Annons

Kvarts miljon brann upp för friidrottsklubben – Arne vädjar till företagen

Söndag eftermiddag brann FIK Färjestadens skjul ner och större delen av utrustningen på Arnevallen till ett värde av omkring 250 000 kronor.
– Vi behöver hjälp av företag och kommun för att kunna bygga upp det här igen, säger Arne Svensson.
Publicerad 16 juli 2018
Arne Svensson i skjulet med bland annat träningsmaskiner som är förstörda.
Arne Svensson i skjulet med bland annat träningsmaskiner som är förstörda.

Det var vid 18–tiden på söndagen som det började brinna på Arnevallen.

– Brandkåren gjorde ett fantastiskt jobb. Jag fick höra att det brann, kom ner direkt, och då var det redan släckt. Förmodligen är det den som tänt på som anmält det själv, säger Arne Svensson.

Annons

– Det kunde gått mycket värre i den här värmeböljan, hela skogen kunde ha tagit fyr och elden spridits väldigt mycket om de inte varit här direkt.

Men när det gäller FIK Färjestadens prylar är i stort sett allt på platsen förstört.

– Där har du en maskin som kostar 22 000 kronor som är helt uppbränd, ribbstolen har brunnit ner, brutalbänken som står där kommer ingen göra i ordning igen, säger Arne och pekar på grejerna i skjulet som numera bara är ett nedbränt ramverk.

Sedan går han vidare till containern på baksidan där klubben hade utrustningen. Ett 25–tal stavar som kostar runt 5000–7000 kronor styck. Ett femtontal häckar med ett värde runt 2 000 kronor.

– Att det skulle bli såhär varmt här inne kunde jag aldrig tro. Stavarna har smält så pass mycket att de antingen är sneda eller farliga i vilket fall att använda. Häckarna hänger ner så att de är värdelösa.

Ett 25–tal stavar värda flera tusen kronor styck som är för farliga för att använda igen.
Ett 25–tal stavar värda flera tusen kronor styck som är för farliga för att använda igen.

Arne uppskattar värdet på förstörelsen till en kvarts miljon kronor. Till råga på allt har klubben ingen försäkring på prylarna.

– Vi har idrottsförsäkring som gäller för ungarna om de skadar sig. Vi har ingen försäkring som täcker materialet. Vem fan tror man stjäl sådant här och att det skulle brinna i en plåtcontainer, den tanken finns ju inte, säger Arne

– Det är jäkligt tråkigt. Jag vet inte vad man ska göra. Hela området skulle vara inlåst egentligen?

För drygt ett år sedan fick klubben skivstänger stulna för 54 000 kronor.

– Vi behöver hjälp av företag och kommun för att kunna finansiera det här nu. Jag hoppas de ställer upp så att vi kan bygga upp det här igen.

Annons

Vem som är skyldig till branden är inte klarlagt men Arne har tydliga misstankar.

– Den där bänken med skumgummi var ungdomarna och eldade på förra veckan. Då låg det även spyor, ölburkar, fimpar och pizzakartonger på golvet. Det fick jag göra i ordning, jag har städat tre–eller fyra gånger här sedan i maj, säger Arne.

Han berättar om flera händelser tidigare på Arnevallen som kunde gått illa.

– Det är bedrövligt att inte föräldrarna kan hålla reda på sina ungar och när jag sagt till dem tidigare så har jag fått skäll av föräldrarna för att jag kört bort dem. Att det inte togs på allvar i tid är för jäkligt. När jag sagt till flera gånger utan att något förändrats och sedan händer en sådan här grej.

– Skriv gärna att föräldrarna borde hålla efter sina jäkla ungar, det tycker Arne.

Det blir till att hitta nödlösningar framöver för att klara av träningen.

– Vi har satt in ett styrelsemöte på onsdag, får se vad vi kan komma på där.

”Brandkåren gjorde ett fantastiskt jobb. Det kunde gått mycket värre i den här värmeböljan, hela skogen kunde ha tagit fyr och elden spridit så väldigt mycket om de inte varit här direkt”, säger Arne Svensson.
”Brandkåren gjorde ett fantastiskt jobb. Det kunde gått mycket värre i den här värmeböljan, hela skogen kunde ha tagit fyr och elden spridit så väldigt mycket om de inte varit här direkt”, säger Arne Svensson.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons