unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Grönt ljus för gröna fairways - hela sommaren

Sedan i vintras har projektet för en ny bevattningsdamm på Ölands GK pågått. Sedan dess har man fått avslag på en bidragsansökan och en coronapandemi har slagit till. Men i måndags säkrades finansieringen.
– Vi satt i en liten rävsax kan man säga, säger Ronny Cedertorn.
Sedan i vintras har Ölands GK röjt undan skogsmarker för att kunna bygga en ny bevattningsdamm.
Sedan i vintras har Ölands GK röjt undan skogsmarker för att kunna bygga en ny bevattningsdamm.
Foto: Gustav Schön

Under högsommaren har Ölands Golfklubb ett återkommande problem. Fairways blir bruna och hårda. De två befintliga vattendammarna räcker inte till. Sedan i vintras har man därför röjt undan skog för att kunna bygga en damm på 20 000 kubikmeter, vilket ska råda bukt på problemet.

– Mer än hälften av våra medlemmar är sommarboende och en tredjedel av våra greenfee-intäkter kommer under sommaren. Och vår viktigaste tillgång är banan och att den är i bra skick då. Så i höstas beslutade man om att bygga en ny damm, säger klubbens ordförande Ronny Cedertorn.

En förutsättning för att klubben ska kunna färdigställa dammen var att man skulle få bidragspengar. Den första ansökan fick man dock avslag på. Men under måndagen nåddes man av ett glädjande besked. Havs- och vattenmyndigheten bifaller den nya ansökan och finansierar projektet till 49 procent av den totala kostnaden. Vilket motsvarar 180 000 kronor, enligt länsstyrelsen i Kalmar.

– Det var väldigt välkomna pengar som kom in. Vi satt i en liten rävsax kan man säga. Det fanns planer på att avbryta projektet. Vilket förmodligen hade kostat oss ännu mer pengar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Samtidigt har coronapandemin satt sina spår i klubben. En kanslist är permitterad och påskens greenfee-intäkter uppgår endast till 25 procent jämfört med ifjol.

– I år låg ju påsken väldigt tidigt jämfört med föregående år. Men det är ändå en indikation på att coronan har påverkat oss.

I oktober beräknas dammen vara klar och till nästa sommar förväntas depåerna vara fyllda med höstens och vinterns nederbörd. Vilket ska hålla fairways gröna under hela sommaren.

Fakta

Bidrag från Havs- och vattenmyndigheten för vattenbesparande återgärder

Myndigheten delar ut 58 miljoner kronor i bidrag i år.
Bidrag kan ges till åtgärder som syftar till en tryggad tillgång till dricksvatten. Stödet ska avse åtgärder i fråga om vattenskyddsområden, vattenbesparing, framtagande av kunskaps- eller planeringsunderlag, investering i ny teknik eller andra åtgärder för en tryggad tillgång till dricksvatten.
I Kalmar län har fyra miljoner kronor fördelats till sex projekt med vattenbesparande åtgärder.
Ölands Golfklubb har fått 180 000 kronor för att gräva en damm som ska samla upp vinterhalvårets nederbörd för bevattning under sommaren.
Källor: Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Kalmar

Läs mer

Brf Badvakten i Borgholm – byggstarten kan anas.

Öland

Rekordlägenheten såld - då är de i mål: ”Bra bit på väg”

Sexton sålda, åtta reserverade – Borgholms exklusivaste byggprojekt med hyresrätter där de största och översta gräver runt åtta miljoner hål i plånboken närmar sig startbeslut.

Magnus Lagerlöf, Peter Sandwall, Maria Jansén och Örjan Molander med flera träffades på onsdagen för komma närmare en lösning i frågan om ett öländskt historiskt museum.

Öland

Historiskt museum på Öland: ”Ett stort steg på vägen”

Ett historiskt öländskt museum skulle kunna stå färdigt i Ekerum våren 2024. På onsdagen träffades inblandade intressenter för att diskutera förutsättningarna.

P17-landslaget kommer till Öland, bilden är från en match 2012 mot Slovakien.

Sport

Klart: Hit kommer fotbollslandslaget

"Hemlig ort” – nu vet vi: ”Klart de väljer Sveriges bästa träningsanläggning för fotboll!”

Edin Dzananovic, IFK Borgholm.

Sport

Skyttedrottning från högre division avgjorde

”Naivt”

Höst: Här hittar du samtliga artiklar från hösttidningen

Öland

Höst: Här hittar du samtliga artiklar från hösttidningen

I veckan kom vår höstversion av ”Det händer på Öland” med massor av tips om vad som händer på ön i höst. Ta en titt på alla artiklar från tidningen här.

Brev som upprör mottagaren.

Insändare

Insändare: ”Hur kan man utnyttja barn på detta viset”

”Nu har väl Jehovas Vittnen gått över gränsen för anständighet”.