ÖB-sporten tippar herrfemman

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Fotbollsbladet • Publicerad 12 april 2023
ÖB-sportens Mattis Andersson och Kalle Karlsson tippar och siar om årets division 5-säsong.
ÖB-sportens Mattis Andersson och Kalle Karlsson tippar och siar om årets division 5-säsong.Foto: Magnus Anderberg
Marcus ”Fjärdern” Rydasp blir en nyckelspelare på Glömmingelunden den här säsongen.
Marcus ”Fjärdern” Rydasp blir en nyckelspelare på Glömmingelunden den här säsongen.Foto: Andreas Yngvesson

Kan GAIF vinna femman och vad blir nyckeln i så fall?

Kalle Karlsson: – Ja, de kan vinna serien. Men för att lyckas måste man ha tillgång till spelare som Johannes Lagesson och Marcus Rydasp under hela säsongen. Jag tror att GAIF landar in på en andra plats, vilket inte är kattskit. Den enkla anledningen till att jag inte tror att de tar hem allt är att viljan att klättra uppåt inte riktigt finns där.

Mattis Andersson: – Nyckeln är given. Spelar de bästa spelarna så har de seriens på pappret kanske bästa lag. Spelar de varje match då? Nej, förmodligen inte. De har dessutom två hårt satsande Kalmarlag att tampas med i toppen. Får de lite tidiga motgångar kan det bli en intressant höst på Glömmingelunden.

Alvin Gustafsson blir extremt viktig för RM i år.
Alvin Gustafsson blir extremt viktig för RM i år.Foto: Mattis Andersson

RM IF har tappat mycket spelare, hur ska de klara av alla spelartapp?

Kalle Karlsson: – Stommen har under flera års tid sakta men säkert bytts ut på Runvallen. Nu står Hampus Dorch ensam kvar med en enorm tyngd på sina axlar. Tillsammans med Alfred Johansson och Alvin Gustafsson är trion de största nycklarna till framgång för RM den här säsongen. Ska inte behöva åka ur serien, men kommer inte heller vara med på övre halvan.

Mattis Andersson: – Hade jag haft svaret på den frågan hade jag ringt Mattias de Graaf och Andreas Prins omedelbart. Det krävs nog att flera utav de yngre juniorerna snabbt hittar in i a-lagsfotbollen och att ett par av dem verkligen slår igenom. Startelvan är helt okej som det ser ut just nu, men bredden finns inte där. Att Alvin Gustafsson hänger tio kassar kan vara ett måste.

Robert Lövenklevs Mörbylånga kan få det tufft i årets division 5-serie.
Robert Lövenklevs Mörbylånga kan få det tufft i årets division 5-serie.Foto: Mattis Andersson

Två öländska nykomlingar, vilka klarar av femman bäst?

Kalle Karlsson: – Mörbylånga är precis som när Mattis Andersson dömer en fotbollsmatch; man har ingen aning om vad som ska hända – och när det har hänt fattar man ingenting. Robert Lövenklevs mannar kan blanda högt och lågt, men klarar sig kvar. Persnäs får en behagligare resa och kan till och med vara med och nosa på en plats på den övre halvan.

Mattis Andersson: – Persnäs klarar sig bäst i femman, det är min första tanke. Det är ett färdigt lag som kommer att nypa poäng lite här och var under våren. Mörbylånga finns det nog ingen som vet hur de kommer att se ut, inte ens de själva. Jag tror dock att vi kommer få ett par utropstecken på Skansen, bland annat Alan Bakhtiar Tawfiq. Väldigt många svar får vi redan i seriepremiären.

ÖB-sporten tippar herrfemman

1. Football Primetime FC

2. GAIF

3. Kalmar AIK

4. Torsås/Norra Tång

5. Timmernabbens IF

6. Möre BK

7. Persnäs AIF

8. Orrefors IF

9. RM IF

10. Mörbylånga GoIF

11. Rockneby IK

12. S:t Sigfrids IF

Kommentar: Här tippar vi lite med hjärtat. Serien känns otäckt jämn och på förhand är det svårt att hitta den stora slagpåsen. Mörbylånga kan få det tufft, men klarar sig kvar via kval. RM som haft en tung frimånad löser nytt kontrakt med visst besvär och Persnäs tar plats i mellanskiktet. GAIF och Kalmar AIK blir de stora utmanarna till favorittippade Primetime som tar klivet upp till division 4. Torsås/Norra Tång med förre RM-stjärnan Robin Hallgren i laget ser starka ut, liksom Möre. Nykomlingen Orrefors med ex-allsvenske Joakim Karlsson i laget har gått bra på försäsongen och kommer förre RM- och GAIF-liraren Oscar Strindhag till spel blir de svårslagna.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Kalle KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.