Nytt pers och EM–biljett för Marcus Nilsson

Marcus Nilsson är klar för EM efter att ha slagit nytt personligt rekord i tiokamp nere i tyska Ratingen.
– Förra gången jag slog rekord var känslan hur jag skulle kunna toppa det. Nu känns det som jag har ännu mer i kroppen, säger Marcus Nilsson.
Friidrott, tiokamp • Publicerad 17 juni 2018 • Uppdaterad 18 juni 2018
Marcus Nilsson persade även på 110 meter häck
Marcus Nilsson persade även på 110 meter häck

– Häftigt! Riktigt strongt att vara på den här nivån redan nu. Jag trodde kanske på över 8 000 poäng men knappast pers, säger Calle Nilsson.

2013 slog Marcus Nilsson till med 8 104 poäng. Fem år senare är han äntligen på samma nivå – till och med aningen bättre. Det blev nytt personligt rekord 16 poäng – 8120 totalt.

– Han hade koll på att det krävdes under 4,25 på sista 1 500 metrarna och fick faktiskt bra draghjälp, så det blev ett idealiskt lopp, berättar Calle.

– Kul och skönt att få till det direkt i första tävlingen. Det känns lite som att det var på tiden. Nu kan jag slappna av närmsta tiden.

Marcus Nilsson visade strålande form på framför allt de korta löpdistanserna i tyska Ratingen. Med pers på 110 meter häck, och en hundradel från rekordet på 100 meter. Men framför allt höll han en hög nivå utan någon riktigt svag gren.

– Han visar mental styrka när han kommer igen från förra veckans fall på just 110 meter häck, säger Calle Nilsson.

– Men även spjut är väldigt bra och i 400 meter formen bättre än jag trodde. Det är ju väldigt stabilt hela tiden och han ännu mer i sig i diskus där han gjorde ett längre kast med övertramp och i stav.

Marcus:

– Det fanns grenar jag inte riktigt visste var jag stod, som 100meter. Men det blev en väldigt jämn serie utan missar. Jämfört med för fem år sedan är jag starkare nu i stav och spjut.

Det är en poäng som med råge ska ta Högbystjärnan till EM i Berlin i augusti. Gränsen för att kvala dit är satt till 7 850 poäng. Marcus kom trea i tävlingen där tyske storstjärnan Arthur Abele vann med 8481 poäng.

– Häftigt! Riktigt strongt att vara på den här nivån redan nu. Jag trodde kanske på över 8 000 poäng men knappast pers, säger Calle.

– Nu kan jag ta det ganska lugnt framöver, det blir en trekamp i Oslo bland annat.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.