Klart: nya regler ger ny vinnare av årets idrottsprestation

Senaste åtta åren har syskonen Nilsson prenumererat på priset årets idrottsprestation. I år blir det en ny vinnare.
Nu förändrar Sparbanksstiftelsen stadgarna så att det bara går att ta hem Ölands idrottsgalas största pris en gång – och omröstningen tas bort.
Idrott • Publicerad 1 november 2018
David Nilsson vann årets idrottsprestation på Ölands idrottsgala ifjol. I år kan han inte nomineras till priset.
David Nilsson vann årets idrottsprestation på Ölands idrottsgala ifjol. I år kan han inte nomineras till priset.

– Vi vill ha en variation och premiera nya personer som gjort bra prestationer istället för att det blir samma vinnare hela tiden. Framöver vill vi ha en ny pristagare varje år, säger Mats Bengtsson från Ölands sparbanksstiftelse som står bakom priset.

Årets idrottsprestation har delats ut under elva år på Ölands idrottsgala och senaste åtta åren har David Nilsson vunnit fyra titlar, Marcus Nilsson tre och Ida Nilsson en. Förändringen i år gör att ingen av dessa kan nomineras.

– Vi ser ju historiskt att det varit inom samma familj. Vi vill inte förringa familjen Nilssons prestationer utan det här handlar om att vi vill ge flera olika idrottare på Öland en klapp på axeln.

Priset är det största på Galan med vinstsumman 25 000 kronor.

– På det här sättet hoppas vi kunna sprida våra gracer så att vi hjälper fler att utvecklas och bli ännu bättre, säger Mats.

– Det är fantastiskt att få stå där i centrum på Galan som årets vinnare och på det här sättet kan fler få möjlighet till det.

Priset har sedan 2007 delats ut efter omröstning. Även här blir det nu en förändring.

– Vi vill sätta vår prägel på priset och se till så att det blir en bra spridning på vinnarna utan att det drivs kampanjer såsom det kan bli med ett sådant här pris. Det har vi kunnat se nationellt med Jerringpriset.

Det finns inga undantag som möjliggör att det går att vinna fler gånger, om exempelvis Marcus Nilsson tar ett EM–guld i tiokamp?

– Nä, vi tänker att har man vunnit en gång så är det nog. Det finns andra priser på galan som finns i åtanke för en sådan prestation, som årets friidrottare, säger Mats Bengtsson.

– Det här är ingen lätt sak och det har varit en lång diskussion i styrelsen. Vi förstår att det här är känsligt. Men det är vi i Sparbanksstiftelsen som delar ut priset och sätter kriterierna och vi tycker att fler idrottare ska lyftas fram.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.