petersson blir viktig om IFK ska närma sig den absoluta toppen.Foto: Kalle Karlsson

IFK Borgholm har varit nära toppen, men inte riktigt nått ända fram. Vad krävs för att nå dit?

Kalle Karlsson: – Här är jag i dubbel bemärkelse part i målet. Det som krävs för att IFK ska ta nästa steg är att de unga spelarna tar kliv i det fysiska spelet. Att trilla boll är inte det stora problemet på Borgholms IP. Sedan behöver man behålla sina unga spelare på orten och att de inte är ute och flänger på andra orter för studier och jobb.

Mattis Andersson: – De behöver bli lite tyngre, eller i alla fall lite jobbigare att möta. De hade behövt lite mer ”SSG” i sig. De skulle också behöva bli lite elakare. Sedan behöver de ha en ”Mål-Jacke” i form en hel säsong. Vissa matcher har de haft längre perioder där de varit ojämna, det håller heller inte om de ska utmana högst upp.

ÖB-sporten tippar herrfyran

1. Pukebergs BK

2. Kalmar City BK

3. Smedby BoIK

4. Nybro IF

5. IFK Borgholm

6. Kalmar Södra IF

7. SSG IF

8. Hovmantorps GoIF

9. Hossmo BK

10. Lessebo GoIF

11. Tingsryd United FC

12. IFK Påryd

Kommentar: Här är topp två cementerad. På pappret är det lag som de andra inte kan utmana men där känslan är att Pukeberg fått ihop något riktigt bra, igen. Det svåra i den här tabellen är att placera ut ”Växjö-lagen” Tingsryd, Hovmantorp och Lessebo. Vi tror inte att de lagen kan utmana på den övre halvan, samtidigt som Påryd och Hossmo kan få det tufft att få de under sig. Borgholm och Kalmar Södra är två lag som påminner om varandra. Bra, men vinner inte tillräckligt med matcher för att nå toppen. SSG vet vi var vi har och ska inte behöva oroa sig för någon bottenstrid den här säsongen.

”Men det finns en mentalitet i SSG som jag inte sett i något annat fotbollslag. Det i kombination med gemytliga Björkvallen gör dem till ett ”brunkarlag”.”
Mattis Andersson.
Mattis AnderssonSkicka e-post
Kalle KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.