Nye måldrottningen i nytt kvaldrama?

Hon är grovjobbaren som blommat ut fullständigt framåt. Matea Corkovic slutade tvåa i södra Allsvenskans skytteliga.
– Vi har avslutat varje träning med straffar senaste tiden, berättar Matea Corkovic inför torsdagens kvalmatch mot Lockerud.
Innebandy, SSL–kval • Publicerad 28 mars 2019
Matea Corkovic gjorde ett mål i första kvalmatchen mot Lockerud: ”Det blev mer spännande än nödvändigt”.
Matea Corkovic gjorde ett mål i första kvalmatchen mot Lockerud: ”Det blev mer spännande än nödvändigt”.

– Inför säsongen så sa vi att jag och Sara Waktel är mer defensivt lagda i vår kedja. Vi kör på för att hålla tätt. Det var inte vår roll att göra poäng, berättar "Tea”.

Så blev det inte. När säsongen var slut hade Matea Corkovic öst in 20 mål på 21 matcher och gjort 25 poäng. Sjua i poängligan och tvåa i skytteligan för Allsvenskan södra.

– Oj, det visste jag inte ens, att jag var tvåa totalt i målligan. Klart det är kul. Innan har jag jobbat under radarn med hårt slit, nu har jag bidragit med poäng också. Jag har fått bättre självförtroende och vågar ta mer avslut.

Skillnaden är monumental jämfört med senaste säsongerna i FBC när hon gjort som mest tre mål totalt i serien. Årets 20 strutar i Allsvenskan är faktiskt fler mål än Matea Corkovic gjorde när hon spelade för Borgholms IBK i division 3.

– Det här var verkligen inget jag förväntade mig och jag kan inte säga att jag gjort särskilt mycket annorlunda jämfört med andra säsonger. Men att vi hittat rätt och fått trygghet i vår femma har varit viktigt.

Även i första kvalmatchen gjorde Corkovic ett mål och med söndagens gastkramande sudden-seger kliver FBC in på bortaplan i Mariestad.

– Gud, jag minns från matchen ifjol att det inte gick att höra någonting på plan, det var ett härligt tryck. Jag tror att vi som lag höjts av det faktiskt, mot bra motståndare när det blir tighta matcher.

Oavgjort har minst sagt varit ett gångbart resultat. Senaste matcherna mot Lockerud har slutat 4–4, 3–3, 3–3, 4–4, 4–4. Tre av dessa har FBC avgjort i förlängningen eller på straffar.

– Vi har avslutat varje träning med straffar senaste tiden. Kört extra fokus på spel fyra mot fyra, power play och box play, där de är starka.

Vad var ni mest nöjda och missnöjda med från första matchen?

– Vi hade ett jäkligt bra försvarsspel men ändå gjorde de tre mål från högerfickan, där måste vi pressa högre. Det vi snackat om annars inför torsdag är att gå rakare på kassen.

Du var med senaste gången laget gick upp men spelade sedan inte SSL–säsongen. Hur känner du nu?

– Att vinna SSL–kvalet är det roligaste jag har varit med om i innebandyn. Jag vill jättegärna göra det igen och sedan följa med upp i finrummet.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.