1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hjälte vid hjärtstillestånd: ”Kändes overkligt”

14–årige Hugo Westervind från Vasaskolan i Kalmar fick för en knapp vecka sedan hjärtstopp under en idrottslektion.
Mycket tack vare idrottsläraren Jonas Klippvik räddades hans liv.
Jonas Klippvik är idrottslärare på Vasaskolan, bor i Färjestaden och känd som fotbollstränare på hög nivå i flera klubbar.

– Jonas är den stora hjälten för vår del, det är hans förtjänst att Hugo lever idag. Hans insats hade jättebetydelse och han har blivit lovordad av både sjukhuspersonalen i Kalmar och Lund, säger Hugo Westervinds pappa John.

– Hylla den mannen så mycket ni kan!

Det var i fredags förra veckan som Jonas Klippviks rådiga ingripande räddade Hugos liv. Barometern var först med att rapportera om händelsen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Först och främst är jag väldigt tacksam över att det har gått som det gått. Det var oerhört tufft och omskakande när det hände. Det kändes overkligt, det kom från ingenstans.

Klassen befann sig vid Falkenbergsskolans sporthall för ett pass i kondition och styrka.

– Plötsligt kommer en av Hugos klasskamrater fram till mig och säger att han hade segnat ihop för någon sekund sedan. När jag kom fram insåg jag ganska omgående att det var allvarligt. Han var inte kontaktbar, helt livlös.

Idrottsläraren gav genast direktiv till eleverna.

– Jag sa till en elev med mobil att ringa 112, några att hämta hjärtstartare, några för personal och sådär.

Han är noga med att berömma de unga eleverna för deras insats.

– Alla elever jobbade på och hjälpte till otroligt bra, helt klanderfritt.

Sedan började Jonas omgående med hjärt- och lungräddning på Hugo.

Personal från Falkenbergsskolan var snabbt på plats och tog hand om barnen. Även en brandman ur tjänst hade nära till idrottshallen och skyndade sig dit.

– Det blev inga kaosartade scener med massa folk runt omkring. Det var skönt och vi kunde fokusera och arbeta fritt. Personalen gjorde ett stort jobb genom att lotsa iväg eleverna därifrån, de är ju bara barn.

Hjärtstartaren fanns inte på plats i just idrottslokalen, utan i en annan av skolans byggnader. Jonas berättar att de precis hunnit koppla upp hjärtstartaren tills att ambulanspersonal var på plats.

– Det kändes som en evighet, men jag tror att det rör sig om sex–sju minuter från att vi ringde. Jag har inte fått det helt genomgånget.

Redan under eftermiddagen sattes en krisgrupp upp tillsammans med räddningstjänst och skola.

– Vi blev kvar ganska länge. Beslut togs att ingen av barnen fick lämna förrän de blev hämtade deras föräldrar. Sedan under måndagen startade dagen med att krisgruppen och pappa John fick träffa hela klassen och berättade hur läget var med Hugo.

När Ölandsbladet når John Westervind är de på plats på universitetssjukhuset nere i Lund.

Hugo mår så bra han kan idag. Utredning pågår varför han fick hjärtstopp, det var ett dolt fel och vi har inte sett några tendenser tidigare.

Jonas Klippvik:

– Det har varit skönt och ett stort stöd för mig att familjen har hållit mig uppdaterad om läget efter händelsen. Det värmer och jag är väldigt tacksam över att det har gått så bra som det har gjort efter det allvarliga som inträffade. Om min insats har bidragit till något positivt i slutändan så är jag oerhört glad över det, men det absolut viktigaste är att Hugo har klarat sig och mår bättre.

Läs mer

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Öland

Sommarrösten: Cecilia Uddén om sin öländska uppväxt och livet som Mellanösternkorre

Dagens öländska sommarröst är Cecilia Uddén som bland annat berättar om när hon blev kidnappad av Hizbollah.

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Öland

Utredning om cykelolyckan tar lång tid

Sedan föraren till den bil som var inblandad i dödsolyckan i Färjestaden sattes på fri fot fortsätter utredningen som kommer att ta lång tid.

Öland

Mordbranden: Misstänkt begärs omhäktad

19-åringen från Mellansverige som sitter häktad för den anlagda branden i Färjestaden för tre veckor sedan begärs under tisdagen bli omhäktad.

Insändare

Insändare: ”Livet är skört”

Jag kan inte sluta tänka på hur snabbt livet kan vändas.