1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

På söndag spelas den andra av två landskamper på Ekerums nya fotbollsplan när Sveriges F16-landslag möter Norge. Och på anläggningen har det varit full aktivitet under veckan.
– Det har märkts att det har varit match-vecka, det har varit mycket puls här, men nu känns det jättebra, säger Alexandra Mann.
Två landskamper spelas på Ekerums nya fotbollsplan i helgen.
Foto: Johan Björling

På fredagen spelas den första av två träningsmatcher mellan de svenska och norska F16-landslagen på Ekerum. Det norska laget kom i tisdags, medan Sverige anlände på torsdagen. Tanken är att de båda lagen ska bo, träna och spela matcher på Ekerum under lägret. Och det är ett i detalj uppstyrt schema som lagen följer.

– Ja, under lördagen har de exempelvis läxläsning inlagt i sina scheman också eftersom de behöver sköta skolan under tiden de är här. Sedan har de sina möten och träningar. Och något av lagen kommer ha lite teambuildingaktiviteter också, säger Alexandra Mann som är eventansvarig på Ekerum Resort.

Att jobba med landslag är en ny erfarenhet för personalen på Ekerum. Under veckan har man hjälp av projektledare från Svenska Fotbollsförbundet och Smålandsidrotten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Vi har ju PM också från Svenska Fotbollsförbundet där det står vem som är ansvarig för vad och när man ska ha möten. Det är proffsigt och väldigt roligt att jobba på det viset. Sedan har man märkt att det blir väldigt många ändringar på vägen, men det verkar de vara vana vid. Det här är ju vår första landskamp, så det är något vi har lärt oss nu, säger hon.

Förberedelserna inför de båda matcherna har pågått intensivt under veckan.

– Det har märkts att det har varit match-vecka den här veckan kan jag verkligen säga. Det har varit mycket puls här, men nu känns det jättebra.

– I torsdags hade vi bland annat ett genrep med Färjestadens GoIF som är vår medarrangör, där alla inmarschbarn och flaggbärare övade och vi testade ljudet och så.

Vad har varit de största utmaningarna för er i samband med det här lägret? Har sommarens torka påverkat planen till exempel?

– Själva matchplanen, a-planen, har hållit sig. Det går ju åt så pass lite vatten där, så den har vi ändå kunnat hålla fin hela sommaren. Sedan sådde vi in vår träningsplan ganska sent, så vi är väldigt tacksamma för att det kom regn för någon tid sedan som gjorde att den tog sig ordentligt. Den tränar de på nu och är jättenöjda, så tack och lov har det ändå gått ganska smidigt, berättar Alexandra.

– Utmaningen är väl att det är mycket som är nytt och vi har suttit med den här landskampsmanualen och läst fram och tillbaka för att få med allting i form av vad som ska finnas på en matcharena, vad ska finnas i omklädningsrummet – och vad är kraven där? Hur stora ska de vara? Var ska domarna och ledarna hålla till? Utmaningen är väl allt det här med att lära sig och förstå hur deras verksamhet fungerar och hur vi ska göra det så bra som möjligt för dem. Men nu har vi gjort det en gång, så nu känns det ganska tryggt vid nästa race (när F15-landslaget kommer, reds. anm.) i slutet av september.

Finns det någon gräns för hur stora klubb- eller landslag ni kan ta emot i framtiden?

– Nä...det kan jag inte säga att det gör. Nu är det här ungdomslandslag, men jag ser absolut en fortsättning på det här. Både när det gäller U21 och allsvenska lag...och landslag överhuvud taget. Det händer ju lite mer i oktober när vi har landslag som bor här från ett annat land, så det här är bara början känns det som.

Vad betyder de här landskamperna för Ekerum?

– Det är ju startskottet för något nytt. Hittar vi ett koncept som fungerar och som lagen är nöjda med så finns ju möjligheten till många sådana här liknande träningsläger under 2019 och framöver. Golfen är ju så klart viktig, men man måste även hitta andra saker för att kunna ha en anläggning med många anställda året runt och då tror jag att det här kommer vara en stor och viktig del av det.

På söndag klockan 12 spelas den andra av de två landskamperna mellan Sveriges och Norges F16-lag på Ekerum.

Alexandra Mann.