unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nilsson slog 36 år gammalt svenskt rekord: ”Otroligt lättad”

David Nilsson har slagit det 36 år gamla svenska maratonrekordet. I Valencia Maraton noterades han för tiden 2:10:09, vilket innebar att han även klarade kvalgränsen till OS.
– Jag har tränat för det här varje dag, säger 32-åringen.
Valencia Maraton bjöd på sol och temperaturer på omkring 18 grader när Högby IF:s David Nilsson slog det svenska rekordet
Valencia Maraton bjöd på sol och temperaturer på omkring 18 grader när Högby IF:s David Nilsson slog det svenska rekordet

Under söndagen slutade David Nilsson på en 16:e plats i Valencia Maraton. Det uttalade målet var att springa strax under SOK:s OS-kvalgräns, 2:11:00. Men det blev mycket bättre än så. Högbystjärnan sprang in på tiden 2:10:08, som senare korrigerades till 2:10:09.

– Ja, vad ska man säga. Jag är otroligt lättad, glad, nöjd och stolt. Att komma ner på under 2:11 har varit mitt mål hela hösten. Jag har tränat för det här varje dag. Man känner sig väldigt lycklig just nu, säger David Nilsson under söndagen.

Högbystjärnan klarade inte bara kvalgränsen till OS, utan han slog också Kjell-Erik Ståhls svenska maratonrekord, 2:10:38, från 1983. Härmed har Högbystjärnan utraderat det 36 år gamla rekordet - med hela 29 sekunder.

32-åringen har radat upp flera fina resultat under säsongen. Så sent som för två veckor sprang han sitt ”bästa lopp i livet” i Nederländerna och tidigare i höstas ”persade” han i Berlin Maraton med tiden 2:11:50. Men det personliga rekordet blev alltså bara två månader gammalt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Fakta

De fem snabbaste maratonloppen i svensk friidrottshistoria

David Nilssons tid i Berlin i september var den bästa från en svensk löpare på 29 år och den fjärde bästa genom tiderna. Drygt två månader senare kliver Högbystjärnan högst upp på listan och har nu två lopp bland de fem snabbaste någonsin.
1. David Nilsson 2:10:09 (2019)
2. Kjell-Erik Ståhl 2:10:38 (1983)
3. Åke ”Biten” Eriksson 2:10:52 (1990)
4. Tommy Persson 2:11:02 (1980)
5. David Nilsson 2:11:50 (2019)

För att nå den satta kvalgränsen till OS i Tokyo krävdes ett kilometertempo på 3:06. Inledningsvis höll han sig till det, strax under till och med. Men efter halva loppet sänktes farten i klungan.

– Det gick lite långsamt där ett tag. Jag kände mig ändå så pass pigg att jag kunde dra upp farten om jag ville. Men man får anpassa sig lite till gruppen man springer i. Jag hade sällskap fram till 40 km. Sen sista biten kände jag att jag kunde ge det ännu mer.

– Jag hade ingen riktigt svacka egentligen. Jag plockade alla vattenflaskor, förutom en vid 30 kilometer. Men en missad vätska har man råd med, fortsätter David.

Men med sju kilometer kvar till målfållan höll Högbystjärnan ett urstarkt tempo och sprang stundtals under 3:00 min/km. Vilket till slut resulterade i att han höll ett genomsnittligt tempo på 3:05.

Du nådde SOK:s kvalgräns. Är OS-platsen säkrad nu?

– För mig känns det säkert. Jag kan inte tänka mig att det skulle vara några tveksamheter. Jag sprang ändå så pass långt under den satta kvalgränsen också.

Hur firar du det här?

– Jag bor en bit utanför de centrala delarna här i Valencia. Men ska ta mig in till stan senare ikväll och äta middag med några andra svenskar som är här, säger David när han var på väg tillbaka till hotellet.

Vann loppet gjorde etiopiern Alayew Atanaw på tiden 2:03.52

På asfalten i Valencia krossade David Nilsson sitt tidigare marathonrekord med nästan 1 minut och 42 sekunder.
På asfalten i Valencia krossade David Nilsson sitt tidigare marathonrekord med nästan 1 minut och 42 sekunder.

Läs mer

Brf Badvakten i Borgholm – byggstarten kan anas.

Öland

Rekordlägenheten såld - då är de i mål: ”Bra bit på väg”

Sexton sålda, åtta reserverade – Borgholms exklusivaste byggprojekt med hyresrätter där de största och översta gräver runt åtta miljoner hål i plånboken närmar sig startbeslut.

Campings ägare Anders Jonsson pekar ut platsen där de nya stugorna ska byggas.

Öland

Klart: Då tas första spadtaget på omtvistad stugby

Det har tagit sin tid med nekanden och överklaganden. Men nu ska det första spadtaget på Kapelludden AB:s stugby tas.

Magnus Lagerlöf, Peter Sandwall, Maria Jansén och Örjan Molander med flera träffades på onsdagen för komma närmare en lösning i frågan om ett öländskt historiskt museum.

Öland

Historiskt museum på Öland: ”Ett stort steg på vägen”

Ett historiskt öländskt museum skulle kunna stå färdigt i Ekerum våren 2024. På onsdagen träffades inblandade intressenter för att diskutera förutsättningarna.

P17-landslaget kommer till Öland, bilden är från en match 2012 mot Slovakien.

Sport

Klart: Hit kommer fotbollslandslaget

"Hemlig ort” – nu vet vi: ”Klart de väljer Sveriges bästa träningsanläggning för fotboll!”

Lektor Ludvig Papmehl-Dufay leder studentgrävningarna i Gamla Skogsby och Lina Drott (i mitten) ansvarar för kommunikation och information.

Öland

Spännande – hur stort är järnåldershuset?

När Linnéuniversitetet började med utgrävningarna vid järnåldersgården i Gamla Skogsby för ett år sedan trodde man att det var en byggnad på 8x8 meter. Nu har man fått andra besked.

Höstmys i Borgholm

Öland

Höstmys i Borgholm

Ett höstpyntat Borgholm med halmbalar och pumpor och lite musik i gathörnen är vad som väntar den som är där den sista helgen i september.