Annons

Ironmanpengar bryter inte mot lagen

Anders Wassbäcks (v) överklagan får avslag i förvaltningsrätten. Nu står det klart att Mörbylånga kommuns ekonomiska stöd till Ironman Kalmar inte bryter mot kommunallagen.
Publicerad 27 juni 2019
Det blir fortsatt cyklande på Öland i Ironman Kalmar.Foto: Natalia Johansson

Avtalet mellan kommunen och Destination Kalmar AB sträcker sig till och med år 2023 och innebär att man bidrar med 350 000 kronor årligen. Detta för att stödja arrangemanget av Ironman Kalmar. Wassbäck menar att bidraget som går till Destination Kalmar AB går rakt in i Ironman Sweden AB. Och att detta då gynnar en enskild näringsidkare. Vilket skulle strida mot kommunallagen. I hans anförande står det bland annat: ”Ironman tillhör en internationell koncern som på företagsmässiga grunder driver idrottsliga evenemang”. Om kommunen gör detta för att marknadsföra sig, anser Wassbäck att det finns bättre sätt att investera skattepengarna på. Till exempel kultur och nöje som främjar invånarnas hälsa och välmående.

Kommunen menar att arrangemanget har stor genomslagskraft. Att det finns flera positiva effekter för kommunen. Cykeletappen som till stor del hålls inom kommunen har många besökare. Och tävlingen får både nationell och internationell uppmärksamhet.

Annons

Förvaltningsrätten skriver i sitt avgörande att bevisbördan ligger hos den som överklagat. Och att i i detta fall inte finns något inkommet som tyder på att det ekonomiska stödet skulle vara otillåtet. Man bedömer att stödet går till ett lokalt idrottsarrangemang som drar omvärldens uppmärksamhet till kommunen. Rätten slår även fast att bidragets belopp står i proportion till tävlingens förväntade vinningar för kommunen.

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons