Annons

Fotskadan stoppar Högbystjärnan en månad till

– Jag var i min bästa form på väldigt många år, säger Ida Nilsson om Marathonloppet i Hamburg där hon var på väg mot en VM–biljett när hon tvingades bryta.
Det var en överbelastningsskada och nu kämpar Högbystjärnan för att inte missa för mycket av långloppens högsäsong.
Friidrott • Publicerad 5 juni 2019
Ida Nilsson, Högby IF.
Ida Nilsson, Högby IF.

Förra helgen avgjordes Zegama – ett bergsmarathon som är första tävlingen i Golden trail series. Det gjorde stort intryck på Ida Nilsson när hon vann ifjol. Nu tvingades hon avstå.

– Synd, det är ett av de häftigaste loppen jag sprungit.

Annons

En skada är sällan vältajmad men Ida Nilssons kom verkligen vid fel tillfälle. Hon hade tränat för sin första stadsmara och gick runt på starka 1,15,56 första halvan av loppet i Hamburg för en månad sedan – innan hon tvingades bryta efter 26 kilometer.

– Det kom väldigt plötsligt på. Jag hade inte känt någonting innan och trodde först att jag bara knutit skon för hårt men det blev värre efterhand i loppet och var ohållbart att fortsätta, berättar Ida.

– Jag var i min bästa form på väldigt många år, kände mig säker på att gå under 2,33. Men ofta när kroppen är i bra slag är den även skör och risken finns för skador.

Istället för en VM–biljett fick hon det trista beskedet att det var en stressreaktion på båtbenet.

– Jag har haft många överbelastningsskador under mina år. Det är min akilleshäl kan man säga. Jag hoppas att jag ska kunna vara tillbaka om en månad.

Som läget är nu får hon köra rehabträning med cykling, springa i vatten och köra styrketräning.

– Jag ska belasta foten så lite som möjligt. Det gör att konditionsträningen blir sämre men är jag motiverad kan jag fokusera på andra delar, som att bli starkare.

Hon är på mellanlandning i Kalmar över några dagar och berättar att hon precis varit på laserbehandling i Nybro.

– Jag testar lite olika saker. Det går framåt i alla fall, nu haltar jag inte längre.

I långlopps–serien lär hon även missa Marathon du Mont-Blanc i slutet på juni.

Annons

– Jag hoppas vara tillbaka till Sierre–Zinal som går i Schweiz i början på augusti och förhoppningsvis kan jag fortsätta med de sista loppen i serien efter det.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons