Inget ”Karius–syndrom” i ÖB–elvan.

Återigen är det försvararna, defensiva mittfältarna och även målvakterna som dominerar i de öländska lagen.
Fotboll • Publicerad 30 maj 2018
Patrik ”Putte” Svensson i ÖB–elvan.
Patrik ”Putte” Svensson i ÖB–elvan.

David Jansson, Glömminge–Algutsrums IF (1)

Inget ”Karius–syndrom” över ÖB–elvan. Tvärtom. Benhårt den här veckan om just målvaktspositionen. PAIF:s Daniel Eklund, SSG:s Ludvig Andersson och RM:s ”Affe” Johansson gjorde lysande insatser. Men David Jansson har hållit nollan fyra matcher i rad. I division 3. Vid 1–0-vinsten borta mot Hovmantorp spikade snickaren igen kassen igen samtidigt som han svarvade ihop gänget med sin sandpapprade stämma.

Patrik Svensson, SSG IF (1)

3–0 till SSG mot Trekanten kan ha varit säsongens mest ologiska resultat. Trekanten kunde mycket väl ha haft 7–0 redan i paus enligt Kenneth Alfredsson. Men det räcker inte att ha lägena, det gäller att kollra bort backlinje och målvakt fullt ut. SSG:s årgång 2018 är så svåra att lura att TV–trollkarlarna Brynolf och Ljung floppat fullständigt ifall Patrik Svensson och gänget varit gäster och genomskådat bluffen. Vänsterbacken har fått en ny vår, hela tiden följsam, klinisk i brytningarna och aktiv framåt.

Kajsa Jaensson, Färjestadens GoIF (1)

Färjestadens försvarssvacka är ett minne blott. 2–0 i helgen mot starka Hammenhög var andra raka segern. Jaensson ruskigt stabil som mittback, i huvudspelet är hon numera nästan oöverträffad. och då menar vi både på nick och på smartness.

Johanna Bellander, Glömminge–Algutsrums IF (2)

Mötte sitt gamla gäng Rödsle och visade verkligen att hon kände till lagets offensiv utomordentligt. Prickfri för Glömminge–Algutsrum på ytterbackspositionen. Outtröttlig slitkraft – och tur var det när laget inte hade någon avbytare. Lyckades ändå kvittera till 2–2.

Joakim Axelsson, Persnäs AIF (2)

Vi tippade Bergkvara som topplag innan serien. Nu gick de bet mot Persnäs. 1–0-seger efter en klinisk insats bakåt av målvakt och försvar. Joakim Axelsson visade ypperlig inställning på vänsterbackspositionen, den unga talangen är numera stor och stark och praktiskt taget oslagbar i duellerna. Hade säkert inte gjort bort sig i nya rullen Avengers: Infinity War.

Oskar Karlsson, Böda/Högby (1)

Ännu en kille med nästan overkligt bra krut i både biceps och pannben. Efter blytunga starten på serien har Böda/Högby nu fyra raka utan förlust. i tre av dessa matcher har laget hållit nollan. En av orsakerna till det är förstås att hetsporren Oskar Karlsson är tillbaka. Domderar. Bombarderar. Rentav stelopererar mittlåset ihop med Tobias Arnesson.

Anton Fredriksson, Mörbylånga GoIF (2)

Mittfältsbrunkaren klev fram och blev poängräddare för Mörbylånga i toppmötet mot Ljungbyholm. Vi ska sannerligen inte förringa vikten av Armin Huseinovic 12 (!) mål än så länge men när vi summerar kan den här baljan ha varit årets viktigaste. Annars hade Ljungbyholm dansat i väg i toppen. Fredrikssons danstalanger? Lär nog vara riktigt vass på en livlig spansk Pasodoble med cape och kastanjetter.

Malte Johansson, Färjestadens GoIF (1)

Publiken hade full sjå med att vifta bort myggen på Tallhöjden, motståndarna Kalmar Södra hade en motsvarande situation på plan där de misslyckades med att mota bort Malte Johansson. Blodsugare är väl till att ta i, men bollsugande var han definitivt. Ägde det defensiva mittfältet och med sin fina passningsfot och blick för spelet serverade han duktiga stick framåt.

Marcus De Graaf, RM IF (1)

Heroisk insats enligt coach Daniel Andersson, som defensiv innermitt. Vi vet ju vilka oerhörda kvaliteter han besitter, om han hittar rätt är det division 2–klass. Insatsen var en av många i RM som imponerade till den grad att laget fick Torsås/Norra Tång på fall för första gången i år.

Josefin Blad, Mörbylånga GoIF (2)

Signifikant för skillnaden mellan Mörby och IFK i helgens derby. Blad och gänget var snäppet starka i duellspelet och lite mer cyniska i sin offensiv. Inte alltför mycket finlir. Låt oss damma av uttrycket pang på rödbetan. Det gav otroliga åtta baljor framåt och ”Josse” Blad stod för två av dessa.

Moa Westerlund, Färjestadens GoIF (1)

Har tagit klivet ner som sittande mittfältare och gjort det med den äran. Vi har sett henne vinna mängder av tuffa dueller i straffområdet senaste åren, nu går hon det i mittcirkeln istället. Ligger bakom målen istället för att göra dem själva. Men i ÖB–elvan matchar vi ändå in henne som spjutspets!

Veckans coach: Daniel Andersson, RM IF (1)

RM har inlett med sju raka matcher utan förlust och nu blev laget först i division 5 att vinna mot Torsås/Norra Tång. På bortaplan dessutom. Daniel Andersson har lyckats tvätta bort förra årets usla (det vågar vi skriva nu) facit utanför Runvallen. Tro det eller ej – den här säsongen är det ”hemma bra men borta bäst” som gäller. Tre vinster och en oavgjord på fyra matcher.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.