Annons

Nya Victorialoppet: ”Det är på tiden”

38:e upplagan av Victorialoppet får äntligen alla med funktionsnedsättning möjlighet att vara med. Linnéa Thurfjell kommer vara drivande i arrangemanget:
– Det har känts att inte ha en sådan här klass tidigare.
Parasport, Victorialoppet • Publicerad 25 mars 2018
Linnéa Thurfjell, Calmif och Fritidskanalen, kommer rodda med Victorialoppets nya parasportklass.
Linnéa Thurfjell, Calmif och Fritidskanalen, kommer rodda med Victorialoppets nya parasportklass.

Anmälan till årets Victorialopp har varit igång sedan ett tag tillbaka men på torsdagkvällen beslutades om att öppna för en ny klass.

– Styrelsen för Victorialoppet kontaktade mig och det var ju egentligen ingen fråga om det skulle hända. Jag sa vad jag tyckte och hur det ska ske och sedan bestämde vi det, skrattar Linnéa Thurfjell.

Annons

– Nästintill allt är bestämt, de ska bara lägga in Parasportklassen som en egen klass i anmälan.

Arrangemanget blir ett samarbete mellan IFK Borgholm och Lindsdals IF:s Fritidskanalen där Linnea arbetar. Parasportklassen är tänkt att starta samtidigt som fjortonåringarna, vid 16:30–tiden.

– Vi vill inte ha pokaler för olika funktionshinder utan ha en samlad klass. Att till exempel vara ensam i en klass för blinda, hur kul är det? Sedan ska det vara möjligt för syskon, kompisar och föräldrar att springa med.

Victoriafonden finns som bekant för att ge barn med funktionsnedsättningar möjlighet till en aktiv fritid.

– Att ha Victoriafonden men ändå ingenting inkluderat av det i Victorialoppet känns konstigt. Det är på tiden, konstaterar Linnéa.

– Det sa dem själv på mötet: ”Det är nästan skämmigt att vi inte gjort något sånt här innan”.

Hon är uppväxt i Sörby tall och har tidigare berättat om önskan att driva något projekt på Öland.

– Vi har snackat om det här loppet. Men det spelar ingen roll vad jag tycker, det måste ligga rätt i tiden och värderingen måste komma från föreningen. Annars blir det inte bra, konstaterar hon.

– Först pratade vi om att det skulle vara gratis första året som ett test men jag vill att det ska kosta som för alla andra. Det är ingen dyr avgift, det är för en bra sak och om det är gratis kan de andra kidsen känna att ”varför ska de springa gratis och inte vi?”.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons