Sport

Louise Rosell: ”SM-medalj är målet”

Skytte Artikeln publicerades
Louise Rosell har spenderat många timmar Vicklebys skjutbana.
Foto: Gustav Schön
Louise Rosell har spenderat många timmar Vicklebys skjutbana.

Ladda, grovsikta, gå ner, sikta och sedan pang! Så ska Louise Rosell göra i helgen för att skjuta hem nya SM-medaljer i Västerås.

21-åringen har skördat framgångar som junior. Sedan 2016 har hon prenumererat på JSM-medaljerna. Men nu gör hon sin första säsong som senior.

- På juniornivå har jag tillhört toppen. Men nu blir det annorlunda, säger Louise Rosell.

Men hon har redan vunnit SM-medalj på seniornivå. Och ifjol slutade hon fyra på JVM i Sydkorea. Detta efter att ha hamnat på samma poäng som bronsmedaljören. För det tilldelades hon priset, årets prestation, på Ölands Idrottsgala.

– Eftersom man räknar poäng på decimalen så är det sällsynt att hamna på lika poäng. Så då jämföra man de tio sista skotten. Där var jag något sämre, säger Louise Rosell.

Till helgen har skytten från Algutsrums SKF chans på medaljer igen. Då inleds SM i gevär femtio meter, kortbane-SM även kallat. Först tävlar hon i favoritgrenen, liggandes skytte. Och sedan i OS-grenen, ställning. Vilken innefattar tre olika positioner, knä, liggandes och stående. För att ta sig till final måste hon vara bland de åtta främsta i kvalet.

– Liggandes är min starkaste gren. 2016 tog jag SM-silver. Och målet är att ta medalj där på lördagen. I ställning siktar jag på att ta mig till final, säger Louise Rosell.

Skytte är en komplicerad sport att förstå sig på för en utomstående. På en monitor förvandlas träffarna på tavlan till poäng, i decimalnivå(!) Antal skott skiljer sig mellan kval och final. Och för skytten är det inte bara att ladda, grovsikta, gå ner, sikta och skjuta.

– Det är en materialsport. Mycket utrustning att hålla koll på. Vindar att förhålla sig till och mentalt påfrestande. Jag är envis och har en vinnarskalle. Men det är på gott och ont.

Men det är också en fysiskt påfrestande sport.

– Man står i statiska positioner under en lång tid. Vi brukar kalla grenen, ställning, för ett maraton. Det tar ungefär lika lång tid att genomföra, två timmar och fyrtiofem minuter.

Med sin Wahlter KK500 ska hon skörda nya medaljer framöver och på skjutvallen i Vickleby bygger hon upp sitt mentala självförtroende.

– Jag bor och pluggar i Kalmar. Men jag försöker åka hit ett par gånger i veckan.

Louise ser över geväret innan hon packar ned det efter träningspasset på Vickleby skjutbana.
Foto: Gustav Schön
Louise ser över geväret innan hon packar ned det efter träningspasset på Vickleby skjutbana.

Men det är inte bara SM-medaljerna hon tänker på nu i helgen. Gör hon en bra skjutserie på SM kommer hon ett steg närmre huvudmålet, landslaget.

– Landslagets tränare tittar på resultaten från utvalda tävlingar. Däribland SM nu i helgen. Men jag är även uttagen till en Europa Grand Prix-tävling i augusti, i Novi Sad, Serbien. Där gäller det att prestera för att nå landslaget.

Louise inleder sitt SM-tävlande på lördag. På förmiddagen är det kval i liggandes skytte och sedan eventuell final på eftermiddagen. På söndagen fortsätter hon i grenen, ställning.

Louise Rosell siktar på landslaget.
Foto: Gustav Schön
Louise Rosell siktar på landslaget.