1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nilsson slog 36 år gammalt svenskt rekord: ”Otroligt lättad”

David Nilsson har slagit det 36 år gamla svenska maratonrekordet. I Valencia Maraton noterades han för tiden 2:10:09, vilket innebar att han även klarade kvalgränsen till OS.
– Jag har tränat för det här varje dag, säger 32-åringen.
Valencia Maraton bjöd på sol och temperaturer på omkring 18 grader när Högby IF:s David Nilsson slog det svenska rekordet

Under söndagen slutade David Nilsson på en 16:e plats i Valencia Maraton. Det uttalade målet var att springa strax under SOK:s OS-kvalgräns, 2:11:00. Men det blev mycket bättre än så. Högbystjärnan sprang in på tiden 2:10:08, som senare korrigerades till 2:10:09.

– Ja, vad ska man säga. Jag är otroligt lättad, glad, nöjd och stolt. Att komma ner på under 2:11 har varit mitt mål hela hösten. Jag har tränat för det här varje dag. Man känner sig väldigt lycklig just nu, säger David Nilsson under söndagen.

Högbystjärnan klarade inte bara kvalgränsen till OS, utan han slog också Kjell-Erik Ståhls svenska maratonrekord, 2:10:38, från 1983. Härmed har Högbystjärnan utraderat det 36 år gamla rekordet - med hela 29 sekunder.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

32-åringen har radat upp flera fina resultat under säsongen. Så sent som för två veckor sprang han sitt ”bästa lopp i livet” i Nederländerna och tidigare i höstas ”persade” han i Berlin Maraton med tiden 2:11:50. Men det personliga rekordet blev alltså bara två månader gammalt.

Fakta:

De fem snabbaste maratonloppen i svensk friidrottshistoria

David Nilssons tid i Berlin i september var den bästa från en svensk löpare på 29 år och den fjärde bästa genom tiderna. Drygt två månader senare kliver Högbystjärnan högst upp på listan och har nu två lopp bland de fem snabbaste någonsin.
1. David Nilsson 2:10:09 (2019)
2. Kjell-Erik Ståhl 2:10:38 (1983)
3. Åke ”Biten” Eriksson 2:10:52 (1990)
4. Tommy Persson 2:11:02 (1980)
5. David Nilsson 2:11:50 (2019)

För att nå den satta kvalgränsen till OS i Tokyo krävdes ett kilometertempo på 3:06. Inledningsvis höll han sig till det, strax under till och med. Men efter halva loppet sänktes farten i klungan.

– Det gick lite långsamt där ett tag. Jag kände mig ändå så pass pigg att jag kunde dra upp farten om jag ville. Men man får anpassa sig lite till gruppen man springer i. Jag hade sällskap fram till 40 km. Sen sista biten kände jag att jag kunde ge det ännu mer.

– Jag hade ingen riktigt svacka egentligen. Jag plockade alla vattenflaskor, förutom en vid 30 kilometer. Men en missad vätska har man råd med, fortsätter David.

Men med sju kilometer kvar till målfållan höll Högbystjärnan ett urstarkt tempo och sprang stundtals under 3:00 min/km. Vilket till slut resulterade i att han höll ett genomsnittligt tempo på 3:05.

Du nådde SOK:s kvalgräns. Är OS-platsen säkrad nu?

– För mig känns det säkert. Jag kan inte tänka mig att det skulle vara några tveksamheter. Jag sprang ändå så pass långt under den satta kvalgränsen också.

Hur firar du det här?

– Jag bor en bit utanför de centrala delarna här i Valencia. Men ska ta mig in till stan senare ikväll och äta middag med några andra svenskar som är här, säger David när han var på väg tillbaka till hotellet.

Vann loppet gjorde etiopiern Alayew Atanaw på tiden 2:03.52

På asfalten i Valencia krossade David Nilsson sitt tidigare marathonrekord med nästan 1 minut och 42 sekunder.

Läs mer

Sport

Degis föll tungt i comebacken

”Det trodde jag aldrig”

Sport

Slut: Tung comeback på Alunvallen

SSG gästade Degerhamn i den sista ÖM-kvarten.

Öland

Dieselstöld på camping

Trots stark diesellukt sa de två personerna att de inte visste något alls om den diesel som ordningsvakterna på campingen nyss sett slangas ur en traktorgrävare.

Sport

Nationaldagen i Haga Park höll världsklass

Flera svenskar placerar sig på världsrankinglista

Öland

Färjestaden: Polisen vill ha tips om branden

Nu efterlyser polisen tips från allmänheten, om någon sett eller hört något som kan sättas i samband med branden.

Öland

Borgholm: Väktare för att hålla avstånd

Borgholms kommun har beslutat att anlita väktare/värdar i Borgholms stad för att på så sätt bidra till att uppmärksamma vikten av att hålla avstånd.