Första segern för FBC: ”Bolljäveln skulle in”

Nollat i hemmapremiären, tre poäng dagen efter. Ett revanschsuget FBC Kalmarsund stökade om i formationerna och kom ut med nyfunnen glöd.
– Inställningen är den stora skillnaden, säger lagkaptenen Malin Andersson.
Innebandy, Allsvenskan dam • Publicerad 7 oktober 2018 • Uppdaterad 8 oktober 2018
4-3 mot Telge.  FBC Kalmarsund nu på fyra poäng efter de tre inledande omgångarna.
4-3 mot Telge. FBC Kalmarsund nu på fyra poäng efter de tre inledande omgångarna.Foto: Magnus Jansson

Två mål i premiären borta mot Lindås och noll i lördagens hemmapremiär mot Västra Mälardalen. FBC Kalmarsund har haft rejäla problem med effektiviteten under serieinledningen.

I söndagens match mot Telge stuvade ett revanschsuget hemmalag om rejält i anfallskedjorna. Det resulterade i säsongens första trea.

– Sjukt skönt. Inställningen är den stora skillnaden. Nu syntes det när man gick in och sköt, att man gick in för att göra mål. Bolljäveln skulle in i dag, säger lagkaptenen Malin Andersson.

Ni ändrade en del i formationerna. Var det för att få målskyttet att lossna?

– Ja, lite så. Vi försöker hitta formationer som kan trycka på lite mer. Nu var vi inte så samspelta och det fanns inga uppspel eller så att gå efter. Det var bara in och tuta och köra, det var nog det som behövdes.

Kalmarsund hade ledningen med 1-0 efter den första perioden då Stina Lindqvist gett laget ledningen efter bara en minuts spel. I mellanperioden stod hemmalaget för ytterligare en rivstart. Två nyförvärv – Ellen Sjöström och Elise Henrichsen – satte varsitt mål fram till 3-0 innan tre minuter var spelade.

Bortalaget hade sedan sin bästa tiominutersperiod i matchen i mitten av drabbningen. Två snabba mål gjorde att Telge fick kontakt innan Ellen Willsund snyggt satte 4-2 minuten före periodvilan.

Sara Waktel föll ihop med kraftiga smärtor i höger fotled efter en situation på mittplan i den första perioden. Den offensiva kraften fick bäras av planen och uppsöka sjukhus.
Sara Waktel föll ihop med kraftiga smärtor i höger fotled efter en situation på mittplan i den första perioden. Den offensiva kraften fick bäras av planen och uppsöka sjukhus.Foto: Magnus Jansson

I sistaperioden hade FBC hyfsad kontroll på händelserna. Det skulle ändå bli nervöst i slutminuten. Ellen Sjöström drog på sig en tvåa och gästerna reducerade, men hemmalaget lyckades hålla undan till säsongens första trea.

Tränare Rasmus Bernhardsson:

– Skönt, såklart. Det är ingen glamourseger, utan det är krig i 60 minuter. Vi tar med oss tre poäng och att vi hade bra attityd och inställning. Kombinationerna sitter inte riktigt än, och det är inte så jäkla konstigt. Försvarsspelet är vi trygga i, det vet vi. Vi har släppt in sju mål på tre matcher och det är helt klart godkänt.

I fjol hade FBC Kalmarsund ett offensivt snitt på cirka fem mål per match. Nu är siffran två efter de tre inledande omgångarna.

– Att vi inte har gjort fler mål framåt... ja, det är något vi tar med oss. Nu har vi ett litet uppehåll, så det är bara att kriga på.

Du mönstrade nya formationer.

– Ja. Det var mest för att väcka de där uppe lite. Jag tycker fortfarande att våra poängspelare inte kommit i gång. När de kommer i gång så kommer det här bli roligt.

Säsongens första dubbelhelg. Hur summerar du den?

– Två svåranalyserade matcher. Vi släppte loss lite i dag och det är nog därför vi gör fyra mål. Med lite självförtroende i våra poängspelare så kommer det här lossna. Då kan vi nog dubbla den där fyran till en åtta, säger Rasmus Bernhardsson och sneglar upp mot resultattavlan.

Tre poäng av sex möjliga. Nöjd?

– Nä, det kan man väl inte säga. Det är ju inte en total katastrof, men jag är långt ifrån nöjd med prestationen i går. Det finns förluster som man kan acceptera, men den förlusten har jag lite svårt för.

Sara Waktel fick uppsöka sjukhus efter att ha fallit ihop i kraftiga smärtor vid en situation i den första perioden. Ett uttänjt yttre ledband konstaterades i höger fotled.

”Vi pustar ut över att det inte var värre”, skriver Rasmus Bernhardsson i ett sms till ÖB-sporten på måndagen.

Elise Henrichsen gjorde 51 poäng för Solfjäderstaden i division 1 i fjol. Nu satte hon sitt första allsvenska mål för FBC Kalmarsund.
Elise Henrichsen gjorde 51 poäng för Solfjäderstaden i division 1 i fjol. Nu satte hon sitt första allsvenska mål för FBC Kalmarsund.Foto: Magnus Jansson
Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.