Högby kvar i friidrottens finrum: ”Ett mirakel”

54,5 mot 54. Med en ynka halv poäng till godo lyckades Högby IF rädda sig kvar i näst högsta divisionen i svensk friidrott, lag–SM-kvalet.
– Ett mirakel, det skulle inte vara möjligt egentligen, vi saknade så många säkra kort, säger Calle Nilsson.
Friidrott • Publicerad 7 juni 2018

Inför sista stafetten 4x100 meter hade Högby två och en halv poäng till godo på IFK Lund. motståndarna hade svept hem höga poäng i alla korta löpgrenar med Högby haft det svårt.

– Det är inte ofta jag är nervös men inför den här stafetten var jag.

Redan innan tävlingen såg det tufft ut för Högby.

–Om vi lyckas få alla bitar på plats med och de allra bästa är med något år har vi potential att kriga med Mölndal. Nu var det tvärtom många säkra kort som fattades, Erik Romberg, Mattias Olander och David Nilsson till exempel, säger Calle Nilsson.

Lag–SM–kvalet är nästa högsta divisionen, där de bästa får tävla om SM–guldet det sämsta av sex lag åker ur.

– Det skulle inte vara möjligt egentligen att vi skulle kunna bli något annat än sist och åka ner en division. Men vi är inte sådana som ger upp i första taget, säger Calle som faktiskt själv klev in och fyllde en vakant plats i slägga för att få en poäng.

– Som resultatet blev isar det att allas prestationer är viktiga, hade vi varit utan deltagare och nollat någon gren hade vi åkt ut.

Marcus Nilsson plockade segern i stavhopp och andraplatsen i 110 meter häck.
Marcus Nilsson plockade segern i stavhopp och andraplatsen i 110 meter häck.

Halvvägs in i tävlingen såg det tufft ut. Högby tio poäng efter i botten. Men sedan knapparade laget sakta men säkert in. Omar Mohammed vann ett taktiklopp på 1 5000 meter, Marcus Nilsson visade fin form med vinst och 5,06 i stavhopp, Mikael Bäcklund var överlägsen på 5 000 meter, mångkamparen David Kallenbäck kom tvåa i diskus och trea i tresteg, Olle Willsund persade i spjut och Simon Strand i kula.

– Vi har maximalt flyt på många håll, konstaterar Calle.

Och till slut var det alltså fördel Högby kontra IFK Lund inför stafetten. Skånska favoriten mäktade med en tredjeplats. Därmed var Högby tvunget att undvika sistaplatsen för att klara sig kvar. Och det var precis vad laget klarade – efter att Växjö blivit diskade på en överväxling.

– En halv poäng till godo till slut, fantastiskt. Det här kunde vi aldrig tro när vi åkte iväg till tävlingen.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.