Annons

Lättnaden för Victorialoppet: ”Hade planerat krismöte”

På söndag genomförs det 38:e Victorialoppet och tävlingsledningen tror på liknande deltagarsiffror som förra året – det vill säga runt 2300 löpare. Men krisen lurade ett tag runt hörnet då ”risken” fanns att Sverige skulle ha spelat final i fotbolls-VM just på söndagen.
– Vi hade planerat in ett krismöte. Vi visste inte riktigt hur vi skulle göra, så vi var rätt glada att det inte blev så, säger tävlingsledaren Örjan Amnér.
LÖPNING, VICTORIALOPPET • Publicerad 10 juli 2018 • Uppdaterad 12 juli 2018
Victorialoppet tror på liknande deltagarsiffror som förra året.
Victorialoppet tror på liknande deltagarsiffror som förra året.

Intresset för Victorialoppet är som vanligt stort och årets deltagarantal ser ut att landa på samma nivå som förra året enligt tävlingsledaren Örjan Amnér.

– Just i dagsläget ligger vi på mellan 1000 och 1100 anmälda. Och det är väl en ganska normal siffra innan efteranmälningen börjar. Det är ju sista dagen man kan efteranmäla sig och då brukar det droppa in ungefär det dubbla.

Annons

Parallellt med Victorialoppet spelas fotbollens VM-final på TV. Men det är inget han tror kommer påverka deltagarantalet den här gången.

– Vi får se när efteranmälan har gjorts. Men jag tror trots allt att det spelar liten roll. Den värsta haussen med fotbollen har nog lagt sig nu. Alla i Sverige har varit med om så mycket med svenska framgångar så de kanske är rätt nöjda nu. Det är väl de här verkliga entusiastiska som vill se VM-finalen, annars tror jag att folk struntar i det.

Hur hade ni gjort om Sverige varit med i VM-finalen?

– Vi hade planerat in ett krismöte till torsdag om hur vi skulle göra i så fall. Om vi skulle flytta på det en timme...men då kanske vi måste flytta det lilla loppet tillbaka. Men så har vi föräldrarna också, så vi hamnade i ett jäkla dilemma där eftersom loppen har en viss anknytning till varandra, där de vuxna springer på kvällen och barnen på eftermiddagen. Så vi visste inte riktigt hur vi skulle göra, därför var vi rätt glada att det inte blev så.

Ni var glada att Sverige åkte ut?

– Nja, det blev man väl inte innerst inne för det hade varit häftigt, men visst hade det varit ett större problem för oss. Ett ganska stort problem misstänker jag.

– Dessutom har vi väldigt mycket folk som är ute och tittar på det här loppet och då hade det väl blivit ganska folktomt på gatorna skulle jag tro.

Nytt för i år är den nya parasportklassen för funktionsnedsatta. Där kommer deltagarna kunna delta i två- eller fyrakilometersloppen.

– Vi har ju varje år skänkt pengar till Victoriafonden och det är ju till barn med funktionsnedsättning som pengarna går till. Nu tyckte vi att vi skulle ta ett steg till där och ha en klass för dem så de får vara med i loppet.

Ännu så länge har ett tjugotal personer anmält sig till parasportklassen, men Amnér hoppas att fler efteranmäler sig.

Annons

Intresset för Victorialoppet har överlag dalat något under de två senaste åren. En av anledningarna är ökad konkurrens tror Amnér.

– Det finns ju väldigt mycket lopp häromkring. Jag kan väl tycka att det kanske finns lite väl mycket löptävlingar häromkring just nu. Det är väl roligare att ha ett antal som fler vill springa än att ha ett lopp i veckan under sommaren.

– Sedan har ju cykling och andra sporter blivit större också.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons