Annons

Nu är Glömminge och Algutsrum en förening: ”Vi-känslan ska blomma ut”

– Nu är det VI. Inte vi och dem. Och VI är många. Då blir det mycket lättare, säger Bitte Börjesson, första historiska ordföranden i Glömminge–Algutsrums IF.
På måndagkvällen klubbades beslutet att slå samman föreningarna. Fjärde gången gillt.
Fotboll • Publicerad 27 februari 2018
Bitte Börjesson och ”Nille” Björkesjö, ordförande och kassör i Glömminge–Algutsrums IF.
Bitte Börjesson och ”Nille” Björkesjö, ordförande och kassör i Glömminge–Algutsrums IF.

– Vi har varit ihop en gång tidigare faktiskt, utbrister Bitte.

– I ett helt dygn. För inte riktigt trettio år sedan.

Annons

– Vi hade årsmöte på varsin sida och sedan årsfest på kvällen. Det var ett jädra hallå och jättekul, sedan upptäckte man att någon i Algutsrum hade röstat på fel sätt.

– Omröstningen fick göras om och då plötsligt lyckades dem skramla ihop alla nej-sägarna, så det blev inget.

Det var därför yttersta försiktighet som gällde förra veckan när ÖB–sporten träffade Magnus ”Nille” Björkegren från Algutsrum och Bitte Börjesson från Glömminge.

– Du får absolut inte skriva något innan måndag kväll. Först då vågar vi andas ut. Jag vågar inte ens tänka på vad som händer om det inte blir av, konstaterade Bitte.

– Tidigare har det varit motstånd framför allt från Algutsrums sida. Nu är det bara positivt, alla ser fördelar. Vi har varit väldigt överens över resans gång nu, säger ”Nille”.

Och även på måndagkvällen var klubbarna eniga, beslutet att slås ihop klubbades igenom på varsitt årsmöte.

– Det känns skönt, jag och Bitte har pratat om det här i tre-fyra år.

Mötena har pågått sedan början på september.

– Det är inte BARA att slå ihop en förening. Det är så mycket, mycket, mycket möten nu, vi hade haft 13 stycken bara om sammanslagningen och sedan i fem arbetsgrupper inom olika områden.

Det enda som återstår nu är att beslutet ska gå igenom hos Svenska fotbollsförbundet, det materialet måste vara inskickat och klart i mitten på mars. Glömminge IF:s seniorlag kommer därmed att heta Glömminge–Algutsrums IF under kommande år.

Annons

Det blev faktiskt fjärde gången gillt på måndagen.

– Vi har försökt tre gånger innan. Det var 18 år sedan sist, den gången var det nej ganska tidigt från Algutsrum, säger Bitte.

– Det är så naturligt, barnen går i samma skola och har allting gemensamt. Ungdomssektionen som finns nu mellan oss är grundplåten, vi har sett att det funkat väldigt bra.

Vad har varit tveksamheterna tidigare när sammanslagningen gått i stöpet?

– Det är det gamla bytänkandet som varit och att seniorfotbollen kostar mer än ungdomsfotbollen. Vi ska inte sticka under stol med att Algutsrum har en bättre ekonomi än Glömminge. Men i gengäld har vi investerat i nya omklädningsrum och sjumannaplan.

– Vi har gjort budget och tittat igenom ekonomin väldigt noga för vi har känt att det är viktigt att kunna visa medlemmarna svart på vitt, säger ”Nille”

Det är nu åtta sektionerna som ska formeras i Glömminge–Algutrums IF.

– Vi har koll på det mesta. Det känns jättebra bemannat. Det har inte varit särskilt svårt.

– Vi hade ett möte där vi tänkte att bara de närmst sörjande skulle komma men vi var över trettio personer som kunde tänka sig att hjälpa till. Det finns ett väldigt intresse.

Bitte Börjesson blir den första historiska ordföranden i Glömminge–Algutsrums IF. ”Nille” Björkesjö blir kassör.

Annons

– Hela första året sitter de gamla styrelserna kvar som behjälpliga. För att vi ska hjälpas åt så att det blir så bra som möjligt, säger ”Bitte”.

– Nu är det Vi. Inte vi och dem. Och VI är många. Då blir det mycket lättare. VI-känslan ska blomma ut ännu mer.

– Glömminge är fantastiskt med sin klubbkänsla, konstaterar ”Nille”

– Det är det som nu ska genomsyra hela föreningen Glömminge–Algutsrum. Det är VI. Det ska vara VI.

I föreningen finns sju ungdomslag.

– Något vi diskuterat är ju det där glappet från ungdom till seniorspel. Det ser hoppfullt ut nu, de äldsta är 12–13 år i föreningen och det är ett bra gäng. Men det är mycket annat som drar.

Genom det här så blir steget upp naturligare?

– Ja, nu är det samma förening, samma matchställ, overaller, samma kassa, färger och allt, säger ”Nille”

– Ungdomarna får någon idol på hemmaplan i seniorlagen, säger Bitte.

– På något sätt kanske vi kan bli en motpol till Färjestaden. Det är en förhoppning att om vi blir större totalt sätt kanske vi kan locka lite folk från Torslunda, Rälla och andra ställen runt omkring, säger ”Nille”.

Annons

Är tanken genom den här sammanslagningen att trygga seniorlag på lång sikt?

– Nä, vi ska trygga att barn och ungdomar kan få utöva sina aktiviteter som man vill. Att skapa en gemenskap. Det är så mycket stillasittande och vi får inte igång ungdomarna. Nu har vi plötsligt en helt annan kraft att kunna göra det, säger ”Bitte”

– Vi är en större förening som kan utöka med nya aktiviteter och slåss om tider i sporthallar.

Matcherna då, vilken är hemmaplan framöver?

– Första året blir det huvudsakligen matcher på Glömmingelunden. Det beror lite på planstorlek och annat. Men på sikt kan det nog bli uppdelat både för senior– och ungdomslag, säger ”Nille”.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons