Annons

Konstgräset i akut behov: ”farligt till vintern”

En ny besiktning av Borgholms konstgräsplan visar att en rad insatser måste göras innan vintern för att planen inte ska vara en stor skaderisk och behöva bytas ut i förtid.
– Det positiva är att kostnaden är fjärdedel av det vi trodde från början, säger Patrick Moberg.
Fotboll • Publicerad 27 september 2018
Om inte konstgräset i Borgholm åtgärdas innan högsäsongen i vinter kan det bli sista säsongen innan det måste bytas ut helt.
Om inte konstgräset i Borgholm åtgärdas innan högsäsongen i vinter kan det bli sista säsongen innan det måste bytas ut helt.

Det finns hopp om konstgräset i Borgholm men det krävs snabba ryck.

– Det är sista chansen, annars kommer mattan inte att överleva. Den är död i slutet på den här vintern, säger Patrick Moberg.

Annons

– Om vi gör det här kan vi säkert köra fyra år till minst.

Han är före detta tränare i PAIF:en och fick i uppdrag från styrelsen 2017 att ihop med Borgholm och Högsrum få ordning på konstgräset i Borgholm, tillsammans med Bosse Johansson från IFK.

– Känslan är att kommunen stoppat huvudet i sanden och tyckt att allt är bra med konstgräsplanen.

Det är det inte. Bevisligen. Det kan vi nu konstatera efter att en andra besiktning av planen genomförts.

– Den gjordes nu i somras, den torraste månaden på året – så det finns inget att skylla på.

Rapporten visar att det var för lite granulat och konstgräset har skadade fibrer och krullat sig så att det inte går att återställa fullständigt. Sviktpadden som finns under konstgräset för att göra underlaget mjukt medförde att värdena blev okej för stötupptagning och deformation.

– Det blir skaderisk med för lite granulat för då springer spelarna direkt på sanden. Det blir hårt och vi får en motsatt effekt från padden. När det inte finns någon dämpning från granulatet blir det en studseffekt mot foten, upp till benhinnor och knä.

– Speciellt på vintern när sanden och padden är frusen är det illa. Den blir stenhård eftersom vi har en plan utan uppvärmning och i kombination med ett tunt lager granulat blir den här planen ännu mer farlig, förklarar Patrick Moberg.

– Vi kommer få en stor skadeproblematik, extra känsligt är det inom dam– och flickfotbollen.

Prognosen var att det skulle kosta runt 400– 500 000 kronor – men nu blir åtgärderna billigare eftersom den inte kan återställas fullständigt samt att det erbjuds begagnat granulat. Detta kostar ungefär en fjärdedel jämfört med det nya.

Annons

– Det är ingen idé att fylla granulat till högsta nivån längre. Tyvärr så kommer man aldrig att få konstgräset att resa sig helt, efter många år av misskötsel, säger Moberg.

Kostnaden beräknas till 108 000 kronor. Det innefattar granulat, djuprengöring och utläggning av granulat.

– Enligt Unisport som arbetar med det här kan den bli i godkänt skick om det görs nu innan vintern, sen kommer det vara försent.

Beräknad livslängd i snitt på ett kommunalt konstgräs är tio år. Patrick Moberg konstaterar att när åtgärderna görs så vill det även till att planen sköts ordentligt efteråt. Unisport har skötselrådsscheman att följa.

– Det här behövs göras fackmannamässigt och med rätt maskiner enligt dom instruktioner vi har fått, det går inte att bara lägga på granulatet på det befintliga och köra med befintliga maskiner och tro att fibrerna komma resa sig. Samt att det aldrig har gjorts någon djuprengöring och det behövs göras en till två gånger per år. Det kommer bli många sopsäckar med skräp.

Kommunens svar:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons