Martin Rönnklint, 23, om att lämna tryggheten för Kalmarsund: ”Varit tufft”
Sitt livs äventyr. Det är nog så FBC Kalmarsunds nya forward ser på flytten till fjolårets SM-finalist. Han har lämnat familj, vänner och trygghet bakom sig för att spela innebandy i världens bästa liga, SSL.
Något som alltid varit en dröm för honom – men som inte bara innebär guld och gröna skogar.
– Det har varit tufft, det har det, berättar Martin Rönnklint.
Innebandy, Svenska cupen herr • Publicerad 8 september 2022 • Uppdaterad 9 september 2022
Innebandy, Svenska cupen herr

Visby IBK–FBC Kalmarsund

Tid: Fredag, 19.00 och söndag, 16.00.

Plats: Ica Maxi Arena, Visby och Färjehallen.

Värvad av en SSL-klubb. Utköpt från sitt kontrakt efter en succésäsong i allsvenskan. Det avundas sannolikt en hel den från många unga talanger runt om i landet när de ser Martin Rönnklints väg till SSL. 23-åringen har tagit steget till världens bästa innebandyliga och har nu alla möjligheter att uppnå drömmar som skulle kunna innebära såväl SM-guld som spel i landslaget.

Men det är en verklighet bakom strålkastarljusen, äran och berömmelsen. En verklighet som innefattar en person, en ung kille som lämnat all trygghet bakom sig för en flytt långt hemifrån.

– Det är långt. Fyra och en halv timme. Det är 32 mil men inte den bästa vägen så det tar sin tid. Det är landsväg hela vägen.

Kalmarsund har en spelartrupp som Rönnklint ser som homogen. Den är lätt att komma in i och det finns inga grupperingar i truppen som kan vara jobbiga att ta sig in i. Det är något som underlättar. Varje vecka spenderas ett stort antal timmar med lagkamraterna. Att trivas där är a och o.

Fakta

Martin Rönnklint

Ålder: 23 år.

Tidigare klubb: Lillån IBK.

Moderklubb: KFUM Örebro Ungdom.

Position: Forward.

Klubbfattning: Vänster.

– Det är klart att det varit väldigt mycket nytt. Men jag har börjat komma in i det, med laget och så. Även om jag bara varit här ett litet tag så känns det som man känt alla i laget i tio år.

Flickvännen studerar och har inte möjlighet att följa med på den långa flytten.

– Det är jobbigt att vara borta från flickvän, familj och kompisar. Men det är något man får vänja sig vid. Det kommer att ta sin tid. I början var det väldigt jobbigt, men man får som sagt vänja sig.

Även innebandyn är något nytt. Det är en, eller ett par nivåer högre än den Rönnklint är van vid.

– Det är så klart stor skillnad i kvalitet. Men mest är det att alla är så fruktansvärt motiverade. I allsvenskan kanske det är ett fåtal som är så motiverade. Det är skillnad i inställning och det smäller mer. Man får inte lika mycket tid med bollen.

Rönnklint har av FBC:s sportdirektör, Patrik Klockare Bäck, beskrivits som en powerforward med bra storlek, räckvidd och fint poängsinne. Men han påminner också en hel del om en viss landslagsspelare i Kalmarsunds trupp.

Martin Rönnklint har en ny hemstad: Kalmar.
Martin Rönnklint har en ny hemstad: Kalmar.Foto: Mattis Andersson

Din spelstil har lite influenser från Kevin Haglund?

– Ja, jag har kollat på Kevin (Haglund) och försökt efterlikna honom en del i mitt spel. Jag plockar delar från olika spelare och försöker använda det själv.

Men med lite mer fart?

– Ja, jag vill kombinera den med min styrka. Vara svår att ta bollen i från, kunna hålla bollen och vänta in rätt läge för att spela fram eller skjuta. Det är klart jag vill använda farten också, men inte för mycket. Det får inte bli samma hela tiden, då blir man för lättläst.

I Lillån för två säsonger sedan var det framför allt skjuta och göra mål som var Rönnklints grej. 17 mål men endast tre assists blev det den säsongen. Redan då var det SSL-klubbar som var ute efter den storvuxne forwardens signatur. Men han valde att stanna för att verkligen slå igenom i Lillån, och det gjorde han. Förra säsongen lossnade det rejält poängmässigt. Hela 26 mål men också 16 assists kom från 23-åringens klubba då.

– Jag utvecklades mer och hade bättre kedjekamrater. Det utvecklade mitt eget spel.

Var det ditt stora genombrott?

– Ja, helt klart.

Under säsongens gång blev en kontakt med Kalmarsund mer initierad. Rönnklint hade då ett år kvar på sitt kontrakt med Lillån vilket gjorde att Kalmarsund fick betala en slant för talangen.

– Jag var här nere i mars och besökte klubben. Det var ju som sagt en lång bilresa hem men efter en och en halv timme hade jag nästan bestämt mig helt. Jag var så fruktansvärt nöjd med allt. Så från mitt håll var det klart då, jag ville till Kalmarsund. Sedan var det inte helt enkelt mellan Lillån och Kalmarsund eftersom de skulle komma överens över vad de skulle betala.

Klubbarna kom sedermera överens. Men även om SSL-drömmen stod för dörren så kom det mycket tankar hos Rönnklint efter en tid.

– Just då tänkte man bara att det skulle bli kul att spela med Kalmarsund i SSL. Men ju längre tiden gick började jag känna att min tid i Lillån var över. Det var ju min trygghet, Lillån har format mig. När vi åkte ut mot AIK i SSL-kvalet var jag ledsen i nästan en vecka. Även om jag visste att jag själv skulle spela SSL nästa säsong så var det speciellt att jag skulle lämna min trygghet och alla mina polare.

Det var en tuff tid?

– Ja, det var det. Det var mycket tankar. Ifall jag hade gjort fel eller inte. Att det var rätt gjort innebandymässigt kände jag, men att vara redo att åka därifrån liksom.

Rönnklints kontrakt med Kalmarsund sträcker sig över två säsonger.

Hur ser din drömsejour ut här?

– Det är två SM-guld på två år. Sedan vill jag börja nosa på landslaget, det är det man jobbar för.

”Det är två SM-guld på två år. Sedan vill jag börja nosa på landslaget, det är det man jobbar för.”
Rönnklint om sina innebandydrömmar.

Är det en dröm med landslaget?

– Det har det alltid varit och kommer alltid att vara.

För tillfället ser Rönnklint ut att matchas in i en tredjekedja.

– Jag har ju spelat en hel del med Tim Andersson Carlsson och Filip Stjernberg. Jag tycker vi passar bra ihop. Vi är liknande i att alla tre gillar att sätta press och vinna boll. Sedan har inte målskyttet funnits där än men vi har skapat mycket. Det hade varit värre om vi inte hade gjort det, men nu gör vi det.

Hur är känslan att vara i tredje och inte en första- eller andrakedja?

– Det spelar inte så stor roll. Jag har ju Kevin Haglund och Kim Nilsson på min position att konkurrera med. Det är två rätt hyggliga spelare. Men det var det jag ville komma åt. Jag ville inte komma och gå rakt in i en förstafemma. Jag vill utvecklas över tid.

– Annars hade jag kunnat gå till Hagunda förra året. Där hade jag kunnat spela PP och allting. Inget ont om Hagunda, men jag tror inte jag hade blivit utmanad på samma sätt.

Under fredagen gör Rönnklint tävlingsdebut för sitt nya lag när Kalmarsund möter Visby i ett dubbelmöte i Svenska cupen som avgörs på söndag i Färjehallen.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.