Annons

SM-guld för Svanhall - Karlsson tog första seniormedaljen

Linnéa Svanhall tog guld i F15-klassen. Lovisa Karlsson plockade hem ett silver i F19-klassen, vilket också innebar en bronsmedalj i seniorklassen.
Både FIK Färjestaden och Högby IF hamnade på pallen vid mångkamps-SM i Uppsala.
– Linneá gjorde en väldigt stark insats, säger tränaren Arne Svensson.
Friidrott, mångkamps-SM • Publicerad 3 februari 2019 • Uppdaterad 4 februari 2019
FIK Färjestadens Linnéa Svanhall (mitten) tog guld i F15-klassen på mångkamps-SM.
FIK Färjestadens Linnéa Svanhall (mitten) tog guld i F15-klassen på mångkamps-SM.Foto: Privat

Linnéa Svanhall plockade hem guldet i lördagens F15-klass på mångkamps-SM i Uppsala. Men det var ingen spikrak resa mot förstaplatsen. FIK Färjestaden-talangen svarade dock för en drömstart i den första grenen av fem när hon sprang 60 meter häck på tiden 8.81.

Det innebar nytt personligt rekord och en förbättring av hennes eget svenska årsbästa med sju hundradelar.

Annons

– Hon har slagit personligt rekord tre eller fyra gånger den här säsongen. Det var en väldigt bra start och hon var två tiondelar före nästa konkurrent där, säger tränaren Arne Svensson.

Sedan följde två tyngre grenar. Svanhall kom inte alls upp i nivå i varken höjdhoppet eller kulstötningen, innan hon tog tillbaka förstaplatsen i längdhoppet.

– Höjden bommade hon med åtta centimeter. Hon har varit uppe på 1.65-1.67 varje tävling, men gjorde bara 1.59 nu. I kulan gick det också sådär, hon hade svårt att tända till.

– I längdhoppet fick hon till ett jättebra säkerhetshopp på 5.38, som även det var personligt rekord. Men efter första omgången hade hon svårt att träffa plankan rätt, så jag tror vi har tränat för lite ansatslöpning där.

Talangen lyckades sedan knyta ihop säcken i avslutande grenen 600 meter, då hon satte sitt tredje personliga rekord för dagen med tiden 1.51.04. Den totala poängsumman 3472 innebar inte bara guld med 79 poängs marginal, utan det var också nytt personbästa.

– Linneá gjorde en väldigt stark insats. Det är bra gjort att komma tillbaka på det sättet efter höjden och kulan. Allt gick ju bra till slut, det var guld som var målet, säger Arne Svensson.

Högby IF:s Lovisa Karlsson tog hem ett SM-silver i F19-klassen, vilket även gav ett brons i seniorklassen. Det var hennes första seniormedalj. Karlsson hade ingen chans att hota ettan Tilde Johansson inför den avslutande grenen 800 meter på söndagseftermiddagen.

19-åringen slog nytt personligt rekord i kula (11.24) och imponerade även i längdhoppet.

– Lovisa får klart godkänt, tycker jag. Hon hoppade över sex meter i längden och det var över två år sedan hon gjorde det senast, säger Arne Svensson.

Lovisa Karlsson plockade hem dubbla medaljer.
Lovisa Karlsson plockade hem dubbla medaljer.Foto: Privata

Marcus Nilsson var den tredje ö-representanten på plats i Uppsala, men Högby-friidrottaren kom aldrig till start. Enligt Arne Svensson ska 27-åringen ha fått känning i ena vaden på uppvärmningen inför tävlingen.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons