Annons

Här är ölänningen som har skapat världens största ishockeysajt

Världens största ishockeysajt Elite Prospects har statistik för 830 000 spelare och alla lag du kan tänka dig. Den används av agenter, sportchefer, spelare och journalister världen över. Mannen bakom sidan är från Öland.
Ishockey • Publicerad 10 februari 2021
Johan Nilsson från Räpplinge har skapat världens största ishockeysajt, Elite Prospects. Bilden är från NHL-draften.
Johan Nilsson från Räpplinge har skapat världens största ishockeysajt, Elite Prospects. Bilden är från NHL-draften.Foto: Privat

Har du någon gång kollat upp någon ishockeyspelare på nätet? Var han spelar eller har spelat, om den där gamle NHL-spelaren verkligen är hans pappa? Då har du antagligen varit inne på världens största hockeysajt eliteprospects.com.

Sajtens databas har statistik om drygt 830 000 ishockeyspelare från hela jorden. Från NHL-stjärnor till spelare i lingonserier i obskyra hockeyländer som Nordkorea, Thailand, Indien och Förenade Arabemiraten.

Annons

Behöver du veta vem som vann poängligan i den ungerska U18-ligan säsongen 2007/2008, vem som har flest utvisningsminuter genom tiderna i NHL eller precis vad som helst du kan tänka dig så finns det på Elite Prospects.

Jaha, tänker du. Vad har hockey med Öland att göra, här finns väl inte en kotte som spelar ishockey.

Må så vara. Men faktum är att mannen som skapade eliteprospects.com, eller EP en gång i tiden är ölänning. Sajten som agenter, spelare, general managers, journalister och hockeyfans världen över är beroende av startades av 39-årige Johan Nilsson från Öland.

Fakta

Elite Prospects

Kontor: Växjö, Stockholm, Göteborg, Tampa, New York, Vancouver, Detroit

Anställda: (på ett ungefär) 20 st i Sverige, 10 st i USA och Kanada, samt 100+ volontärer

Besökare per vecka: 1,2 miljoner unika besökare

Spelare i databasen: 826 000

Klubbar i databasen: 32 500

Ligor i databasen: 1 149

Inlagda övergångar/transfers: 2,2 miljoner

Johan Nilsson är uppvuxen i Räpplinge, en by där ishockey liksom på övriga Öland, definitivt inte är någon stor sport. Men trots det fastnade Johan för hockeyn.

– Det var några äldre grabbar som hade ett stort NHL-intresse och jag blev inspirerad även om man då mest fick NHL-resultat genom text-tv. Sen såg jag SM-finalen mellan Färjestad och Björklöven 1987 och då kände jag direkt att ishockey var min sport.

Fast inte att spela hockey, snarare allt runt omkring den.

– Min egen erfarenhet av att spela hockey sträcker sig bara till naturisen på det öländska alvaret. Jag var en hemsk dålig hockeyspelare, främst var jag usel på att åka skridskor. Jag var ett hopplöst fall.

Men den bristande skickligheten som spelare stoppade inte Johan. Intresset höll i sig och 1999 föddes Elite Prospects i en datasal på Lars Kagg-gymnasiet i Kalmar.

Johan Nilsson ”hemma” i Borgholm. Han har en lägenhet där och föräldrarna bor kvar i Räpplinge. Johan gick grundskolan, Viktoriaskolan och Slottsskolan i Borgholm under 90-talet.
Johan Nilsson ”hemma” i Borgholm. Han har en lägenhet där och föräldrarna bor kvar i Räpplinge. Johan gick grundskolan, Viktoriaskolan och Slottsskolan i Borgholm under 90-talet.Foto: Privat

– Jag insåg hur mycket information man kunde hitta på internet. Internet var fortfarande ganska nytt då och jag letade igenom nordamerikanska sidor efter hockeynyheter och statistik. Det blev mitt hobbyprojekt att lära mig hur det fungerade att göra hemsidor och samtidigt skriva om ishockey.

– Min infallsvinkel var att skriva om svenska talanger på engelska så att kanadensare kunde läsa om dem, jag ägnade mycket tid efter skolan i datasalar med det. Jag hade ingen större ambitionsnivå då, det var bara en kul grej, minns Johan.

Annons

När Johan började på högskolan i Kalmar började han lära sig mer om hur man kan använda databaser för att slippa sitta och skriva in all statistik för hand.

Fakta

Johan Nilsson

Ålder: 39

Från: Räpplinge, Öland

Bor nu: Växjö

Familj: Sambo Isabelle, dotter Filippa 3 år

Favoritlag: Kalmar HC

Öland-connection-idag: Föräldrahemmet i Räpplinge, samt äger lägenhet i Borgholm

– 2003 kom statistiken på allvar till sajten. Jag lärde mig databasmodellering och hittade ett användarvänligt sätt att använda datan. Vi behövde inte sitta och skriva in allt för hand längre.

Fler och fler hittade till sidan och när Johan och de volontärer som hjälpte honom började skriva om rykten om övergångar 2005 stack siffrorna iväg rejält.

– Vi scannande nätet efter rykten och skrev om allt, inte bara svenska och kanadensiska och då ökade trafiken till sidan.

När kände du att det höll på bli något stort av ditt hobbyprojekt?

– Media började citera oss och nämna oss och vi fick förfrågningar från välkända personer inom hockeykretsar. Då kände man att vi var etablerade. Men det tydligaste var ändå att besökssiffrorna steg väldigt mycket.

När Johan var färdig med sin utbildning började han jobba civilt samtidigt som han jobbade mer eller mindre heltid med Elite Prospects.

Så här ser eliteprospects.com ut idag.
Så här ser eliteprospects.com ut idag.Foto: Privat

– Sajten växte och växte och det blev väldigt mycket jobb. Jag kände att något måste hända för att det skulle funka och i den vevan (2007) blev sajten uppköpt av Everysport Media Group (ESMG) i Stockholm.

Eversport Media Group äger bland annat Innebandymagazinet, FotbollDirekt och Svenska Fans.

– Det gjorde det möjligt för mig att ha fortsätta jobba både på mitt vanliga jobb och även få lön för mitt arbete på eliteprospects.com.

Annons

Innan dess tjänade han inte några direkta pengar på Elite Prospects.

– Jag hade kunnat göra pengar på det innan, men vi hade inte en enda annons fram tills dess. Vi fick serverkostnaden betalt, det var allt.

Johan fortsatte med dubbla jobb fram till 2013 då han sa upp sig för att jobba på heltid med Elite Prospects.

”Jag kan inte tänka mig att ha något annat jobb överhuvudtaget. Det skulle kännas väldigt konstigt.”
Johan Nilsson

– Då var sajten så stor att vi anställde våra egna utvecklare. Idag är det svårt att svara på hur många anställda vi har. I Sverige jobbar 20 personer på ett eller annat sätt med Elite Prospects, men inte bara utan de gör annat på ESMG också. I USA har vi över tio anställda och har öppnat kontor bland annat i New York och Tampa.

Den största delen av trafiken till sajten kommer idag från USA och Kanada (omkring 60 procent). Men Nilsson menar att det ändå är där de kan växa mest.

– Med tanke på hur stor hockeyn är där borde kanske 80 procent av våra besökare vara från USA eller Kanada, så det finns att ta av.

I skrivande stund innehåller databasen 830 379 ishockeyspelare, antagligen i stort sett alla som har spelat ishockey i världen. Sidan är världens största säger Johan Nilsson utan att tveka.

– Ja utan tvekan är vi störst. Definitivt sett till innehåll, men även sett till besökssiffror. Sajten har blivit så stor och utbredd att alla som jobbar inom hockeyn på ett eller annat sätt använder Elite Prospects som sitt cv.

Utsikten från kontoret i New York. "Den har definitivt har den mest spektakulära utsikten bland våra kontor.”
Utsikten från kontoret i New York. "Den har definitivt har den mest spektakulära utsikten bland våra kontor.”Foto: Privat

Med drygt 830 000 spelare i databasen finns det en hel del spännande inslag, som skådespelare och artister som en gång har spelat ishockey.

# Richard Dean Andersson som spelade MacGyver i tv-serien med samma namn spelade en säsong skolhockey för Alexander Ramsey High innan han tvingades sluta för att han bröt båda sina armar som 16-åring.

Annons

# Skådespelaren Keanu Reeves kallades för ”väggen” när han var målvakt i sitt skollag i De La Salle College på 80-talet.

# Matt LeBlanc (Joey från Vänner) gjorde två säsonger för Newton North High i mitten av 80-talet.

Dessutom finns bland andra Steve Carell, Paris Hilton, Avril Lavigne och svenskarna Olle Sarri och Thomas Enqvist med i databasen över världens hockeyspelare.

Hur känns det? Att det du startade i ett studentrum har blivit världens största hockeysajt?

– Tja, jag har ju vuxit in det så att säga, jag har vant mig. Så det är inte en wowkänsla kanske. Men jag går verkligen igång på att folk använder sajten.

Har du blivit en kändis i hockeyvärlden på grund av Elite Prospects?

– De som är väldigt insatta i ishockeyn vem nog vem jag är. Agenter och folk som jobbar med tv har säkert koll, säger Johan som gärna är den osynliga mannen som styr i bakgrunden.

För styr gör han trots att han sålde sajten för länge sedan. Hans titel är business manager och han äger en viss procent av alla sajter inom koncernen.

– Det innebär att jag är den som driver hela affären framåt och gör allting egentligen. Den roligaste biten är fortfarande att vara idéspottare och komma på nya saker till sajten.

Johan Nilsson i en tom arena, så som det alltid ser ut nu under pandemin.
Johan Nilsson i en tom arena, så som det alltid ser ut nu under pandemin.Foto: Privat

– Jag har också ett väldigt stort ansvar när det kommer till de ungefär 100 volontärer som vi är beroende av. Jag är deras supportkanal kan man säga.

Annons

Johan Nilsson bor idag i Växjö och jobbar oftast från tremannakontoret där. Men det blir också en hel del resor framför allt till Nordamerika (åtminstone normala år). Det blir en hel del matcher och även besök på den årliga NHL-draften där unga talanger tingas av NHL-lagen.

– Draften går ju i regel av stapeln i slutet på juni varje år och är lite av en höjdpunkt för sajten. NHL-lagen tingar framtidens talanger och vi har som allra mest trafik. Vi brukar ha en 4-5 man personalstyrka på plats varje år.

För den hockeyintresserade är det svårt att se att det finns ett bättre jobb än Johan Nilssons och han har inga som helst planer på att göra något annat.

– Nej nej. Jag kan inte tänka mig att ha något annat jobb överhuvudtaget. Det skulle kännas väldigt konstigt.

Fakta

Länder som de flesta besökarna på eliteprospects.com kommer ifrån

1) Kanada 27 procent

2) USA procent

3) Sverige procent

4) Finland procent

5) Tyskland procent

Fakta

Mest klickat på Elite Prospects

Mest populära/klickade spelarna sedan 2008

1) Connor McDavid, Edmonton Oilers

2) Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

3) William Nylander, Toronto Maple Leafs

4) Jack Hughes, New Jersey Devils

5) Alexander Ovechkin, Washington Capitals

Mest populära/klickade klubbarna sedan 2008

1) Leksands IF

2) MODO Hockey

3) Färjestad BK

4) Skellefteå AIK

5) Frölunda HC

105) Nybro IF

540) Kalmar HC

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons