Grönt ljus för gröna fairways - hela sommaren

Sedan i vintras har projektet för en ny bevattningsdamm på Ölands GK pågått. Sedan dess har man fått avslag på en bidragsansökan och en coronapandemi har slagit till. Men i måndags säkrades finansieringen.
– Vi satt i en liten rävsax kan man säga, säger Ronny Cedertorn.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Golf • Publicerad 29 april 2020 • Uppdaterad 4 maj 2020
Sedan i vintras har Ölands GK röjt undan skogsmarker för att kunna bygga en ny bevattningsdamm.
Sedan i vintras har Ölands GK röjt undan skogsmarker för att kunna bygga en ny bevattningsdamm.Foto: Gustav Schön

Under högsommaren har Ölands Golfklubb ett återkommande problem. Fairways blir bruna och hårda. De två befintliga vattendammarna räcker inte till. Sedan i vintras har man därför röjt undan skog för att kunna bygga en damm på 20 000 kubikmeter, vilket ska råda bukt på problemet.

– Mer än hälften av våra medlemmar är sommarboende och en tredjedel av våra greenfee-intäkter kommer under sommaren. Och vår viktigaste tillgång är banan och att den är i bra skick då. Så i höstas beslutade man om att bygga en ny damm, säger klubbens ordförande Ronny Cedertorn.

En förutsättning för att klubben ska kunna färdigställa dammen var att man skulle få bidragspengar. Den första ansökan fick man dock avslag på. Men under måndagen nåddes man av ett glädjande besked. Havs- och vattenmyndigheten bifaller den nya ansökan och finansierar projektet till 49 procent av den totala kostnaden. Vilket motsvarar 180 000 kronor, enligt länsstyrelsen i Kalmar.

– Det var väldigt välkomna pengar som kom in. Vi satt i en liten rävsax kan man säga. Det fanns planer på att avbryta projektet. Vilket förmodligen hade kostat oss ännu mer pengar.

Samtidigt har coronapandemin satt sina spår i klubben. En kanslist är permitterad och påskens greenfee-intäkter uppgår endast till 25 procent jämfört med ifjol.

– I år låg ju påsken väldigt tidigt jämfört med föregående år. Men det är ändå en indikation på att coronan har påverkat oss.

I oktober beräknas dammen vara klar och till nästa sommar förväntas depåerna vara fyllda med höstens och vinterns nederbörd. Vilket ska hålla fairways gröna under hela sommaren.

Fakta

Bidrag från Havs- och vattenmyndigheten för vattenbesparande återgärder

Myndigheten delar ut 58 miljoner kronor i bidrag i år.

Bidrag kan ges till åtgärder som syftar till en tryggad tillgång till dricksvatten. Stödet ska avse åtgärder i fråga om vattenskyddsområden, vattenbesparing, framtagande av kunskaps- eller planeringsunderlag, investering i ny teknik eller andra åtgärder för en tryggad tillgång till dricksvatten.

I Kalmar län har fyra miljoner kronor fördelats till sex projekt med vattenbesparande åtgärder.

Ölands Golfklubb har fått 180 000 kronor för att gräva en damm som ska samla upp vinterhalvårets nederbörd för bevattning under sommaren.

Källor: Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Kalmar

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.