Mystisk smärta fick sin lösning i Holland

Succé med SM–guld och landslagsuppdrag senaste åren. Men under den här säsongsupptakten har det varit tyst om Högbylöparen Julia Samuelsson. Orsaken är en spökande fot som har hållit henne borta i fyra månader.
– I Holland är det tvärtom. Där är idrottare prio ett!, säger Julia Samuelsson.
Friidrott • Publicerad 16 juni 2018
Julia Samuelsson lämnar för att träna i Holland?
Julia Samuelsson lämnar för att träna i Holland?

Det var först i mars som hon kunde börja löpa igen. Trots det så satsar hon på att delta i JSM.

– Huvudmålet innan skadan var ju JVM i sommar. Nu blir det istället några mindre tävlingar för att bygga upp ett självförtroende inför JSM, säger Julia.

I december sökte hon svensk läkarvård flera gånger men läkarna lyckades inte få bukt med den spökande foten. Och ivrig som hon är så fortsatte hon träna med en ömmande fot.

– Jag som har svårt att sitta still fortsatte träna mellan läkarbesöken. Smärtan uppstod ju först efter träningen.

Men till slut fick hon nog. Svensk sjukvård kunde inte ge henne en magnetröntgen. Då bestämde hon sig för att dra till pojkvännen i Holland. Där blev sjukhusbesöken betydligt effektivare.

– Jag har full förståelse för att svensk sjukvård inte prioriterar oss (idrottare). Men i Holland är det tvärtom. Där är idrottare prio ett! Jag fick en magnetröntgen omgående. Trots att jag inte är holländsk medborgare.

På den holländska magnetröntgen visade sig en skavande cysta. En kortisoninjektion senare och cystan var inte längre ett problem.

– Jag är himla glad att vi fann problemet! Och evigt tacksam för att Högby hjälpte till med kostnaderna för magnetröntgen. Det är en otroligt fin klubb på så många sätt!

Även om Högby är klubben i hennes hjärta så har hon tagit det stora beslutet att flytta utomlands. Och inte helt förvånande så går flytten till Holland. Och det är inte bara sjukvården som är bättre utan även träningsmöjligheterna.

– Jag har hittat en utbildning och en träningsgrupp som klaffar otroligt bra. Här i Sverige har jag haft svårt att finna en jämlik träningspartner. På friidrottsgymnasiet i Växjö har jag tränat med killar och det är inte så lätt att hänga på när de kör intervallträning.

Vad tycker Högby om flytten?

– Calle (tränaren) har full förståelse att jag vill göra den här satsningen. Och att en jämlik träningsgrupp otroligt viktig. Klart att det känns sorgligt att flytta. Men jag kommer fortsätta tävla för Högby i svenska tävlingssammanhang. Allt som de har gett mig, socialt, ekonomiskt och träningsmässigt. Jag kommer aldrig lämna Högby!

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.