Sport

Ironman–tränaren siktar mot att själv bli järnman

Ironman Artikeln publicerades
Claes Hydvall i Victorialoppet 2017
Claes Hydvall i Victorialoppet 2017

Claes Hydvall jobbar med att göra träningsupplägg för Ironman-deltagare. Nu kliver han själv in i det upplägget.

– Klart att jag kommer få en helt annan känsla för mitt jobb när jag gjort en Ironman.

Ocab runnings löparprofil Claes Hydvall är anmäld både till Ironman i Jönköping, halva distansen, och till Ironman Kalmar/Öland.

– Som det känns nu kommer jag definitivt köra Jönköping men jag inte bestämt mig till 100 procent om Kalmar/Öland eftersom jag har haft problem med en höft, berättar Hydvall.

– Jag ska springa en halvmara i Barcelona om två och en halv vecka och får se hur det känns efter den. Om jag kör Ironman nu eller skjuter på det ett år.

Claes Hydvall är personlig tränare på Malkars i Färjestaden. Det innebär bland annat att han tränar och gör upplägg för Ironmandeltagare.

– Jag har utbildat mig som coach inom det här men nu vill jag själv ha känslan. Helt klart skulle det tillföra mycket i mitt jobb om jag gör en Ironman. Redan träningen jag gör nu ger mig en bättre känsla för det, säger Hydvall.

– Det var mina samarbetspartners och sponsorer som tyckte jag skulle göra en Ironman och jag själv känner att det skulle vara häftigt att få uppleva under loppets glansdagar.

Du behöver lida i elva, tolv timmar för att bli riktigt bra på ditt jobb?

– Ja, haha, fast mitt mål är att lida så lite som möjligt. Jag vill att det ska vara en upplevelse. Jag är inte den som ”bara” vill ta mig igenom loppet. Jag vill klara det utan att gå sista biten, känna att jag kan göra det bra med glädje och som en happening.

Claes Hydvall i fjolårets kyrkstafett.
Claes Hydvall i fjolårets kyrkstafett.

Han har ett otal löplopp bakom sig, bland annat ett marathon för tre år sedan.

–Men jag har inte cyklat och simmat innan. Första gången jag skulle kråla var jag slut efter 25 meter. Det är väl fortsatt det som är min svagaste gren, cyklingen känns helt okej.

Claes är inte ensam i hushållet om att göra en Ironman. Sambon Martina Bergsell, även hon framstående löpare för Ocab RC, är också anmäld.

– Hon kommer definitivt att köra. Vi kan träna ganska mycket ihop nu. Ironman passar Martina väldigt bra, jag är den lite snabbare typen och hon är mer uthållig, konstaterar Claes.

– Hon har mycket bättre inställning än mig, är mindre prestigelös och kan ta det lite med en klackspark Det är ett väldigt bra bollplank att ha, jag behöver den bromsen och att lära mig avdramatisera.

Claes sambo – framgångsrike Ocab running–löparen Martina Bergsell – ska också göra Ironman.
Claes sambo – framgångsrike Ocab running–löparen Martina Bergsell – ska också göra Ironman.