Annons

Klart: hon får Victoriapriset

Efter VM–guldet på hemmaplan i vinter tilldelas skidskytten Hanna Öberg nu Victoriapriset – tidigare Victoriastipendiet.
– Jag är väldigt glad och känner mig hedrad att få ta emot det här fina priset. Det är ett av de finare priser man kan få!, säger Hanna Öberg.
Idrott • Publicerad 3 juni 2019
Victoriadagen 2018.
Victoriadagen 2018.

– Det har varit ett fantastiskt idrottsår men när vi satte oss ner och såg på meriterna var det ett ganska uppenbart val och en samstämmig jury, säger Stephan Rimér, VD Victoriadagarna

Hanna Öberg tilldelas Victoriapriset 2019 efter att hon återigen levererat när det gällde som mest i distansloppet över 15 km. Efter felfritt skytte och stabil skidåkning kunde Hanna ta emot hemmapublikens jubel och ställa sig högst upp på prispallen med en VM-guldmedalj runt halsen. Det blev dessutom VM-silver i damstafett och -brons i singelmixstafett i Östersund.

Annons

– Jag är väldigt glad och känner mig hedrad att få ta emot det här fina priset. Det är ett av de finare priserna man kan få!, säger Hanna Öberg i ett pressmeddelande.

Hon följde upp sitt genombrottsår 2018 på bästa sätt. Vid OS i Pyeongchang tog den då relativt okända skidskytten Hanna Öberg hem OS-guld i distansloppet och -silver i damstafetten, med efterföljande Bragdguld och Jerringpris.

– De andra som framför allt med i konkurrensen var Armand Duplantis (stavhopp), Tova Alexandersson (orientering) och Stina Nilsson. När det gäller Stina påverkade det förstås bedömningen att hon vann stipendiet ifjol, säger Stephan Rimér.

Det har varit mycket skidsport senaste åren, speglar det svensk idrott just nu?

– Ja, det måste jag säga. Speciellt tjejerna har gått urstarkt i skidspåren senaste åren. Just inom skidskyttet hade ingen väntat sig det här för två år sedan och nu visade Hanna Öberg att det inte var något ”Lucky shot” i Pyeongchang.

Victoriapriset hette tidigare Victoriastipendiet och har delats ut årligen sedan 1979. Priset delas ut av Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten den 14 juli.

– Förändringen är ett förtydligande, stipendium är lite otidsenligt. Nu för tiden när vinnaren inte får några pengar utan äran, ett intyg och en speciell glastallrik med med alla namn på vinnarna ingraverade.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons