Annons

Kommunens svar på föreningskritik: ”Dubbelt så många ansökningar som halltider”

Det är ett omöjligt pussel som Mörbylånga kommun lägger för att få ihop träningstiderna.
– Jag har full förståelse för de som klagar men jag tror ingen förening är nöjd med tiderna de fått i Färjestaden, säger Matheus Tholin, fritidsutvecklare på kommunen.
Idrott • Publicerad 25 augusti 2018

Det är första året för Matheus som ansvarig för fördelningen av träningstider i Mörbylånga kommun.

– Det är ett mission impossible att få alla nöjda. Vi har fått in ungefär dubbelt så många ansökningar som vi har halltider, jag vet inte om det är fler än vanligt eftersom det är mitt första år, säger han.

Annons

– Det är ju på ett sätt positivt att det finns stort intresse men samtidigt trist att föreningarna som vill utvecklas inte kan göra det.

BK Fåken och FIK Färjestaden uttrycker båda att de är besvikna över att de fått sämre, tider.

– Jag har full förståelse för de som klagar men jag tror ingen förening är nöjd med tiderna de fått i Färjestaden. Samtidigt tillhör Fåken klubbarna som fått exakt så många tider de ville ha, det är ganska unikt.

Klubbarna har haft samma tider i 10–20 år.

– Tidigare har det mer jobbats efter gammal hävd med tiderna, föreningarna har fått ha kvar sina tider år efter år om de vill. Det blir ju snett på sitt sätt, konstaterar Tholin.

– Eftersom klubbar sällan gett upp sina tider blir det då nästan omöjligt att komma in i systemet för nya föreningar, som basketklubben vi fått in i år.

Fåken har nu fått samtliga sina seniorpass förflyttade till sena kvällar.

– Det beror på att vi prioriterar ungdomar fram till klockan åtta på kvällen. Det är inget nytt utan riktlinjer vi haft i tretton år i kommunen. De har kanske inte alltid följts fullt ut tidigare.

Finns det seniorlag i innebandy som har tider innan klockan 20:00?

– Om det nu förekommer att en förenings seniorlag tränar innan klockan åtta beror det på att de bytt inom klubben med ungdomslag eller att det är tidigt på säsongen innan alla lag dragit igång.

Annons

Tidigare har ni haft ett möte där klubbarna diskuterat tiderna ihop, varför finns inte det längre?

– Jag har valt att ha en dialog med varje förening var för sig istället. På ett stormöte är det svårt för alla att göra sig hörda och då är det oftast de som skriker högst som får rätt, säger Matheus.

– Jag kommer vara ute och lära känna alla föreningarna här framöver. Om föreningarna vill ha stormöte framöver så är det ingen omöjlighet men jag har hört att många uppskattar enskilda samtal.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons