Georg ställer upp i SM för 40:e gången: ”Jag är konkurrenskraftig”

Idag, fredag, inleds Veteran-SM i friidrott på norra Öland. Tävlingen, som är det största arrangemanget någonsin för Högby IF, pågår fram till söndag eftermiddag och kommer innefatta runt 500 deltagare från hela landet. En av de verkliga veteranerna i sammanhanget är Högby IF:s Georg Johansson som deltar i tävlingen för 40:e gången.
– Jag har varit med i alla utom det första.
FRIIDROTT • Publicerad 10 augusti 2018
Bild från Veteran-SM i Karlskrona förra året.
Bild från Veteran-SM i Karlskrona förra året.Foto: Marcus Palmgren

Klockan nio på fredagsmorgonen inleddes Veteran-SM på Löttorps idrottsplats. Runt 500 deltagare är anmälda och 1500 starter kommer att genomföras under helgen, vilket gör tävlingen till Högby IF:s största arrangemang någonsin enligt tävlingsledaren Calle Nilsson.

Det är tredje gången som klubben arrangerar tävlingen som ibland kallas för ”Stora SM” då den innefattar betydligt fler deltagare än junior-, ungdoms- och senior-SM.

Åldersklasserna sträcker sig från 35 till 85 och en som tillhört de flesta åldersklasserna genom åren är Högby IF-veteranen Georg Johansson som snart fyller 80 år. Han är inte helt säker själv på om det är 39:e eller 40:e gången han är med i tävlingen.

– Jag har varit med i alla utom det första. Det är snart fyrtio år, så det är ju okej. Jag är i 80-klassen nu och började när jag var i 40-klassen.

Georg är en välkänd profil i klubben och har tidigare donerat pengar till ett friidrottshus på Högby IP som heter ”Georgs hus”.

Vid SM-tävlingarna i helgen ställer han upp i kastgrenarna - och han har goda förhoppningar om en bra placering.

– Jag skulle väl tänka mig att jag är konkurrenskraftig i de grenar som jag ställer upp i. Det blir ju smalare ju längre upp man kommer. När man passerar 80 år så är vi inte så många som håller på.

Vad är det som gör att du fortfarande håller på?

– Det är trevligt och en motivation för att hålla sig i form. Men det är klart att det sjunger väl på sista versen nu, men jag ska vara med på vårt eget SM i alla fall.

Är friidrott en bra idrott när man är äldre?

– Ja, en mycket bra idrott! Det är ju en individuell idrott, så det är bra komplement. Förr var man ju lagspelare i fotboll och bandy, men det här är individuellt.

– Och så är det bra motivation för att hålla igång litegrann.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.