Här är hojen som inte får missas på Ironman
För omkring två veckor sedan avslutade han en fjällvecka där han vid olika lopp fick ihop 175 kilometer löpning över 6500 höjdmeter. Nu är det dags för nästa utmaning för tränings- och nutritionsgurun Simon Stark. Göteborgaren är som mest känd som VD för Umara men han brinner också för träning och framför allt tokiga utmaningar.
Nästa galna idé är att låta tempocykeln vila under lördagens Ironman för att istället köra på en militärcykel, utan växlar.
– Jag har väl en ganska bra räckvidd och följarskara och vill inspirera lite grann. Visa att om man har en cykel hemma, är vältränad och inte bryr sig om en tid, så kan man göra det på nästan vilken cykel som helst. Vilken våtdräkt eller vilka skor som helst också. Det går fortfarande bra att göra en Ironman med bra grejer. Men man behöver inte en cykel för 100 papp, förklarar Simon och fortsätter:
– Sedan vill jag inte förringa att det inte behövs en bra cykel. Men det går alldeles utmärkt att köpa en billig cykel och sätta på bågar. Jag hör många som ska köra och pratar om att de måste ha en tempohoj (triathloncykel). Det behöver man inte, även om det så klart går lite fortare om man köper en.
Simons galna utmaningar
1. Sverigetrampet (genom hela Sverige) utan mat 2016
2. Sverigetrampet med energi 2020
3. Kullamannen 2019 november och ösregn, 70% bröt det året
4. UltraTri 13 kilometer simning, 520 kilometer cykel och 100 kilometer löpning
5. Tre stycken Göteborgsvarv på raken: ”Trångt och varmt”.
Simon blir en inspiratör i en sport han vanligtvis inte sysslar med.
– Idén kom av att Ironman är en sån prylsport. Det är många idrotter som inte är det på samma sätt. Vid löpning behöver man ett par skor, sedan är man klar.
Att han kommer att klara av det är han övertygad om. Han kommer inte att ge upp.
– Nej, det kommer inte att hända, jag kommer aldrig bryta. Är jag inte sjuk eller gått omkull så att det inte är allvarligt så är det lugnt. Lite skav och sådär är inga problem, man har ju 16 timmar på sig.
Efter alla år med träning i olika former har Simon bra koll på sin kropp och vet ungefär vilka tider han kommer kunna göra.
– Det är inga hemligheter. Jag simmar på 1.30 i runda slängar. Cyklingen på 6.30 eller kanske 6.45 beroende på vindarna. Sedan springer jag på 3.05-3.10, jag kan bli lite krampig av all hög kadens. Men annars 3.15 en dålig dag. Så jag hoppas komma i mål på under 13 timmar.
Många tycker att hans utmaningar är galenskap och han får ofta höra att det inte är bra för kroppen eller att han kommer bli skadad.
– Jag har gjort det här i 20 år och har fortfarande inga skador medan många som inte gör något har skador. Det gäller att variera sina äventyr bara, avslutar han.