Golfstudio på norra Öland invigs i helgen

I golflabbet på Ölands GK avslöjas allt om din golfsving.
Nu är professor Håkan Fransson redo att ta emot sina patienter.
– Det blir inte som när Stig Helmer ska lära sig spela golf i Sällskapsresan, säger han.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Golf • Publicerad 30 april 2020 • Uppdaterad 4 maj 2020
Från Ölands GK:s nya golfstudio kan Håkan Fransson bryta ned din golfsving i beståndsdelar. I helgen är det invigning i den nya studion.Foto: Gustav Schön
Från Ölands GK:s nya golfstudio kan Håkan Fransson bryta ned din golfsving i beståndsdelar. I helgen är det invigning i den nya studion.Foto: Gustav SchönFoto: Gustav Schön

I januari skrev ÖB-sporten om att Ölands GK byggde en golfstudio med banbrytande teknik. I helgen är det dags för invigning av studion. Men på grund av det rådande läget kring coronaviruset blir dock tillställningen inte lika festlig som Håkan Fransson hade tänkt sig.

– Nu är läget som det är, så vi får anpassa oss såklart. Många har ju varit nyfikna på det här. Så till helgen tänkte jag visa hur det fungerar. Vi kan ju inte ha en invigning som är öppen för alla. Utan man får boka in sig. På fredag och lördag kör vi. Det blir inga lektioner då, utan tanken är att man ska få en uppfattning om vad det är för något och hur man kan träna golf, säger golfpron Håkan Fransson.

Håkan har redan haft sina första lektioner i den nybyggda golfstudion. Den kan liknas vid ett laboratorium, där golfprofessorn Håkan Fransson kan avslöja allt om bollflykten till hur du svingar. Med hjälp av sensorer som sätts på golfarens rygg, armar och händer kan man se hur kroppens olika delar rör sig. Tekniken heter K-motion och används inom många olika elitidrotter. Men Håkan tycker det funkar utmärkt även på den glada amatören.

– Det blir inte som när Stig Helmer ska lära sig spela golf i Sällskapsresan. Här får man upp en avatar av sig själv på en skärm som piper till när du gör fel eller rätt. Då är det mycket enklare att hitta de rätta positionerna i svingen.

– Jag hade en nybörjare här för ett tag sedan. Hon kanske slog 70 bollar på en och en halv timma. I slutet slog hon järnsjuan 70-80 meter rakt. Drivern gick 120-130 meter rakt. Det hade aldrig funkat utan det här.

Utöver den tekniska utrustningen i golfstudion ryms även en golfverkstad längs med ena väggen, en puttingmatta och en hängmatta.

– En hängmatta måste man ha. Så att det går att hänga här. Sen tänker jag att vi sätter upp grejer på väggarna allt eftersom.

Håkan Fransson klär på Oscar Toreld en sensor på handen, så att han kan analysera Oscars sving från en data.
Håkan Fransson klär på Oscar Toreld en sensor på handen, så att han kan analysera Oscars sving från en data.Foto: Gustav Schön

Klubbens ordförande Ronny Cederton är mycket glad över deras senaste tillskott.

– Det här blir kanon! Det kommer betyda att våra golfungdomar kan hålla på att träna året om. Vi har i övrigt väldigt många äldre medlemmar, och kan vi fånga upp de yngre så att de fortsätter så är det kanon. De är vår framtid. Jag tror detta kommer uppskattas väldigt mycket av vår medlemmar, säger han.

Ölands GK-spelaren Oscar Toreld bor numera i Kalmar och studerar där på CIS-gymnasiet med inriktning på just golf. Men i coronatider får han sköta studierna på distans. Vilket gör att han kan spendera lite extratid i studion.

– Nu är träningsmöjligheterna väldigt bra häruppe, om man jämför med många andra ställen. Nu kan man träna året om och Håkan kan ha lektioner och bygga om klubbor härinne. Det är kanon!

Hur känns det att ha massa sensorer på kroppen?

– Det är ju lite annorlunda. Men det märks inte av så mycket. Sen har man ju de inte på hela tiden när man tränar.

Vad har du för nytta av det?

– Det är väldigt basic och bra. Det går igenom grunderna väldigt enkelt. Och sånt är viktigt.

Oscar Toreld tycker att träningsmöjligheterna på Ölands GK har blivit toppen i och med golfstudion.
Oscar Toreld tycker att träningsmöjligheterna på Ölands GK har blivit toppen i och med golfstudion.Foto: Gustav Schön
Golfstudion ligger på driving rangen. Under vinterhalvåret sätts ett nät upp inne i studion så att man kan träna året om.
Golfstudion ligger på driving rangen. Under vinterhalvåret sätts ett nät upp inne i studion så att man kan träna året om.Foto: Gustav Schön
Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.